Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemideki siparişler 432 yıl sonra geliyor
Osmanlı hükümdarı III. Murat zamanında Harem Dairesi’nde büyük bir yangın çıktı. Dairenin tekrar yapılması için III. Murat’ın annesi Nurbanu Sultan’ın verdiği ve Adriyatik’te denize gömülen siparişleri 432 yıl rötarla İstanbul’a geliyor.

Topkapı Sarayı’ndaki Harem Dairesi’nin yanması üzerine III. Murat ve annesi Nurbanu Sultan’ın siparişlerini ve Venedik Senatosu’nun hediyelerini Venedik’ten getiren gemi 1583’te Granic’te battı. Hırvatistan açıklarında batan Granic, sualtı arkeologları ve tarihçilerin ilgisini çekiyor. Yapılan çalışmalarda çıkarılan avizeler, çinko ve demir hammaddeler, sandık, 54 metre kırmızı ipek dokuma kumaş, 300 gözlük, cam eşyalar, aynalar, pencere çerçeveleri, vazo ve heykeller önümüzdeki yıl Sabancı Müzesi’nde sergilenecek. Böylece Osmanlı İmparatorluğu’nun Hürrem Sultan’dan sonra en çok konuşulan ismi Nurbanu Sultan’ın siparişleri 432 yıl sonra İstanbul’da olacak.

Sultan çok üzüldü

III. Murat’ın padişah olduğu yıllarda Topkapı Sarayı’nda çıkan bir yangın Harem Dairesi’ne büyük bir hasar verdi. Pencerelerin bile kullanılamaz hale geldiği yangından sonra III. Murat, iyi ticari ilişkileri olduğu Venedik Devleti’ne pek çok sipariş verdi. Hürrem Sultan’dan sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun en çok konuşulan kadını III. Murat’ın annesi Nurbanu Sultan da, Harem Dairesi’nin yenilenmesi için memleketi Venedik’ten kumaşlar, cam eşyalar, aynalar, vazolar, pencere çerçeveleri ve avizeler istedi.

Oğlu III. Murat ise dairenin yenilenmesi için çinko ve demir hammaddeler (küp şeklinde), civa, kurşun ve sülfat madeni, mangallar, usturalar, deri çerçeveler, variller, sepetler, gözlük ve cam çerçeveler sipariş etti. Siparişler Venedik’in savaş gemilerinden olan bir kalyona yüklenerek Ekim 1583’te yola çıktı. Ancak kış mevsiminde Adriyatik Denizi’ne açılan gemi, birkaç gün sonra bugünkü Hırvatistan’ın Zagar kenti açıklarında Granic Adası yakınında battı.

Geminin battığı haberi Osmanlı Sarayı’na ulaştığında, tüm yükün 23-27 metre derinliğe gömülmesine kızan Nurbanu Sultan mümkün olduğunca malzemenin kurtarılmasını istedi. Venedik Donanması’nın en iyi 20 dalgıcı, Aralık 1583 ile Ocak 1584 arasında defalarca dalış yaparak bazı malzemeleri çıkardı. Fakat geminin asıl yükü kaldı. Ardından yağmacıların uğrak noktası olan gemin zamanla unutldu. 1967 yılına kadar hatırlanmayan gemiyii 1967-1973 arasında Ksenija Radulic ve Sofija Petricioli adlı bilim insanları ilk kez bilimsel olarak araştırdı. Çıkartılan eserler Zagar arkeoloji Müzesi’nde sergilenirken, siyasal sebeplerle bir daha çalışma yapılmadı.



Kumun altından çıktılar

Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TİNA) 2012’de harekete geçerek batığın tekrar incelenmesini sağladı. 2 yıl süren kazılar kumun altında kalan pek çok eser ortaya çıkartıldı. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde bir konuşma yapan Granic Batığı Kazı Başkanı Zadar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Irena Radic Rossi, geminin Osmanlı İmparatorluğu ile Rönesans geçiren dönemin Avrupa ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri çok iyi anlattığını belirtti. Dünyanın en tanınan sualtı arkeologlarından olan İrena Radic Rossi, “III. Murat malzemeleri beklerken gemi batınca hayal kırıklığına uğramış. Çünkü, sarayda sanatkarlar Harem Dairesi’ni yeniden yapmak için hazır bekliyordu” eklinde konuştu.

TİNA Başkanı Oğuz Aydemir ise, geminin yükünün 55 metre uzunluğunda 15 metre genişliğinde bir alanda yer aldığını belirtti. Aydemir, “Çalışmalar sonucu çıkartılan tüm ürünlerin 2016’da Sabancı Müzesi’nde sergilenecek. Böylece Nurbanu Sultan’ın siparişleri 432 yıl sonra İstanbul’a ulaşmış olacak” dedi.


Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 13.04.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇANAKKALE Ayna De..
 NES TEKNOLOJİ
 NEOPLİS Otel
 ÇAYELİ Shipping L..
 AYNACI Denizcilik
 DENİZSAN
 JALE Tur
 İMAMOĞLU Denizcil..
 ÇANAKKALE Liman İ..
 CVS Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim