Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türk gemiciler 2 ay'dır Fas'ta mahsur
Yakıt borcunu ödemediği için Fas’ın Kazablanka limanında tutuklanan "M/V Seren Ayanoğlu" isimli Türk ticaret gemisinin personeli Aralık ayından bu yana gemide mahsur.

Kumanya ve temizlik malzemeleri tükenen personel yerel liman işletmesinin çalışma baskılarına karşı 1 haftadır grev yapıyor. Gemiye grev pankartı asan gemi personeli adına konuşan gemi kaptanı Fırat Yeşilyaprak şirket yetkililerine ve Dışişleri Bakanlığı'na seslenerek "Eve dönmek istiyoruz" dedi.



Ayanoğlu Denizcilik'e ait M/V Seren Ayanoğlu gemisinde çalışan 14 Türk gemici Kasım ayından bu yana Fas'ın Kazablanka limanında mahsur. 24 Kasım 2014'te limanına yüklü olarak giden Ayanoğlu gemisi, 25 Aralık 2014'te Arkas Holding'e ait yakıt borcu nedeniyle tutuklandı.

Gemiden dışarı çıkılmasına izin verilmeyen personele, şirket sürekli "gemi bugün yarın kaldırılacak, maaşları bugün, haftaya vereceğiz" şeklinde vaatlerde bulundu fakat somut hiçbir adım atılmadı. Çalıştıkları geminin ait olduğu şirkete karşı çabalarının karşılıksız kalması üzerine işçiler başka bir yol denedi. ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) Londra'ya başvuran işçiler, buradan da somut bir yanıt alamadı.

Öte yandan tutuklanan gemide mahsur kalan 14 Türk gemici 4 ay boyunca maaş alamadı. Kumanyaları ve temizlik malzemeleri tükenen gemiciler bölgedeki kilise papazının getirdiği yardımlarla idare etmeye çalıştıysa da Kazablanka liman yönetimi daha sonra bu yardımı da engelledi. İşçi aileleri arasında maaş yollayamadıkları için elektrik ve doğalgazı kesilen, hatta evlerine haciz gidenler var.

ŞİRKET ADIM ATMIYOR

İşçilerin mahsur kaldığı tutuklu geminin kaptanına ulaşan "İleri Haber" e bilgi veren kaptan Fırat Yeşilyaprak Kazablanka liman başkanının kendilerini liman bünyesinde çalıştırmak istemesi üzerine greve başladıklarını söyledi. "Grev buradaki çalışma dayatmasını geri çevirmek içindir" diyen Yeşilyaprak, 4 aydır ödenmeyen maaşların ödenmesini istedi. "11 kişinin selametle armatör tarafından yurda çekilmesi ya da hemen tüm ödemelerimizin yapılarak geminin sefere başlaması isteğimiz" diyen Yeşilyaprak, şirketin işçilerin sorununu çözmek için pozitif bir adımda bulunmadığını ifade etti.

PERSONELİN SON 250 DOLARI KALDI

Konuya ilişkin gemi personeli ile temas halinde olan Türkiye Denizciler Sendikası Deniz Nakliyat ve Armatörler Şubesi Başkanı Fatih Özpınar'la da görüştük. Özpınar, Kazablanka liman işletmesinin 14 personelin gemiyi bırakmasına izin vermediğini fakat daha sonra bir aşçı, bir güverte personeli bir de makine personelinin geminin emniyeti açısından kalması gerektiğini söylediğini aktardı. "Limanda sıkıntılar var" diyen Özpınar, geminin 25 Aralık'tan beri limanda olduğu için ödenmesi gereken ücret nedeniyle sıkıntılar yaşadığını paylaştı.



Kaynak: Sabah
Eklenme tarihi: 24.02.2015




Share |




YORUMLARINIZ


Öneri
Ayanoğlu benim de 4500 dwt'lik M/V YILMAZ AYANOĞLU adlı gemilerinde çalıştığım bir şirketimiz olup son yıllarda yavaşta olsa gelişim gösterdiğini duymuştum...Maaşları geçte olsa ödüyor,yeterli kumanya ve malzeme tedarikinden imtina etmiyordu...Sanırım bu gemileri 5000 dwt'in üzerinde ve iyi kondüsyondaki gemileri.Dolaysıyla bu gemiyi borçları için oralarda bırakmanın anlamı yok..?Ancak öncelikle liman şartları doğrultusunda mevcut personeli yurda çekip taze kanla yeniden donatması ve gemiyi bir an önce sefere koyması gerekir...Uzun süre limanda bağlı kalmanın masrafları elbette çok yüksek ancak ticari filomuzun ve bir ekmek teknesinin daha kaybedilerek zayıflatılmasının kimseye yararı olmaz...Yaradan tüm sektör işveren ve çalışanlara hayırlı,sağlıklı,huzurlu,bol ancak temiz kazançlı günler ve seferler nasibetsin.

Yazan: Yaşar DERİN - 25.02.2015 18:02:52




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ARZU YATCILIK TUR..
 DİZMAN Denizcilik
 ATLAS GRUP Denizc..
 UZMAR
 AKSAY
 ARMADOR Denizcili..
 BİSTEK Gemi Elekt..
 PAKSOY KARDEŞLER ..
 KERMANTRANS deniz..
 LAMIA Yat İşletme..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim