Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemiadamları iaşe bedeline 50 kuruş zam
İaşe servisi kurulmayan gemi adamlarına ödenen 20.5 TL tutarındaki bedel, 21 TL'ye çıkarıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Gemi Adamları İaşe Bedeli Tespit Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Gemi Adamları İaşe Bedeli Tespit Kurulu, Gemi Adamlarının İkamet Yerleri, Sağlık ve İaşelerine Dair Yönetmelik gereğince, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer Başkanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisi Metin Saraç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından konu ile ilgili bir iş müfettişi olarak Osman Nejat Güneri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı temsilcisi E. Nilgün Ünalmış, en fazla gemi adamını bulunduran en üst işçi kuruluşundan TÜRK-İŞ adına Eyüp Kasap, Namık Tan, en fazla gemi işverenini bulunduran en üst işveren kuruluşundan TİSK adına Av. Hakkı Kızıloğlu, Hasan Yılmaz, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası Başkanlığı adına Recep Düzgit'in katılımlarıyla 15 Şubat Cuma günü Çalışma Bakanlığı'nda toplandı.

Toplantıda, halen uygulanmakta olan ve iaşe servisi kurulmayan gemi adamlarına ödenecek 20.5 TL iaşe bedelinin, aradan geçen zaman içinde gıda maddeleri fiyatlarında meydana gelen yükselmeler karşısında günün şartlarına göre yetersiz kaldığı, iaşe bedelinin yeniden tespitinin zorunlu bulunduğu ve bunun, Yönetmeliğin verdiği yetkiye dayanılarak yurt çapında uygulanmak üzere tespitinin faydalı olacağı konusunda görüş birliğine varıldı.

4 BİN 800 KALORİ HESABI YAPILDI

İaşe bedelinin tespitinde, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı 2012 yılı Antalya, İstanbul, İzmir, Ordu ve Samsun'un tüketici fiyatları endeksine giren maddelerden Yönetmeliğe göre besin kompozisyonu için esas alınan maddelerin 2012 yılı fiyat aritmetik ortalamasını hesapladı. Ayrıca, hizmet akitleri ve toplu iş sözleşmeleriyle tespit edilerek gemi adamlarına verilen iaşe bedelleri ile uygulanmakta olan iaşe bedelleri ile beslenme listesine göre 4 bin 800 kaloriyi verecek gıda kompozisyonu hesaplandı. Bu şekilde, bütün sahil mıntıkalarına ve göllere uygulanmak üzere beher gemi adamına verilecek günlük nakdi iaşe bedeli net 21 TL olarak belirlendi.

****************

İAŞE NE DEMEK:

Yedirip içirme, besleme, bakma anlamına gelen iaşe kelimesi, gemilerde çalışan personelin yeme içme masrafı olarak tanımlanabilir.

Normal şartlarda Gemiadamının yeme içme ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olan Gemi sahibi ya da işletmecisi, özel sebeplerden dolayı bunu yerine getiremediğinde belirlenen iaşe bedelini Gemiadamına ödemek zorundadır.

DENİZ İŞ KANUNU:
İŞVEREN HESABINA İAŞE:
Madde 33 - Bu kanuna tabi gemilerde iaşe servisi kurulması zorunludur. Gemiadamları hizmete başladığı günden başlıyarak hizmetten çıkış anına kadar gemide işveren tarafından bedelsiz iaşe olunurlar. İaşenin zorunlu sebeplerle uygulanamaması halinde işveren veya vekilince başkaca münasip bir iaşe imkanı sağlanır veya nakden ödeme usulü uygulanır.

Limanlar içinde, şehir hatlarında, körfezlerde, göllerde ve akarsularda yolcu ve yük nakleden gemilerde, mavna, şat ve benzerlerinde iaşe servisi kurulması zorunlu değildir. Bu durumda işveren veya işveren vekili iaşe zorunluluğunu nakden ödemek suretiyle yerine getirir.

**************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
04.03.2010 - Gemi adamları İaşe bedeli 19 TL oldu
20.03.2012 - Gemi adamları iaşe bedeli 20,50 TL



Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 08.04.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SANOVEL İlaç
 CLUP CHERRY
 ALYANS Denizcilik
 APEKS Denizcilik
 BELUGA Yatcılık
 ERDUR Denizcilik
 HAY Shipping
 FUDEN
 SALMAKİS Turizm Y..
 EKŞİOĞLU Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim