Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
En büyük gemiler Asyaport limanına yanaşacak
Tekirdağ Barbaros’ta 320.000 metrekarelik bir alanda Türkiye’nin en büyük konteyner limanı inşa ediliyor.

Tekirdağ'ın Barbaros Mahallesi'nde inşası devam eden ve tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2,5 milyon konteyner hareketine ulaşması beklenen konteyner limanı Asyaport'un, 2015'in ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Asyaport Liman A.Ş. , Mediterranean Shipping Company (MSC) grubunun liman yatırımları yapan şirketi Global Terminal Limited (GTL) ile Soyuer ailesi tarafından işletilmektedir.

Asyaport Liman İşletmeleri Müdürü Kadir Uzun, liman inşaatına 2010'da başladıklarını söyledi. Limanın dünyanın en büyük 60 limanı arasında yer alacağını belirten Uzun, "Asyaport, dünya denizlerinde mevcut ve önümüzdeki 10 yılda inşa edilecek en büyük konteyner gemilerinin bile yanaşabileceği, Avrupa'nın en büyük 10, dünyanın en büyük 60 limanı arasında yer alan ve Türkiye'nin en büyük kapasiteli konteyner limanı olacak" dedi.

Uzun, Asyaport'un faaliyete geçtiğinde dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü Mediterranean Shipping Company'nin (MSC), ana liman amaçlı kullanacağını ve yılda 2,5 milyon konteyner hareketinin yaşanacağı bir liman olacağını vurguladı.
Yaklaşık 450 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı limanda 1. 200 kişiye istihdam sağlanacağını dile getiren Uzun, şöyle devam etti:
"Asyaport, Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeler tarafından aktarma limanı olarak kullanabilecek. Asyaport, transit liman dediğimiz aktarma limanı olacak. Bütün altyapısı ona göre teşkilatlanıyor. Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin konteynerleri, daha önce İtalya'daki, Yunanistan'daki ve kısmen Türkiye'deki limanlara büyük gemilerde geliyor, oradan küçük gemilere aktarılarak Karadeniz'e gidiyordu. Şimdi bu fonksiyonu Asyaport gerçekleştirecek."

Uzun, limanda kullanılacak vinçlerin Türkiye'de henüz kullanılmayan büyüklükte olduğunu belirterek, "Asyaport, en büyük konteyner gemilerinin yükünü boşaltacak dünyada üretilen en büyük vinçlerin kullanıldığı teknolojiye ve bu gemilerin yanaşması için yeterli derinliğe sahip olacak bir liman" ifadelerini kullandı.

Çevreci liman olacak

Uzun, limanın büyüklüğü dışında, altyapısından kullanılacak araçlara kadar her şeyin doğaya uygun olacağını, liman içinde servis yapacak kamyonların doğalgazla çalışacağını söyledi.

İşletmede 49 doğalgazla çalışacak kamyon olacağını, şu anda bu tür yakıt harcayan araçların sadece ABD'de kullanıldığını belirten Uzun, "Bu sayede hem çevreyi koruyacağız hem de yüzde 30 daha ekonomik olacak" dedi.

Uzun, liman için ayrıca "yeşil liman" sertifikası almak istediklerini, limanın tüm aydınlatma sisteminde LED armatürlerin kullanılacağını, enerji tasarrufunun maksimum seviyede sağlanacağını dile getirdi.

Acil durum jeneratörlerinin de doğalgazla çalışacağını ve bina çatılarında güneş enerjisi panelleri yerleştirileceğini vurgulayan Uzun, şunları söyledi:

"Bir yılda 100 bin kilovat güneş enerjisi üretilecek. Bu da yılda 75 ton karbondioksit salınımını önleyecek bir yatırım. Yani limanımızda bunu kullanmakla, güneş enerjisini buraya uygulamakla yılda dünyanın atmosferine 75 ton daha az karbondioksit salınmış olacak. Gemilerin limanda beklediğinde kendi jeneratörlerini çalıştırarak enerji temin etmelerine karşı, gemilere elektrik verip limanda dizel motor çalıştırmalarına ve dolayısıyla egzoz gazı çıkmasına mani olmayı planlıyoruz."
Uzun, Asyaport'un uluslararası yoğun gemi trafiğine sahip bir liman olacağını vurgulayarak, "Limanda, cami, kilise, sinagog gibi ibadet yerlerini bir bütünlük içinde inşa edeceğiz. Asyaport, farklı ülkelerden farklı din ve kültüre ev sahipliği yapan bir ana liman olacak" dedi.

Şehir ekonomisine katkı sağlayacak

Uzun, Tekirdağ'da toplanan bütün vergi gelirlerinin yüzde 6'sının kanun gereği Büyükşehir Belediyesine aktarılacağını anımsattı.

Liman açıldıktan sonra ürünlerini ithal edenlerin gümrük vergisi ödeyeceklerini, şirketin merkezi Tekirdağ'da olduğu için bunun belediyeye de katkısı olacağını belirten Uzun, şunları anlattı:

"Liman açıldıktan sonra, burada sanayiciler, ithalatçılar, mallarını ithal edecekler ithal ederken gümrük vergisi ödeyecekler. Gümrük vergisinin KDV'sini ödeyecekler. Onlar burada yatırılacak. Yani ithal eden şirketin merkezi İstanbul veya Ankara da olsa gümrük muamelesi nerede yapılıyorsa orada ödenecek. Limanın açılmasını takip eden yılda, asgari olarak 2,5 milyar liralık gümrük vergisi tahsilatı yapılacak. Bunun da yüzde 6'sı olan 150 milyon lira belediyeye aktarılacak."

Uzun, Asyaport'un 32 hektar genişliğinde bir liman olduğunu ve liman inşaatında altyapı işlemlerinde son aşamaya geldiklerini aktardı. Asyaport'ta kullanılacak ekipmanların siparişlerinin verildiğini dile getiren Uzun, şunları kaydetti:

"2015 ilk çeyreğine kadar gemi sahil vinçlerinin, kara vinçlerinin ve aktarma araçlarının hepsi limanımıza intikal etmiş olacak. Limanımızın açılmasıyla, transit kargonun güzergahı ve yolu Ege ve Karadeniz'de değişmiş olacak. Proje tamamlanıp tam kapasiteye çıktığımızda 11 gemi sahil vinçleri, 33 RTG vinç, 49 da terminal traktörümüz olacak. Bin 200 çalışanımızla yeşil bir liman, teknolojisi ve otomasyonu çok yüksek bir terminal olacağız."




Kaynak: Rotahaber
Eklenme tarihi: 21.07.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CREWMEDITERRENIAN..
 ERC Denizcilik Lt..
 SİMPLYDİVİNG
 KALKAN Denizcilik
 İSTANBUL Denizcil..
 PEARL NAVAL
 FURUNO Denizcilik
 ELİT Denizcilik S..
 MİLANGAZ Uluslara..
 GRUP Asm
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim