Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Bizans gemileri tarihe ışık tutacak
Bilim insanları, 2004'te başlayan kazılarda Türkiye'den çıkarılan 37 Bizans gemisinin sekizi üzerinde analizler yaptı.

İstanbul'un Constantinople olarak bilindiği dönemlerde en büyük limanlarından biri olan Yenikapı'da 10 yıl süren kazılarda, 37 Bizans gemisi gün ışığına çıkarıldı. Arkeologlar, 5 ve 11'inci yüzyıllar arasında inşa edilen gemilerin iyi korunmuş olduğunu belirtti.

ABD'nin Texas A&M Üniversitesi Deniz Arkeolojisi Enstitüsü'nden Cemal Pulak, "Bugüne kadar tek bir noktada bu kadar fazla ve iyi korunmuş gemi bulunmamıştı" ifadesini kullandı. Journal of Nautical Archeology dergisinde yayımlanan araştırmada imzası olan isimlerden biri olan Pulak, 7 ve 11'inci yüzyıllara ait sekiz gemi hakkında analiz yapıldığı bilgisini verdi. Sonuçlar, yüzyıllar öncesinde gemi inşaatlarının sanıldığından daha karmaşık ve gelişmiş olduğuna işaret etti.

Araştırmalarda, gemilerin yapımında iki modelin öne çıktığı belirtildi. İlk modelde, geminin dış cephesi ilk önce inşa edilirken, ikinci modelde ilk olarak iskelet tamamlanıyordu. İskeletin tamamlanmasının ardından, dış cephe kaplamaları yerleştiriliyordu. Bulgular, ilk önce iskeletin yapılmasına yönelik dönüşümün yedinci yüzyılda başladığını gösterdi.

Livescience sitesine açıklama yapan Pulak, "Bilim ve mühendisliğin tarihini en iyi şekilde anlayabilmek için eski gemi yapımcılarının tasarım ve kavramsallaştırma süreçlerini titiz bir şekilde gözden geçiriyoruz" ifadesini kullandı. Pulak böylece, gemilerin nasıl inşa edildiği, geliştirildiği, tamir edildiği ve kullanıldığını anlayacaklarını söyledi.

İSTANBUL'DA SERGİLENECEKLER

İncelenen sekiz gemiden altısı, tamamen yelken gücüyle hareket ederken, iki tanesi uzun ve kürekle de hareketi sağlanan kalyon olarak belirtildi. Küçük gemilerin uzunlukları 8 ile 14.7 metre arasında değişirken, kalyonlar yaklaşık 30 metre olarak ölçüldü. Yenikapı'da toplam altı kalyon çıkarıldığı ve hepsinin Bizans dönemine ait olduğu belirtildi.

Bizans gemileri hakkındaki temel bilgilerin geçmişte kitaplardaki çizimlerle sınırlı kaldığını belirten Pulak, Yenikapı'nın küçük sandallar, balıkçı tekneleri, kargo ve donanma gemileri hakkında önemli yeni bilgiler sunduğunu söyledi.

Pulak, gemilerin İstanbul'daki bir müzede sergilenmesinin planlandığını belirtti.



Kaynak: Haber7
Eklenme tarihi: 30.12.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÖZEL Martı Denizc..
 INDEKS A.Ş
 PAŞABAHÇE Denizci..
 RTS Denizcilik Sa..
 LALE Denizcilik
 MOBİDİK Yatçılık
 ATİPOST Turizm Lt..
 DERPINA Denizcili..
 DEEP Maritime
 HACIBABA Ltd. Şti..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim