Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Bank Asya'da ''Gemi'' yolsuzluğu
Bank Asya'da patlak veren milyon dolarlık kredi usulsüzlüğünde bir banka yöneticisinin de işbirlikçi olduğu belirlendi. Arsel Ltd. şirketi müşterisi olduğu Bank Asya Çağlayan Şubesi'ne geçtiğimiz yıllarda başvurarak iki adet gemi aldıklarını belirterek bankadan toplam 35 milyon dolar kredi çekti. Banka ile yapılan anlaşma gereği gemilerin navlun (taşıma hizmeti bedeli) kazancı bankaya ödenmesi gerekiyordu. Fakat bu yapılmayıp bir miktar borç birikince banka yöneticileri araştırmaya girişti.

HURDAYA ÇIKARIP SATTILAR

Bu sırada kredi çeken şirketin iki ortağı da anlaşmazlığa düştü ve Mustafa A. isimli ortak bankaya kredi konusunda şirketin yaptığı bazı usulsüzlükler ile ilgili ihbarda bulundu. Yapılan detaylı incelemede gemilerin üzerinde takılı nerede olduklarını belli eden sinyallerinin sökülerek Pakistan'da hurdaya çıkarıldıkları usulsüzce isimleri değiştirilerek Tanzanya adına kayıt yapıldığı anlaşıldı. Örgütlü bir yapılanma içerisinde dolandırıldığını anlayan banka, alacaklara karşılık gerekli tutarda teminat alınmadığını, faiziyle birlikte toplam 42 milyon dolarlık borca karşılık 11 milyonluk teminat gösterildiğini belirledi. Kredilerin aldatıcı belgelerle çekildiğini saptayan banka yönetimi, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bu arada hurdaya çıkarılan gemilerin Pakistan'da satıldığı ortaya çıktı. Şirketlere kredi onayını Bankanın Ticari Pazarlama Müdürlüğü Portföy Yönetmeni Bakış Ö.'nün verdiği anlaşıldı. Bakış Ö.'nün teminat eksikliklerini Ticari Pazarlama Birim Müdürü'nden gizlemek amacıyla gruba ait farklılık kayıtlarını periyodik olarak hazırlanan raporlardan sildiği ya da sildirdiği anlaşıldı. Bakış Ö.'nün şüpheli olan şirket yöneticisi Faruk S. ile menfaat ilişkisi belirlenirken söz konusu yöneticinin yüksek tutarda teminat eksikliği ile çalışmasına imkan tanımak suretiyle görevini kötüye kullandığı, firmalara menfaat sağladığı ve banka alacağının tahsil kabiliyetini zayıflattığı belirlendi. Bank Asya geçtiğimiz günlerde de bir çalışanı tarafından soyulmuştu. İsmail P. isimli banka çalışanı 326 bin euro, 41 dolar ve 75 bin TL'yi alarak kayıplara karışmıştı. İsmail P. hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

6 kişi davalık oldu

Savcılık, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yapılan soruşturma sonucunda banka yöneticisi Bakış Ö., şirket yöneticileri Faruk S. ve Mustafa A. ve işbirliği içinde oldukları iddia edilen Cemil M., Kadir T. ve Savaş Y. hakkında iddianame düzenledi. Şüpheliler ağır ceza mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.


Kaynak: Sabah
Eklenme tarihi: 24.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 PARİON Gözetim
 ORSA Tanker İşlet..
 KURŞUN Denizcilik..
 MAYAMARINECYPRUS ..
 SERHAT Feribot A...
 ALGEM Denizcilik
 AVRASYA EXPRES
 BEYKİM Petrolcülü..
 EKOL Denizcilik
 DOĞUŞ Denizcilik ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim