Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
ABD'nin Kuzey Irak petrolüne karşı tutumu değişiyor
Kuzey Irak petrolü taşıyan gemi ABD'ye ulaştı. Geminin Teksas açıklarına yanaşması, ABD'nin Bağdat'ın onayı olmadan Kuzey Irak petrolünün satışına karşı olan tutumunda değişikliğe gittiği yorumlarına neden oldu.

Boru hattı ile Ceyhan'a ulaşan Kuzey Irak petrolünün satışıyla ilgili tartışmalar sürürken, haziran ayında Ceyhan'dan Kuzey Irak petrolü yüklenen United Kalavrvta isimli gemi dün ABD'nin Teksas eyaletinin Galveston limanı açıklarında beklemeye başladı.

Bu gelişme yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. ABD, bugüne kadar Kuzey Irak petrollerinin Irak Merkezi Hükümetinin onayı olmadan uluslararası piyasada satışına karşı çıkıyordu. Bu nedenle Kuzey Irak petrolleri alıcı bulmakta zorlanıyor ve düşük fiyattan satılıyordu.

ABD'nin Bağdat'ın rızası olmadan Kuzey Irak petrolünün satışına ilişkin muhalif durumu göz önüne alındığında, Kuzey Irak petrolünün Amerikan şirketleri tarafından alınmış olması ihtimali, "ABD'nin Kuzey Irak petrolüyle ilgili politikası değişiyor mu" sorusunu gündeme getirdi.

Uzmanlar, son gelişmelerin ardından ABD'nin Irak politikasında değişiklik olup olmadığını ve bundan sonraki olası gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Mis Devlet Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Dr. David Romano, dün ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi toplantısına katıldığını belirterek, toplantıda konuşulanların ABD'nin Kuzey Irak ve Irak politikasının değişeceğinin göstergesi olduğunu savundu.

"ABD'de Irak ve Kuzey Irak politikası ve Kürt petrolüne bakış sorgulanıyor" diyen Romano, toplantıda konuşulanları şöyle özetledi:

"Kongre üyeleri, Irak'tan sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Brett McGurk ve Savunma Bakanı Yardımcısı Elissa Slotkin'i ağır şekilde eleştirdi. Eleştiriler, Nuri Maliki'nin hükümetinin başarısızlıkları, ABD'nin İngilizler tarafından cetvelle çizilen sınırlarının ve Irak'ın toprak bütünlüğünü korumanın ne derece mantıklı olduğu, Kürdistanın petrol satışına karşı olmanın yanlış bir politika olduğu üzerine yoğunlaştı. South Carolina'dan Kongre üyesi Duncan, Kürtlerin ABD'ye olan dostça tutumu ve 2003-2011 arası Kuzey Irak'ta tek bir Amerikan askerinin dahi öldürülmemesi göz önüne alınmalı derken, böyle bir dostun küstürülmesinin risklerine dikkati çekti."

- "Er ya da geç değişmeli"

Washington merkezli Wilson Center Irak uzmanı Marina Ottaway ise geminin Galveston'a henüz iki günlük mesafede olduğu için oraya gidip gitmediğinin kesin olmadığını, hala rotayı değiştirebileceğini söyledi.

Ottaway, geminin Galveston'a gitmesi halinde bunun üç anlama geleceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bunlardan birincisi ABD'nin, IŞİD'e karşı Kürdistan ve Peşmergenin desteklemesi gerektiğini fark etmesi. Bir başka anlam ise ABD'nin Kürdistanın petrol satmasına karşı duran politikasını henüz değiştirmediği ama Maliki'ye uyarı gönderdiği anlamına da gelebilir. 'İşbirliği yapmazsan, neler yapabileceğimizi gör' diyor. Son olarak belki de petrolü alan şirket ya da şirketler, ABD'nin politikasını kendi çıkarına feda ediyor."

ABD'nin Kuzey Irak'ın petrol satmasına ilişkin negatif tutumunun er ya da geç değişmesi gerektiğini belirten Ottaway, "Çünkü ABD, IŞİD'le başa çıkmak için Kürtlere muhtaç. Belki bu geminin Galveston'a gelişi bunun sinyalidir" ifadesini kullandı.



Kaynak: haber3
Eklenme tarihi: 25.07.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATLAS Gemi İşletm..
 ALBATROS Yatçılık
 KEVSER Denizcilik
 SİNOMAR Denizcili..
 ADAKENT Gemi İşle..
 ERTUĞ Nak. Taah. ..
 LNS Marine Ltd. Ş..
 LAGON Shipping De..
 KARAN Gemi İşl. İ..
 GİRİT Yatcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim