Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Tarihin ilk Mega gemi enkazı kaldırma operasyonu başlıyor
İtalya’nın Giglio Adası açığında kayalıklara çarparak yan yatan ve 32 kişiye mezar olan Costa Concordia seyahat gemisinin enkazının kaldırılmasına ilişkin çalışmalara 16 Eylül Pazartesi günü başlanıyor. Yaklaşık 600 milyon Euro’ya mal olacağı ve ilkbahara kadar süreceği bildirilen operasyonun, denizcilik tarihindeki en zor ve en büyük çaplı kurtarma operasyonu olduğu belirtildi. İtalyan basını, dev kruvaziyerin Türkiye’de söküleceği iddialarını ortaya attı.

13 Ocak 2012 gecesi, aralarından 10 Türk’ün de bulunduğu 4 bin 200 yolcu ve mürettebatla Toskana Bölgesi’nde yer alan Giglio Adası’nda yan yatan 290 metrelik Costa Concordia, 20 aydır silüetinin bir parçası olduğu ada açıklarından kaldırılıyor. İtalya Sivil Savunma Başkanı Franco Gabrielli ile bazı yetkililer, düzenledikleri basın toplantısıyla çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Karaya paralel olarak yatık duran 114 bin 500 tonluk kruvaziyerin ilk olarak düz bir pozisyona getirileceğini (parbuckling projesi) söyleyen Gabrielli, şöyle dedi:

"Bunun, çok kritik bir operasyon olacağını kimse gizleyemez. Ancak ada sakinlerine en az rahatsızlığı vermek için elimizden geleni yapacağız. Kazanın ardından bulunamayan hala 2 cansız beden varken, bu işi şova dönüştürmeyeceğiz."

Bulunamayan Maria Grazia Trecarichi adlı bir yolcu ve mürettebattan Terence Russel Rebello’nun cansız bedenlerinin, geminin enkazına sıkışmış olabileceği tahmin ediliyor.

SIRADIŞI BİR OPERASYON

Gabrielli, bu projenin, sektörün en özel kriter ve metotları kullanılarak hazırlandığını dile getirerek, "Tüm masrafları geminin sahibi Costa ve sigorta şirketleri karşılayacak, İtalya’ya bir maliyeti olmayacak" dedi.

Costa Crociere şirketi mühendislerinden ve çalışmaların yapılacağı şantiyenin sorumlusu Franco Porcellacchia, bu büyüklükte bir geminin enkazının kaldırılmasının ilk kez yaşandığını, bunun sıra dışı bir operasyon olduğunu hatırlatarak, şöyle dedi:

"Bir gün önce gemiye basınç uygulayacağız. Öncelikle gemiyi, üzerinde bulunduğu kayadan ayıracağız. Onu dik konuma getirme çalışması, 10-12 saat kadar sürecek. Tasarımı ve hayata geçirilmesi 14 ay süren, 30 bin ton çelikten oluşan yapay bir platform inşa ettik. Bu, ayağa kaldıracağımız geminin denize sürüklenmesini engelleyecek."

İLKBAHARA KADAR GEMİ ORADA KALACAK

Çalışmalar sırasında, geminin çevreye en az zararı vermesi için çaba gösterileceği ifade edildi. Geminin içinde biriken kirli sıvıların büyük bir kısmının temizlenmesine karşın, döndürme çalışmaları sırasında da, sıvı ve katı materyallerin denize dökülmesi bekleniyor. Bu nedenle, operasyon boyunca emici panel ve petrol kirliliğini önleyici bariyerlerin yanı sıra, enkaz parçalarını yakalamak için ise balık ağları kullanılacağı açıklandı.

Hava şartları ile geminin durumuna göre çalışmaların gidişatına, her gün saat 14.00’da yapılacak değerlendirmeler sonucunda karar verileceği belirtildi.

Enkaz kaldırma işlemini İtalyan-Amerikan ortaklığındaki Micoperi-Titan konsorsiyumunun üstlendiği geminin, ilkbahara kadar ada açıklarında kalmaya devam edeceği açıklandı. Bu süre içinde ise geminin suyun içinde kalan diğer kısmına yüzdürme üniteleri monte edileceği bildirildi. Bu tarihi operasyonda , 24 milletten 500 kişi görev alacak.

TÜRKİYE’YE Mİ GETİRİLECEK?

İlkbaharda, yüzdürme üniteleri ve römorkörlerin yardımıyla gemi belirlenen bir limana yüzdürülecek ve ardından bir tersanede sökülme işlemleri yapılacak. İtalyan yetkililer, geminin büyük bir olasılıkla ülkenin güneyindeki Piombino Limanı’na çekileceğini söyledi. Bu limanın gemiyi kabul etmemesi halinde ise Costa şirketiyle başka bir destinasyon üzerinde anlaşmaya varılacağı belirtildi. Piombino Belediyesi’nin öncelikle sökülme ihalesini aldığı ancak 300 kişinin çalışması ve el emeğinin pahalı olması dolayısıyla bundan vazgeçtiği, Civitavecchia Tersanesi’’nin ise böylesine büyük bir gemiyi sökecek tekniğe sahip olmadığı ortaya atılmıştı.

Panorama dergisi geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberde, geminin sahibi Costa Crociere şirketi yetkilerinin, maliyeti daha düşük olacağından, söküm işlemlerinin Türkiye’de yapılmasını tercih edeceğini iddia etmişti.



Kaynak: Haber3
Eklenme tarihi: 12.09.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DENSAN Denizcilik
 USTAOĞLU Denizcil..
 H M Denizcilik
 TRUVA Denizcilik
 PASİFİK Gemi Onar..
 JALE Tur
 UZMAR
 SİMPLYDİVİNG
 ATLAS Gemicilik v..
 PİRANA Dalış Ltd...
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim