Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
8 ölümlü gemi kazasının nedeni kaptanların inadı
Adriyatik'te 2 yıl önce çarpışan iki Türk gemisinin kaptanlarının geçiş üstünlüğü konusunda inatlaştığı ortaya çıktı. Kusurlu bulunan her iki kaptana da 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor.

Adriyatik Denizi'nde 2 yıl önce Türk yük gemisi ve Türk feribotunun çarpışması ve yük gemisinin batmasıyla sonuçlanan, 8 kişinin öldüğü kaza ilgili soruşturma tamamlandı. İfadeler ve bilirkişi raporundan her iki kaptanın çok önceden birbirlerini fark ettikleri halde geçiş hakkının kendilerinde olduğunu düşünüp çarpışmadan kurtulmak için yeterli manevra yapmadıkları anlaşıldı. Ankara feribotunun kaptanı Ahmet Atilla Günsur, çarpışmadan hemen sonra telsizle batan gemidekilerle küfürleştiklerini söyledi. Savcılık batan geminin kaptanı Ahmet Bal ve feribot kaptanı Ahmet Atilla Günsur hakkında "taksirle ölüm ve yaralanmalara sebep olmak" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheliler Ahmet Atilla Günsur'un 1. kaptanlığını yaptığı M/F Ankara feribotunun İtalya'ya gitmekte olduğu, Ahmet Bal'ın 1. kaptanlığını yaptığı alüminyum yüklü Reina-1 isimli geminin ise Sırbistan'ın Bar limanına gitmekte olduğu, her iki geminin Arnavutluk'un Durres Limanı'nın 20 deniz mili açığında çarpıştıkları belirtildi. Kazada, Ankara feribotunun çarptığı Reina- 1'in 4 dakika içinde sulara gömüldüğü 10 kişilik mürettebatından sadece 1. Kaptan Ahmet Bal ve 2. Kaptan Ahmet Soytürk kurtulurken Beytullah Yılmaz, Recep Bulut, Ahmet Güneş, Tuncay Bayraktar, İlyas Terzi, Murat Saltun, Tahir Bütün ve İlyas Güney isimli personelin denizde kaybolduğu anlatıldı.





"O MANEVRA YAPMALIYDI"

Ahmet Atilla Günsur ifadesinde, olay günü personel dahil feribotta 235 kişi olduğunu belirterek, "yerel saat ile 23.30 sıralarında Reina-1 gemisi ile karşılaştık. Kurallar gereği benim düz gitmem onun ise manevra yapması gerekiyordu. NETA (güvenli) geçiş için telsizli irtibat kuruldu. Hatta (Okey selametle) denildi. NETA geçişi olarak önümden geçmesi gerekiyordu. Neden önüme düştü bilmiyorum" dedi. Kazanın öncesinde gemilerin birbirlerine yaklaşması üzerine Reina-1 gemisinden "niyetiniz nedir" diye anons edildiğini, kazanın ardından da batan geminin zabiti ile karışıklı küfürleştiklerini söyleyen Günsur, olaydan önce feribotun otomatik pilotta olduğunu söyledi.

BİLİRKİŞİ: İKİSİ DE HATALI

Kazadan sonra denize atlayan ve 1 saat sonra Ankara Feribotu tarafından kurtarılan yük gemisi Reina1'in kaptanı olana diğer şüpheli Ahmet Bal ise, Ankara feribotunun kendi gemisine çarparak batırdığını, kendi hatalarının bulunmadığını, bütün hatanın bu geminin kaptanına ait olduğunu savundu. İki kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda ise, kaza öncesi her iki geminin birbirilerini fark ettiklerini, yanlış anlamaya mahal vermeyecek şekilde aynı dili konuştukları, geçiş üstünlüğünün Ankara Feritibotunda olduğu ancak her iki geminin de Uluslar arası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü (COLREG) gereğince yapması gereken manevraları yapmadığı belirtildi. Raporda bu nedenle her iki geminin kaptanının da tali kusurlu olduğu ifade edildi.

***********************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:
13.12.2012 - Adriyatik’te çarpışan Türk gemileriyle ilgili rapor hazırlandı
19.11.2012 - Adriyatik’te çarpışan gemilerin telsiz kayıtları ortaya çıktı
20.10.2011 - Türk Gemileri Çarpıştı: 8 Personel Kayıp


Kaynak: Sabah (Orhan Yurtsever)
Eklenme tarihi: 17.06.2013




Share |




YORUMLARINIZ


COLREG
YOL HAKKI ANKARA FERİBOTUNDA DAHİ BİLE OLSA ÇATIŞMAYI ÖNLİYCEK ŞEKİLDE MANEVRA HAKKI ANKARA GEMİSİNDE OLMASA DAHİ DİĞER GEMİDEN NETA OLACAK ŞEKİLDE EN UYGUN ŞEKİLDE HARAKET EDİCEKTİR BU MANEVRA YOL VERMEKLE HÜKÜMLÜ OLAN GEMİNİN YOL VERME HÜKMÜNÜ KALDIRMAZ AMA VERMIYORSADA YOL HAKKI OLAN GEMİ CATIŞMAYI EN İYİ ÖNLİYECEK MANEVRAYI YAPMAKTA ZORUNLUDUR KURALLAR BUNU GEREKTİRİR

Yazan: BERKANT MORGÜL - 19.06.2013 01:31:50




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SİNOMAR Denizcili..
 B.A.S.K
 DALYA-H Shipping
 INSPEKTOR Marıne ..
 KİRAZOĞLU Denizci..
 MIRAY Internation..
 DALYAN Denizcilik
 TEAM SHIP Crew
 ALGEM Denizcilik
 CANMAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim