Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi ve Yat sektörünün 2014'te ihracat hedefi 2 milyar dolar
Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği'nin (GYİB) Başkanı Başaran Bayrak, 2013 sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 43,5'luk artış ve 1 milyar 163 milyon dolarlık ihracat yapan gemi ve yat sektörünün 2014'te ihracatının yaklaşık 2 milyar dolar olmasını öngördüklerini söyledi.

Sektörü AA muhabirine değerlendiren Bayrak, rakamların 2008 yılından itibaren gerileme evresine girdiğini, son olarak geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 39'luk bir gerileme yaşandığını anımsatarak, 2013'ün sektör için tekrar "ayağa kalkma" yılı olduğunu anlattı.

Bayrak, 2012 yılındaki toplam ihracat rakamına 2013'ün Eylül ayında ulaşıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Sene sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 43,5'luk bir artış ve 1 milyar 163 milyon dolarlık ihracatla gerek sektörümüz gerekse ülkemiz adına sevindirici bir tablo ile 2013'ü arkamızda bıraktık. Ancak her ne kadar rakamlar bu sene çok yükselmiş gibi gözükse, önceki dönemlerde yaşanan düşüşler bizi hala asıl hedefimizin uzağında tutuyor. Ancak 2013 yılındaki artış önümüzdeki yıl hedeflerine daha olumlu bakmamıza olanak sağlıyor."

Türkiye'nin en fazla gemi ve yat ihracatı yaptığı ülkelerin başında Norveç ve Malta'nın geldiğini aktaran Bayrak, Türkiye'nin yaptığı gemi ve yat ihracatının yarısına yakınının bu iki ülkeye yapılmakta olduğuna dikkati çekti. Bayrak, 2013 yılında bu iki ülkenin ardından Cayman Adaları, Marshall Adaları, Hollanda, İngiltere, ABD, İngiliz Virjin Adaları ve Panama geldiğini ve yapılan toplam ihracatın yaklaşık yüzde 90'ının adı geçen ülkelere yapıldığını belirtti.

Yat üretiminin başta İstanbul olmak üzere Antalya, Bodrum, Marmaris, Yalova, Bursa, Zonguldak, İzmir ve hemen hemen bütün kıyı şehirlerinde yapıldığını da anlatan Bayrak, "Hatta kıyıda olmayan birçok atölyede bile yat üretimi yapılmaktadır. Materyal olarak çelik, ahşap, fiber, kompozit, alüminyum gibi yat imalatında kullanılan her tür malzeme kullanılmaktadır. Başta mega yatlar olmak üzere genellikle müşteri talebine uygun her tür motor yatlar, sailing botlar, cankurtarma botları, küçük gezinti tekneleri, spor tekneleri gibi ürünler ülkemizde imal edilmektedir" dedi.

"Sektör 1'e 7 istihdam yaratma gücüne sahip"

Gemi ve yat sektöründe 2011 yılında 20 bin 500 ve 2012 yılında 16 bin personelin istihdam edildiğini anımsatan Bayrak, "Sektör 1'e 7 istihdam yaratma gücüne sahip, yapısı itibariyle kimsenin işsiz kalmayacağı bir sektör olmasına karşın, son yıllarda özellikle sektörle alakalı meslek okulları sayısının arttırılmış olsa da hala personel sıkıntısı yaşamaktadır. Ancak, genel tablolardaki olumlu gidişatın istihdam edilecek personel sayısına da olumlu yansıyacağı aşikardır" dedi.

Sektörün 2014 hedefinden de bahseden Bayrak, 2023 yılı için geçerli olan 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için istikrarlı bir büyüme oranı tutturmak ve uluslararası rekabette daha güçlü hale gelmek olarak açıkladı, 2014'te gemi ve yat sektörü ihracatının yaklaşık 2 milyar dolar olmasını öngördüklerini ifade etti.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği olarak da sektörün gelişimine yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Bayrak, önümüzdeki yıl Yunanistan, Norveç ve Almanya'ya yönelik milli katılım fuar organizasyonları düzenleyeceklerini ifade etti. Başaran Bayrak, sektörün hedef pazarlarının ise öncelikle Avrupa Birliği ve Kuzey Avrupa Ülkeleri olmakla beraber Eski Sovyet Ülkeleri, Yunanistan, Güney Amerika Ülkeleri ve Arap-Kuzey Afrika ülkeleri olduğunu belirtti.

Dünyadaki gemi ve yat sektöründe 3 Uzakdoğu ülkesi Güney Kore, Çin ve Japonya'nın toplamda yüzde 92 civarında paya sahip olmakta, diğer ülkeler kalan yüzde 8'lik dilim için mücadele etmekte olduğunu da anlatan Bayrak, " Bu ülkeler gemi ve yat inşasını devlet politikasını haline getirmeyi başarmış ve ciddi teşvik ve devlet destekleriyle egemen güç haline gelmeyi başarmışlardır. Dolayısıyla rakip ülkelerdeki desteklere benzer destekler sağlanması uluslararası rekabet gücü açısından gemi ve yat sektörümüz için hayati öneme sahiptir" değerlendirmesinde bulundu.

Başaran Bayrak, Türkiye'nin gemi ve yat sektörünün uluslararası rekabette daha fazla söz sahibi olabilmesi için sektörün egemen güçlerinin ülkelerinde uygulanan destek ve teşvik politikalarının benzerlerinin Türkiye'de de uygulanabilir hale gelmesi gerekmekte olduğunu söyledi.

Bayrak, her ne kadar hedef ülkelere yönelik ticaret heyetleri, tanıtım projeleri düzenlense de rekabetin içerisinde daha güçlü durabilmek için mutlaka devlet desteğine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.



Kaynak: Haberciniz.biz
Eklenme tarihi: 10.01.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AMİRAL Maritime
 YOROZ Agency
 SANCAK Den. Nak. ..
 DALSAN Liman İnşa..
 MEGASTAR Daily Bo..
 JALE Tur
 TİM Gemi Mühendis..
 DRAGUT Denizcilik
 ALABANDA Deniz Ta..
 BEK Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim