Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Mavi vatanımız kapsama alanında
Türk mühendislerin 3 yıllık çalışmasıyla ortaya çıkan Türkiye’nin ilk sismik araştırma gemisi, petrol ve doğalgaz aramada, deprem araştırmalarında dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak.

Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli sismik araştırma gemisi ve tamamı Türk mühendislik eseri olan MTA Turkuaz’ı yapan İstanbul Tersanesi’nin ortağı İstanbul Denizcilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlkem Şahin, Milliyet’e konuştu. Şahin, Tuzla’daki tersanede ağırladığı Milliyet’in, geminin özelliklerinden bölgedeki etkisine, gemide kaç kişinin emeğinin olmasından petrol aramaya yönelik yeni projelere kadar birçok konuda sorularına şu yanıtları verdi:



Yüzde 100 yerli üretim ilk sismik araştırma gemisi nasıl ortaya çıktı?

- Savunma Sanayi ile birlikte 3 sene bu projenin şekillenmesine çalıştık. Aselsan ile birlikte çalışarak elektronik projelerini yürüttük. Gemimiz için 50 mühendis yaklaşık 800 personel çalıştı. Aslanlar gibi, Türk mühendislerimizin çizdiği, daha şimdiden uluslararası platformlarda takdir gören MTA TURKUAZ, Türk mühendisliğinin geldiği noktayı açıkça gösteriyor. Artık namerde muhtaç değiliz. Bir geminin dizaynına hakim olunca her parçasını bilebiliyoruz. Yüzde 100 yerli derken vurguladığımız amaç bu. Bu geminin her tarafını mühendislerle biz çizdik, biz tasarladık. Tasarımı bize ait. Neyin nerde olduğunu, hangi kablonun nerede olduğu ve nereden geçtiği bilgisi bizde. Bu gemide 50’den fazla ARGE var.

Geminin özellikleri ne, hangi amaçlarla kullanılacak?

- İki boyutlu ve üç boyutlu sismik araştırma kapasitesine sahip MTA TURKUAZ, jeofizik, jeolojik, jeoteknik, batimetrik, hidrografik, oşinografik, hidroakustik araştırmalar yapma, depremler, genel jeoloji, uygulamalı jeoloji, çevre jeolojisi ve yer bilimleri ile ilişkili diğer bilim dallarının da araştırma projelerini gerçekleştirme, örnekleme ve veri toplama çalışmalarını hayata geçirme maksadıyla üretildi.

Bölgede Türkiye’nin gücünü nasıl etkiler?

- Biz ne kadar bağımsız bir savunma sanayiye hakimsek o kadar daha sesimizin yükseleceğini düşünüyoruz. Milli savaş gemimizi, milli tankımızı yapıyoruz. Milli helikopterimizi yaptık. Milli sismik gemimizi yaptık. Artık bölgede son 10 yılda geldiğimiz noktayı gösteriyor. Bölgede insanların parmakla gösterdiği bir savunma sanayimizin devam etmesini ve gelişmesini istiyoruz. Bu gemi ile Akdeniz’de değişik yerlerde istediğimiz yere girip istediğimiz kadar kalabileceğiz demek. Gemimizin ilerdeki aşamalarında bakım onarım ve tamirini kendi personelimizle giderebileceğiz. Bu gemi Türkiye’nin gücüne güç katacak.

Türkiye’ye ve ekonomiye ne kazandıracak?

- Artık bağımsız ve tamamen kendi datamızı yani başka devletlerin gemileriyle değil kendi verimizi kendimiz değerlendireceğiz. Denizaltından topladığı verileri gemide bir laboratuvar var orada değerlendirecek ve ayrıca Ankara’da MTA’da veri odasında toplayacak ve analizler orada yapılacak. Daha önce çevremizde yapılan analizlerin ne denli doğru olup olmadığını bilmiyoruz. Artık kendi gemimiz, araştırmacımız ve kendi data analizcimiz bu gemi üzerinde çalışacak. Gelen verileri hemen değerlendirebiliyor. 70 kişinin yatabileceği yer var. Amacımız kendi bölgemizdeki doğru bilgilere erişebilmek ve doğru analiz edebilmek. 8 km. uzunlukta araştırma bantlarıyla bizim mavi Vatan diye değerlendirdiğimiz denizin altının bir röntgenini çekecek. Üzerinde cep denizaltısı var. En son teknoloji var.

Nasıl karar verildi?

- Denizlerimizin altındakilerin neler olduğunu araştırmak için bir ihtiyaç. Sadece petrol vedoğalgaz aramak için değil gerek fay hatları, jeolojik yapı için de kullanılacak. Tek yönlü bir gemi değil bu. Hükümetimizin aldığı bu vizyonla ortaya çıkan bir projedir. Cumhurbaşkanımızda böyle bir gemi inşa edeceğimize inandı. Biz artık kabuk üreticisi değiliz. Teknolojisi yüksek gemiler inşa eden bir gemi sektörüne sahibiz.
Tek buluş amorti eder

Maliyet yüksek mi?

- Bu geminin maliyeti bizim gibi devletler için çok büyük bir maliyet değil. Yerli yaptığımız için maliyeti çok düşük. Sayın Cumhurbaşkanımız zamanın başbakanı öyle bir vizyon öngördüğü için onun zamanında imzalandı bu proje. Ekonomik boyutu Akdeniz’de bulacağımız bir buluş kat kat olur. Biz Akdeniz’de bir şeyler olduğuna inanıyoruz. Böyle bir üstünlük sağlamak, komşu devletler gelip burnumuzun dibinde gaz çıkarırken bizim kendi gemimizle bu denizlerdeki yani mavi vatanımıza hakim olmamız çok daha büyük boyut tabii. Mavi vatanımıza (denizin altı) tamamen hakim olacağız. Ayrıca komşu devletler, Yunan ve Güney Kıbrıs basını çok yoğun bu gemiyi gündeme koydu. Niye? Çünkü böyle üstün bir gemi rahatsız edecek. Bunu yaptığımız için çok mutluyuz ve kıvançlıyız. Türk’ün gücü mavi vatanda gözükecek artık.

Petrol aramaya yönelik yeni proje var mı?

- 4 seneden beri üzerinde çalıştığımız bir petrol platformu projemiz var. Kısmet olursa petrolü bulursak petrolü de çıkarmamız gerekiyor. Türkiye’nin petrol platformu yok. Biz üzerinde çalışıyoruz. Çok büyük teşvik ve ARGE desteklerimiz var. Petrol platformunu dizayn edebilmek büyük konu. Binlerce tonluk bir yapıyı yüzdürebilmek de büyük iş. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Nasip ve kısmet olursa bunu da başarmak istiyoruz. Kendi imkanlarımızla bu platformu üretmek istiyoruz. Şimdi yurtdışından günlük kiralık geliyor, yüksek rakamlara.

Sultan Osman’ı alamadık kendimiz yaptık

- Aslında bunu daha iyi anlayabilmek için 1914 yılına dönmemiz yeterli. Osmanlı İmparatorluğu,İngiltere’nin zamanın en büyük harp gemilerinden birini 5 milyon İngiliz lirası bedelle satın alır. Bu gemiye ‘Sultan Osman’ ismi verilir. Gemi bitince teslim almaya giden Rauf Bey komutasındaki binlerce Osmanlı denizcisi maalesef hazin bir olayla karşı karşıya kalır. Gemimize sancağımızı çekmemize yarım saat kala, İngiliz hükümeti Sultan Osman gemisine el koyar. Parası son kuruşuna kadar ödenen gemimizi, İngilizler gasp etmiş ve teslim etmemişlerdir. Niye stratejik olarak önem arz ettiği için. Ama bugün namerde muhtaç değiliz. Milli tankıyla, tüfeğiyle, Milli helikopteri ve Milli savaş gemisi ile gelişen bir savunma sanayimiz var. Paramızla alamazken kendimiz yapıyoruz sıfırdan.



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 15.04.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEYA Denizcilik
 BAFA Su Ürünleri
 ÖZKIRAÇ Ltd.
 AYKIN Deniz Nakli..
 İMAMOĞLU Denizcil..
 MAYAMARINECYPRUS ..
 GÜNDEM Denizcilik..
 HACI ŞABAN ZORER ..
 CREWMEDITERRENIAN..
 DENSAN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim