Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Hamsinin peşinde 5 bin kilometre
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün gemisi, Karadeniz’in geleneksel balığı hamsinin geleceğini araştırmak üzere denize açıldı. 14 gemici ve 9 bilim insanı, hamsinin peşinde 5 bin kilometre gidecek.

Türkiye’nin en çok tükettiği balık olan hamsinin geleceğini araştırmak için bilim insanları yine Karadeniz’e açıldı. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı proje için ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün gemisi R/V Bilim II, önümüzdeki balıkçılık sezonunda 1 ay boyunca Karadeniz’deki 200 istasyonda su sıcaklığı, tuzluluk, akıntı ve oksijen seviyelerini ölçecek, yavru hamsilerin gelişmesi üzerine araştırma yapacak. Ekip, hamsinin peşinde 3 bin mil (yaklaşık 5 bin kilometre) gidecek. Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, “Geçen yıl hamsi kıyılarımızda yavruladı ama Gürcistan’da yetişkinleşti ve avlandı. Araştırmamız yavru hamsiler için önemli” dedi.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün açık deniz araştırma gemisi R/V Bilim II, yedinci kez Karadeniz’e açıldı. Türkiye’nin Karadeniz’deki Münhasır Ekonomik Alanı içinde sofralarımızın vazgeçilmez balığı hamsi için ODTÜ ve Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü birlikte çalışacak.

Hamsinin izini sürecek

Hamsinin izini sürmeyi planlayan araştırma gemisinde çeşitli dallardan 9 bilim insanı bulunuyor. Bilim ekibinin lideri olan Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, hamsinin yumurtlama alanlarında; su kirlilik, sıcaklık, tuzluluk, akıntı, sudaki oksijen seviyesi gibi etkenlerden nasıl etkilendiğini araştıracaklarını belirtti. Karadeniz’in güneyindeki 200 istasyona sürekli uğrayarak değerleri ölçeceklerini vurgulayan Doç. Dr. Gücü, en önemli çalışmayı hamsinin yumurtlama alanlarında yapacaklarını belirtti. Plankton ağlar ile hamsinin Karadeniz’e ne kadar yumurta bıraktığını takip edeceklerini belirten Gücü, bu bilimsel çalışma ile balığın geleceğinin korunmasının amaçlandığını söyledi. Gücü, hamsinin yumurtlamasından erişkin boya gelmesine kadar geçen 1 yıl içinde iklim değişikliğinden ne kadar etkilendiğini de belirlemek istediklerini söyledi.

Gürcistan’a kaçan hamsi

Doç. Dr. Gücü, “2013 ve 2014 yıllarında hamsi kıyılarımızda sevindirici oranda yumurta bıraktı. Fakat hamsi kuzeydoğuya yönelerek Gürcistan’a gitti. Gürcistan kıyılarında yıllık 60 bin ton avlanan balık geçen yıl 90 bin tona çıktı. Hamsinin neden etkilenerek bu kıyıları tercih ettiğini bulmaya çalışacağız. Yani hamsi bilmecesini çözmeye çalışacağız” dedi. Karadeniz’e kıyısı olan 6 ülke içinde en çok hamsiyi Türk balıkçıların avladığını söyleyen Gücü, “Azak ve Tuna hamsisi olarak 2 hamsi türünü avlıyoruz. Temel hedefimiz 6 ülkenin paylaştığı hamsi stoğu hakkında ipuçları elde etmek. Bu güzel balığın davranışlarını çözebilirsek korumak için daha çok adım atabiliriz” diye konuştu.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Serdar Sakınan ise, “Orta su trolü denilen yöntem ile hamsilerin yumurtalarına bakacağız. Prop, hidrofon, hidroakstik, ekosander gibi cihazlarımızla hamsinin göç yollarını, bulunduğu derinliği ve yavrulama oranını belirlemeye çalışacağız” dedi.

Yunuslar da dinlenecek

14 gemici ve 9 bilim insanının bulunduğu gemi, ülkemizin araştırma yapabileceği alanda yaklaşık 3 bin mil (5 bin km) yol gidecek. Koordinatlarla belirlenen 200 ölçüm istasyonuna uğrayacak olan gemi, yunusların seslerini dinleyerek denizdeki besin zincirinin devamını sağlayan memeliler hakkında da fikir sahibi olacak.


Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 19.07.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AYKOP Gemi
 ÇEŞME Balik Turu
 BOĞAZİÇİ Kum Çakı..
 ERCAN Denizcilik
 AY İnşaat Turizm ..
 MILLENIUM Yachtin..
 APEKS Denizcilik
 ÇAĞATAY Denizcili..
 MEHTAP Denizcilik
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim