Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemi inşaa'da Ukrayna krizi
Çeliği Ukrayna'dan ithal eden tersaneler bu ülkede kriz çıkınca ton başına 250 dolar daha pahalı alıma başladı. Arap Baharı'nın da vurduğu sektör yeni yerlere yelken açtı. Norveç ihracatta ilk sıraya yükseldi.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı (GYİB) Başaran Bayrak, tersanelerin ana girdilerinden biri olan çelik ithalatında yaşanan sıkıntıların kendilerine ağır darbe vurduğunu belirtti. Almanya'da düzenlenen 2 bin 100 katılımcı firma ile dünyanın en büyük fuarlarından olan SMM Hamburg'ta soruları yanıtlayan Bayrak, Ukrayna'dan aldıkları sacın fiyatının Türkiye ile karşılaştırılınca ton başına 250 dolar daha pahalı olduğunu dile getirdi. Bayrak, "Ereğli'den almak istiyoruz. Bize fiyat bile vermiyorlar. Makedonya ve Çek Cumhuriyeti'nden alımlar yapıyoruz. Maliyetlerimize yüzde 3-4 mertebesinde artış getiriyor. Bu yıl ihracat hedefimizi 1.5 milyar dolardan 1.3 milyar dolara çektik. Ukrayna dışında Mısır, Libya, Suriye'deki karışıklıklar da bizi etkiledi. Norveç gibi alternatif pazarlar bulduk. Bu yıl Norveç'e 250 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik" dedi. Bu yıl fuarda 14'ü milli katılımlı toplam 41 firmanın yer aldığını belirten Bayrak, "Bizim Uzakdoğu tersaneleri ile rekabet edebilmemiz mümkün değil. Bu nedenle daha terzi işi özel yapım gemilerle ihracatımızı artırıyoruz" dedi. Birlik içinde ihracatta geminin yüzde 55 yatın ise yüzde 45 paya sahip olduğunu belirten Bayrak kilogram başına ihracatta ise yatın önde olduğunu şu sözlerle anlattı: "Bizim kilogram başına ihracatımız 14 euro iken yatta bu rakam 30 euro düzeyinde. Gemide kişi başına 62 kilogram ihracat yapılırken yatta bu rakam 22 kilogram" dedi.

650 MİLYON EUROLUK MİLLİ UÇAK GEMİSİ

Almanya'da düzenlenen fuara katılan firmalardan Sedef Tersanesi'nin Milli Gemi Projesi de oldukça ses getireceğe benziyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre 650 milyon euroluk proje kapsamında Türkiye'nin Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) adı verilen bir uçak gemisi olacak. Güvertesinde dikine kalkan savaş uçakları, helikopterler bulunan gemi içinde de zırhlı araçlar ve çıkarma gemileri taşıyabiliyor. Yüzde 70'e yakın yerli olacağı belirtilen gemilerin boyu ise 225 metre. Mevcut uçak gemilerinin aşırı maliyetli olması nedeniyle bu tarz gemilerin yeni trend olduğunu belirten yetkililer bu gemiden 2023 yılında bir adet daha yapılmasının planlandığını belirtti.

İŞ GÜVENLİĞİNDE ÇOK YOL ALDIK

Adı bir dönem sıkça iş kazaları ve ölümlerle anılan tersanelerde son yıllarda oldukça olumlu adımların atıldığını belirten GYİB Başkanı Başaran Bayrak, "Sektörde 20 bin kişi çalışıyor şu anda. Ancak iş kazalarında alttan üçüncü sıraya gerilemeyi başardık. Kaza oranımızı binde 2 düzeyine çektik. Avrupa standartlarındayız iş güvenliğinde. Almanya'da bu oran binde 1, Çin'de ise yüzde 1.5 mertebesinde. Çok yol aldık. Gönül ister ki sıfırlayalım ama bu rakamlar da Kore ve Japonya ölçeğinde" dedi.






Kaynak: Sabah
Eklenme tarihi: 15.09.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 REYSAŞ Denizcilik
 ZİRVE Denizcilik
 MOBİDİK Yatçılık
 BEREM Denizcilik
 LALE Denizcilik
 ELİT Denizcilik S..
 GÜRDENİZ Deniz na..
 DESAS A.Ş.
 ASLI Deniz Taş. V..
 TURGUT REİS Deniz..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim