Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Denizcilik sektörü küresel rakipleriyle aynı destekleri alabilmeli
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla toplanan TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Denizcilik sektörünün de küresel rakiplerinin aldığı desteklere benzer desteklere ihtiyacı var' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, hazırlanan yeni yatırım teşvik sisteminde deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığının “Öncelikli Yatırım Konuları” içinde yer aldığını hatırlatarak, Bakan Elvan’dan gemi inşa sektörünü de “Büyük Ölçekli Yatırımlar” arasına katılması talebinde bulundu.​

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Sefer Kalkavan, Konsey Üyeleri ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Feridun Bilgin’in katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada Türk özel sektörü olarak, Türkiye’yi daha da büyütmek, zenginleştirmek, adil bir şekilde kalkınmayı sağlamak için çalıştıklarını vurgulayarak, 'Bakınız Deniz Ticaret Odası Başkanımız Metin Kalkavan sektörümüzün büyümesi için büyük bir mesleki eğitim hamlesi başlattı. İMEAK Deniz Ticaret Odamızın vizyonu sayesinde 40 bine yakın gencimiz denizcilik alanında mesleki eğitim alır hale geldi. Emekleri için kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum' diye konuştu.

Küresel ekonominin rotasının değiştiğine değinen Hisarcıklıoğlu, son dönemde gelişmiş ülkelerin öncülüğünde küresel ekonominin toparlanmaya başladığını söyledi.

Bu çerçevede bol ve ucuz likidite döneminin sona erdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, 'Bugün artık kendi imkânlarımıza odaklanarak üretmek, satmak, adil paylaşmak ve büyümeyi sürdürülebilir kılmak dün olduğundan çok daha önemli. Elimizdeki imkânları en etkili şekilde kullanmak zorundayız. Küresel ekonomi zor bir dönemden geçerken bu yıl ülkemiz yüzde 4 büyüdü. Bu büyüme trendini daha da yukarıya çekmemiz gerekiyor. Denizcilik sektörü de bu açıdan kritik bir öneme sahip. Allah bize bu alanda en güzel coğrafyayı vermiş. Üç tarafımız denizlerle çevrili. Kafkaslarla, Arap dünyasıyla, Avrupa arasında bir kavşak noktasındayız. Tarihi İpek Yolu’nun üstündeyiz. Dünyanın en kıymetli yerindeyiz. Denizyolu, karayolu, demiryolu bağlantılarıyla bu coğrafyada lojistik anlamında eşsiz bir avantajımız var. Denizcilik sektörü de son yıllarda bu avantajı iyi kullanmaya başladı. Hem istihdam hem de döviz kazandırma açısından ülkemizin ivme kazanan sektörlerinden biri haline geldi' diye konuştu.

'Dünyanın en büyük denizci ülkeleri arasında 13’üncüyüz'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bugün gemi inşa sanayinde 20 binin üzerinde vatandaşın istihdam edildiğini anlatırken, 3 milyar dolara yakın ihracat yapıldığı bilgisini verdi. Doğru yatırım teşvikleriyle, 2003 öncesinde belli bir bölgeye sıkışan tersanelerin Hopa’dan İskenderun’a kadar tüm kıyılara yayıldığı üzerinde duran Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

'2013 sonunda 71 faal tersanemiz var. Ama maalesef küresel kriz öncesinin parlayan yıldızı olan gemi inşa sanayinde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Buna rağmen, Türkiye 2014 yılı itibarıyla dünyanın en büyük 30 denizci ülkesi sıralamasında 13. sırada. Avrupa’da 6. sıradayız.

Son 5 yılda Avrupa’da yıllık deniz yolu ile taşınan yük ortalaması sadece yüzde 3 arttı, bizde ise yüzde 19 arttı. Son 5 yılda Türkiye’nin ihracatı yüzde 15 artarken, su ürünleri ve balık ihracatımız yüzde 36 arttı. Transit taşıma neredeyse her yıl ikiye katlanıyor. Transit taşımacılığında Almanya’nın önüne geçtik. Gemicilik sektöründeki potansiyelimizin seviyesi, mertebesi işte burada. Ancak hedeflerimize ulaşmak için bu rakamlar yeterli değil. Hem gemi inşa sanayimizi, hem deniz taşımacılığını, hem de limanlarımızı geliştirmeye ve büyütmeye devam etmek zorundayız.'

Denizcilik sektöründen Türkiye’nin çok emek yiyeceğini söyleyen TOBB Başkanı, 'Ancak önce, sektörü stratejik bir sektör olarak kabul etmeliyiz. Henüz rakiplerimizin gerisindeyiz. Ekonomik büyüklüğü bizimle hemen hemen aynı olan, ama kıyı şeridi bizimkinin 15’te biri olan Hollanda bizden daha fazla yükleme-boşaltma işlemi gerçekleştiriyor. Akaryakıt taşıması çıkarıldığında hala Avrupa’nın ilk 20 limanı içinde yer alan limanımız yok. Demek ki, hem gemi inşa sanayini, hem deniz taşımacılığını hem de liman yatırımlarını eşgüdüm içinde teşvik etmeye devam etmek zorundayız' dedi.

Sadece AB üyesi devletler değil, rakibimiz konumunda olan Çin, Kore Brezilya, Hindistan ve Rusya’nın da gemi inşa sanayine doğrudan ya da dolaylı destekler geliştirdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, deniz taşımacılığı ve gemi inşa sektörlerinin gösterdikleri başarıyla Türkiye’nin küresel rekabetteki gururu olduğunu belirtti.

'Denizcilikte pervaneler döndükçe Türkiye rotasına devam edecek'

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

'Sektörümüzün de küresel rakiplerinin aldığı desteklere benzer desteklere ihtiyacı vardır. Hazırlanan yeni yatırım teşvik sisteminde deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığı Öncelikli yatırım konuları içinde yer alıyor. Sayın Bakanımızdan rica ediyorum, gemi inşa sektörünü de büyük ölçekli yatırımlar arasına katalım. Bu alanda da atılım sağlayalım.

Denizcilik sektörümüzde pervaneler döndükçe Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma rotasında yola devam edecek. Konsey üyesi arkadaşlarımız biraz sonra sektördeki durumu ve önerilerini bizlerle paylaşacaklar. Bundan sonra da, kamu kurumlarıyla birlikte yürütülecek koordineli bir çalışmayla, daha etkin sonuçlara ulaşacağımıza inanıyoruz.'



Kaynak: eruractiv
Eklenme tarihi: 03.05.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İNTA Denizcilik
 EFEMAY Denizcilik..
 FATOGLU Gıda San...
 TRIMORYA Denizcil..
 GARANTİ Denizcili..
 YAREN Denizcilik
 SARP Turizm
 AKAR Shipping
 ELDAŞ Gemicilik
 BAASE & ELSEK
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim