Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Yeni Süveyş kanalı bugün açılıyor
Deniz yolu üzerinden Asya ile Avrupa ülkelerini birbirine bağlayan Süveyş Kanalı’nı genişletme ve paralel bir kanal açma projesi bugün sonra eriyor.

Saat 16.00’da resmi açılış ile gemi geçişinin başlatılacağı yeni Süveyş Kanalı projesi, yaklaşık 9 milyar dolara devreye alınıyor. Bu sayede günlük gemi geçişi 49 olan kanaldan günde 99 gemi geçmeye başlayacak. 72 kilometre uzunluğunda ve 24 metre derinliğindeki paralel yeni kanal, iki yönlü ulaşıma ve daha büyük gemilerin geçmesine olanak sağlayacak. Böylelikle Süveyş Kanalı’nın toplam uzunluğu 263 kilometreye çıkacak. Buna ek olarak alternatif bir kanalla beraber gemilerin bekleme süresi de 11 saatten 3 saat’e düşecek.

GELİRLER 3 KAT ARTACAK

Mısır ekonomisinin en önemli gelir kalemlerinden biri olan Süveyş Kanalı bugüne kadar Mısır’a her yıl 5.3 milyar dolar kazandırıyordu. Ancak yeni proje ile bu rakamın 2023 yılında 13.2 milyar dolara çıkması bekleniyor. Mısır ordusu tarafından denetlenen proje inşaatının normal şartlarda 5 yılda bitmesi planlanırken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin talimatıyla bu süre bir yıla düşürülmüştü. Mısır hükümeti ise Yeni Süveyş Kanalı’nı “Mısır’ın yeniden doğuşu” olarak ifade ediyor.
Hürriyet

**************************************************************

Prestij kanalı tıkandı

Avrupa ile Asya arasında en hızlı deniz yolu taşımacılığı güzergahı olacağı belirtilen Yeni Süveyş Kanalı bugün açılıyor. Darbeci Sisi’nin “prestij” için bir yılda tamamlattığı projenin deniz ticaretini kolaylaştıracağı söylense de kanala büyük gemilerin sığmadığı yönünde iddialar var.

Mısır'da yapımına yaklaşık bir yıl önce başlanan “Yeni Süveyş Kanalı” bugün açılıyor. 146 yıllık Süveyş Kanalı'na paralel olarak yapılan yeni geçidin inşaatı tamamlandı. 72 kilometre uzunluğunda ve 24 metre derinliğindeki kanalın iki yönlü ulaşıma ve daha büyük gemilerin geçmesine olanak sağladığı öne sürülüyor. Darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin talimatıyla yapımına geçen ağustos ayında başlanan kanalın Mısır'a yılda 4,5 milyar euro kazandırırken, bu rakamın 2023 yılında 13,5 milyar euroya çıkması hedefleniyor.

AÇILIŞ ÖNCESİ GÖZALTILAR

Bugün yapılacak açılış töreni öncesi Süveyş Kanalı'na komşu Port Said, İsmailiyye, Süveyş illerinde hazırlıklar devam ederken güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre, Yeni Süveyş Kanalı'nın açılışında güvenliği sağlamak için yaklaşık 10 bin emniyet mensubu görevlendirildi. Öte yandan, açılış töreni öncesinde İsmailiyye'de ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı ve darbe karşıtı olduğu belirtilen 3 kişi, evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Geçtiğimiz ay da Müslüman Kardeşler (İhvan) yanlısı 20 kişi gözaltına alınmıştı.

250 İŞÇİ KAYBOLDU

Madalyonun diğer yüzüne bakıldığında ise projenin skandallarla dolu olması dikkat çekiyor. Mısır yönetimi, “genişletme çalışmasının ardından daha önce bazı noktalarda geçiş için bekleyen gemiler, çift yönlü gidiş-geliş imkanına sahip olacak” demişti fakat kanala büyük gemilerin sığmadığı yönünde iddialar var. Quartz'da yer alan habere göre, Kızıldeniz ve Akdeniz tarafındaki bölümlerinin genişletilmesinin yanı sıra “orta kesimlerde” 35 kilometrelik mesafe için de paralel bir kanal açıldı, ancak yük ve büyük kargo gemileri kanala sığmıyor. Dünyanın en büyük kargo gemilerinden biri olan “Triple E”nin kanala sığmayan gemilerden biri olduğu belirtiliyor. Diğer taraftan Sisi'nin “prestij” kaygısıyla yapımını hızlandırdığı proje sırasında yaşanan çökmede 250 işçinin kaybolması da hafızlarda yerini koruyor.

8 milyar dolar toplandı

Yeni kanal hizmete girdiğinde Akdeniz'den Hint Okyanusu'na ticari ve askeri gemilerin geçişi daha da hızlanacak. Hali hazırda günde 49 gemi geçiş yapabilirken ikinci kanalın da devreye girmesi ile 99 gemi geçiş yapabilecek ve bekleme süresi 11 saatten 3 saate düşecek. Yeni kanalın toplam maliyeti olan 8 milyar doların finansmanı ise tamamı Mısır halkından tahvil satışı ile temin edildi. Yeni kanal 1869 yılında hizmete açılan ilk kanalın hemen yanına paralel olarak inşa edildi. Kızıldeniz ile Akdeniz'i, Asya ile Avrupa'yı, Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nu birbirine bağlayan Süveyş Kanalı ise dünya deniz trafiğinde merkezi bir yer teşkil ediyor.

Economist'ten darbeci reklamı

Economist dergisinin Sisi'nin projesini, "Mısır'ın dünyaya hediyesi" başlığıyla reklam etmesi darbe yönetimine destek olarak yorumlandı.

Çipras ve Hollande gidiyor

Açılışa onur konuğu olarak katılacak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yanı sıra, Arap ve Batı dünyasından üst düzey
yetkililerin yer alacağı törene sürpriz bir isim daha iştirak edecek. Yunanistan'ın 'radikal solcu' Başbakanı Aleksis Çipras, Mısır'da askeri darbeyle iktidarı ele geçiren Sisi'nin daveti üzerine Kahire'ye gidiyor. Çipras'ın burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ile ikili görüşmeler yapacağı belirtiliyor.
Yeni Şafak




Kaynak: Hürriyet + Yenişafak
Eklenme tarihi: 06.08.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ONUR Makina San. ..
 KDE Marine
 EKOL Denizcilik
 BEYKİM Petrolcülü..
 TAMİ Denizcilik
 NEW MOON Shipping..
 BEY Denizcilik
 ERLER denizcilik ..
 OF Shipping
 KALE Grubu
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim