Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türk'ün Umut'u
TCSG UMUT… Türkiye’nin en donanımlı ve genç sahil güvenlik gemilerinden biri. Türk mühendis ve işçilerinin alın teriyle inşa edildi.

En ağır hava şartlarında bile açık denizlere çıkıp, arama kurtarma yapabiliyor. Helikopter konuşlandırma ve gerektiğinde de hareket ettirebilme gibi birçok meziyeti var. Ama tüm kabiliyetleri bununla sınırlı değil. UMUT, ‘Komuta Kontrol Bilgi Sistemi’ programıyla denizlerde kuş bile uçurtmuyor. Bu programın yazılımı da yine Türk mühendislerinin bir eseri olarak dikkat çekiyor. Kimileri için bir umut ola Ege Denizi’nde TCSG UMUT, yasadışı hiçbir olaya göz açtırmıyor…

Avrupa ülkelerine yönelik yasa dışı göç hareketinin en önemli duraklarından biri Ege Denizi oldu. Sahil Güvenlik Komutanlığı resmi verilerine göre 2012’de Ege Denizi’nde 2 bin 531 kaçak yakalandı. 2013’te ise yıl tamamlanmadan bu sayı iki katına çıktı, 5 bin 664 ulaştı. Bir de ölü ele geçirilen ya da cesedi bile bulunamayanlar var. Sefalet ve zulümden kurtulmak için ülkelerinden büyük umutlarla yola çıkan kaçaklar, Türkiye üzerinden Yunan adalarına, oradan da Avrupa ülkelerine kaçmak için çoğunlukla Bodrum, Kuşadası, Seferihisar, Özdere, Menderes, Didim, Ayvalık ve Çanakkale sahillerini mesken edindi. Ege Denizi’nde sadece yasa dışı göçmenler değil kimi zaman silah kaçakçılığı ya da çevre kirliliği de gündeme geliyor. İşte bu noktada Türk Sahil Güvenlik gemileri, hem kendi sularımız hem de uluslararası sularda zor görevler yerine getiriyor. Hürriyet de alınan özel izinle en büyük ve en donanımlı sahil güvenlik gemilerinden TCSG UMUT’la 32 saatlik göreve katıldı.

Devrim niteliğinde

UMUT ve projedeki diğer üç geminin isim babası, ‘Dost güven umutla yaşa’ ifadesi oldu. DOST, GÜVEN, UMUT ve YAŞAM isimli bu dört gemi, Türkiye’nin denizcilik stratejisi ve gücü açısından da büyük önem taşıyor, proje devrim olarak nitelendiriliyor. Türkiye bu gemilerle artık açık denizlerde yani deniz yetki alanlarımız ile milli hak ve menfaatlerimizin gerektirdiği tüm denizlerde, ağır deniz ve hava şartlarında dahi görev yapabiliyor.

8 gün kesintisiz görev

TCSG UMUT’un komutanı Deniz Kıdemli Binbaşı Cüneyt Kara, gemi ve görevleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Gemimiz, 12 Temmuz 2013’te ise aktif olarak göreve başladı. ‘Mavi Vatan’ olarak adlandırdığımız deniz yetki alanlarında öncelikli olarak arama kurtarma olmak üzere, tıbbi tahliye, kaçakçılığın ve yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesi, çevre kirliliği olaylarına müdahale, denizde can ve mal emniyetinin sağlanması ve kara sularımızın korunması gibi görevleri icra ediyoruz. Gemimiz 88.60 metre boyunda, 12.20 metre eninde ve bin 700 ton ağırlığında. Yakıt ikmali yapmadan 3 bin mil seyir kabiliyetine sahip olan UMUT, 8 gün süreyle kesintisiz olarak denizde görev yapabiliyor. Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik gelişmiş cihaz ve ekipmanlarla donatılmış, oluşan kirliliğin yayılmasını önlemek maksadıyla bariyer döşeme kabiliyeti, kirliliğin denizden ayrıştırılması maksadıyla OIL SKIMMER cihazı ve büyük çevresel felaketlerde kullanılmak üzere dispersant malzemesini denize püskürtme sistemi bulunuyor.”

Yasa dışı göçte Ege yoğun

Deniz Kıdemli Binbaşı Cüneyt Kara, deniz yoluyla yasa dışı faaliyetlerin en sık rastlandığı bölgelerden Ege Deniz Bölge Komutanlığı sorumluluk sahasında, 2013’te 206 adet yasa dışı göçmen faaliyeti tespit edildiğini belirterek, bu tespitlerde 5 bin 664 yasa dışı göçmenle 60 yasa dışı göçmen kaçakçısı yakalandığını aktardı.

Bu yazılım kuş uçurtmuyor

UMUT ‘ta bulunan “Komuta Kontrol Bilgi Sistemi” (KKBS) programı da Türk mühendislerin yaptığı bir yazılım. Bu yazılım ile kaybolan ya da aranan bir temasın çok kısa sürede bulunabilmesi sağlanıyor. Gemiler üzerinde bulunan elektronik sistemlerle sensörlerden gelen bilgiler anlık olarak KKBS tarafından işlenerek taktik resim oluşturuluyor. KKBS ile gemi üzerindeki elekro optik sistem ile silah sisteminin yönetimi de yapılabiliyor. KKBS harp döneminde anılan sistemlerin yönetimini gerçekleştirilebileceği gibi barış döneminde de sahil güvenlik komutanlığının kolluk görevlerini gerçekleştirmesine destek olacak. Denizde yangın söndürme, arama kurtarma gibi fonksiyonlara sahip.


Kaynak: Hürriyet (Banu Şen)
Eklenme tarihi: 25.11.2013




Share |




YORUMLARINIZ


helal mühendizlere
Türkiyenin kururu onlar demekki imkan verilirse Türkiyedede her şey yapılıyormuş temekki oluyormuş ... ALLAHSELAMETLER VERSİN...

Yazan: zekai eren - 26.11.2013 10:28:08




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DOLPHİN Scuba Tea..
 YAĞCI Denizcilik
 AYKOP Gemi
 BOCA Denizcilik v..
 OBA Denizcilik
 BODRUM Denizcilik
 KEREMPE Denizcili..
 ERCAN Denizcilik
 İSTANBUL MARİNE P..
 ALYANS Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim