Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
İspanya'daki çevre felaketi davası
İspanya tarihinin en büyük çevre kirliliğine yol açan petrol tankeri kazası davası karara bağlandı. Gemi kaptanı 9 ay hapse mahkum olurken, diğer sanıklar ve İspanyol hükümeti hakkında beraat kararı çıktı.

İspanya'da büyük tartışmalara yol açan, ülkedeki en büyük çevre felaketiyle ilgili olarak dava sonuçlandı.

İspanya'nın kuzeybatısındaki Galisya kıyısı açıklarında Kasım 2002'de batan "Prestige" adlı Bahama bandralı petrol tankerinden denize dökülen 63 bin ton düşük kaliteli petrolden dolayı oluşan çevre kirliliğine ilişkin ilk mahkeme kararı 11 yıl sonra çıktı. Galisya'daki Coruna İl Mahkemesi, yaklaşık 1 yıl süren davadan sonra kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı, çevreye verilen zararda sivil sorumlulukları olduğu gerekçesiyle haklarında 4 ila 12 yıl arasında hapis talep edilen sanıklardan geminin kaptanı 76 yaşındaki Yunanlı Apostolos Manguras, Yunanlı Başmakinist Nikolaos Argyropoulos ve Coruna'daki ticari liman eski Genel Direktörü Jose Luis Lopez Sors'un kazayla ilgili sorumlulukları olmadığına kanaat getirerek, bu suçtan dolayı beraatlarına karar verdi.

Mahkeme "emre itaatsizlikten" dolayı gemi kaptanı Manguras'a 9 ay hapis cezası verildiğini açıklarken, her türlü halde yaş haddinden dolayı Yunanlı kaptanın cezaevine girmeyeceği de hatırlatıldı.

Ayrıca olay sırasında petrol tankerinin Galisya kıyılarından uzaklaştırılması kararıyla kamusal yönetimden dolayı suçlanan İspanyol Hükümeti hakkındaki suçlamalar da yetersiz bulundu. Mahkeme başkanı tarafından okunan kararda, Prestige kazasıyla ilgili "hiçkimse ne olduğunu tam olarak bilmiyor" ifadesi dikkati çekti.

Bu arada sanıklardan geminin kaptan yardımcısı Filipinli İreneo Maroto, hiçbir zaman yeri tespit edilemediği için dava dışında bırakıldı.

Rusya'nın San Petesburg limanından demir alan ve Cebelitarık'a doğru açılan "Prestige" adlı petrol tankeri, 13 Kasım 2002'de Galisya'daki Finisterre burnu açıklarında fırtınaya yakalanmış ve taşıdığı 77 bin tonluk petrolün denize sızmaya başlamasından dolayı yardım istemişti. Kıyı boyunca 6 gün süreklenen gemi, daha sonra ikiye bölünmüş ve yaklaşık 63 bin ton petrol denize karışmıştı.

Denize karışan tonlarca petrolden dolayı sadece Galisya bölgesinin plajları değil, Portekiz, İspanya ve Fransa 'nın birçok sahil bölgesi de zarar görmüştü. Prestige kazasının çevreye verdiği zarar 4,4 milyar avro olarak gösterilirken, bu zamana kadar armatör firma 22 milyon avro, Uluslararası Petrol Kirliliğinden Doğan Zararların Tazminatı Fonu da 122 milyon avro ödeme yapıp, başka ödeme yapmayacaklarını duyurmuşlardı.



Kaynak: haberciniz.biz
Eklenme tarihi: 13.11.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MED MARİNE HOLDİN..
 GENÇ Denizcilik
 SAAT VE SAAT
 ORUÇOĞLU Yacht & ..
 SMARİNE Elektrik
 DENİZ RASPA
 INTERTRANS Denizc..
 KAŞ Diving
 ATLAS Gözetim ve ..
 LAMIA Yat İşletme..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim