Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Nisan 2024
Haber
Anket
Filo genç olsa 7 milyar dolar cepte
Türk kosterleri yakın denizlerde sadece 1.6 milyar dolar navlun geliri elde ediyor. Filo genç olsa Akdeniz ve Karadeniz’de 7 milyar dolarlık pazar var.

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Türk koster filosunun dünü, bugünü, geleceği, fırsatlar ve tehditler’ sempozyumu düzenleyerek sektörün sorunlarını masaya yatırdı.

Yakın denizlerde yüzde 28 pazar payı olan Türk kosterleri 1.6 milyar navlun geliri elde ediyor. Akdeniz ve Karadeniz’de ise yaklaşık 7 milyar dolarlık bir navlun pastası bulunuyor. Ancak yaş ortalaması 25-30’un üzerine çıkan yaşlı koster filosunun yenilenmesi gerekiyor.

Sempozyumda konuşan KOSDER Yönetim Kurul Başkanı Salih Zeki Çakır, “Türk koster filosu; içinde bulunduğumuz ticaret, ekonomi ve strateji çağında sadece Türkiye için değil, bölge ülke ekonomileri için de çok büyük öneme haiz. Gemilerin teknik ile ticari işletme kalitesinin arttırılması ve bunun için elzem olarak gördüğümüz denizci insan kaynakları kalitesinin iyileştirilmesi, Türkiye’nin hem ticari hem ekonomik hem de stratejik menfaatleri bakımından önemli bir noktada duran Türk koster filosu için en kritik hedefler” dedi.

Sempozyumda ‘Türk Yıldızı’ olarak bilinen Türk Koster Filosunu Yenileme Projesi’nin eskiyen Türk filosuna, krizle boğuşan Türk gemi sanayiine can suyu olacağı, gemi inşaa ve yan sanayinin bu projeye ihtiyacın kaçınılmaz olacağına değinildi.

Türk Yıldızı projesinin sadece inşaa aşamasında değil, gemilerin ekonomik ömrü, bakım-tutum ve yedek parça ile işletme maliyetlerinde de tasarruf sağlayacağına dikkat çekildi.

Koster filosu yenilenmeli

Sempozyuma katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, 185 bin gemi adamı olan Türkiye’nin Çin’den sonra en çok gemi adamı yetiştiren ikinci ülke olduğuna dikkat çekti. Ancak yabancı gemilerde çalışan Türk denizci oranının yüzde 1 bile olmadığını vurguladı. Türkiye’nin 1.000 gross/ton üstü 1.568 gemisi olduğunu fakat yaş ortalamasının yüksek olduğunu kaydeden Aka, “Türkiye denizcilikte koster filosunu yenileyerek rekabetçi bir hale getirmek zorunda. Koster filosu ve Ro-Ro taşımacılığını gözden geçirmeliyiz” diye konuştu.

Filoya Türk Yıldızı ile gençlik aşısı

Türkiye’nin yaş ortalaması yüksek filosunun yenilenmesi konusunda Türk Yıldızı adlı proje geliştirildi. Bu proje kapsamında ilk etapta 5 bin ton yük taşıyabilen, 85 metre uzunluğunda tek tip 12 gemi yapımını planlanıyor. Tamamı Türk mühendis ve işçileriyle Türk tersanelerinde inşa edilecek gemiler sayesinde Türk armatörlerinin Akdeniz ve Karadeniz’de yıllık 7 milyar dolar olan navlun pazarındaki payını arttırması amaçlanıyor. Bu proje kapsamında ilk hamle İçdaş’tan Türk Yıldızı 1 adıyla geldi. Yerli mühendislik ve işçilikle üretilen gemi 5.5 milyon dolara Çanakkale Karabiga’daki tersanede üretildi.


***********************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERİMİZ:

12.06.2014 - Türk Koster Filosu masaya yatırıldı




Kaynak: Gazetevatan
Eklenme tarihi: 16.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 REGENCY Ship
 EN-KO Denizcilik ..
 NAUTİLUS Diving
 SUDE Denizcilik
 İSTANBUL MARİNE P..
 NİSA Uluslararsi ..
 MİLESTONE Gemi İş..
 ADRASAN Denizcili..
 ABALCO
 KAŞ Diving
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim