Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Karadeniz'de büyük kum vurgunu
Karadeniz’de Riva ve Ormanlı mevkilerindeki kum rezerv alanları kum hırsızlarının işgali altında. Korsan gemiler şirketlere ruhsatlandırılan alanlardan gecede 10 bin tona yakın kum çalıyor.

Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ise piyasaya sürdükleri kumdan milyonlarca lira vurgun yapan hırsızları seyretmekle yetiniyor.

İstanbul Riva ve Ormanlı mevkilerinde yaklaşık 10 yıl önce özel şirketlere ruhsatlandırılarak kum çıkarma izni verilen pek çok büyük projenin kum ihtiyacını karşılayan, devlete yıllık yüzbinlerce lira vergi kazandıran kum rezerv alanları, kum hırsızlarının işgali altında. Korsan gemiler her gün, gece yarısından sabah saatlerine kadar binlerce tonluk gemilerle kum hırsızlığı yapıyor. Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Tuzla Liman Başkanlığı gibi yetkili kurumların mücadelede pasif davrandığı hırsızlar bir günde 10 bin tona yakın kum çıkarıyor.



İL ÖZEL İDARESİ'NİN ADINI KULLANIYORLAR

Riva ve Ormanlı mevkiindeki ruhsatlı alanlardan çalınan kumlar Kartal'da belediye, bakanlık ve valilik tarafından kapatılmış bir iskele kullanılarak piyasaya sokuluyor. Hırsızlık ürünü olması nedeniyle bu gemiler girişi olmayan mala fatura düzenleyerek kumu Kartal Kumcular Kooperatifi'ne devrediyor, kooperatif de kumları piyasaya sürüyor. Suçüstü yapılan tespitlere ve kesilen cezalara rağmen hırsızlığın önü alınamıyor.

Ormanlı bölgesinde İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi ile RA Madencilik'in de aralarında olduğu çeşitli firmalara ait kum çıkarma sahaları bulunuyor. Ancak kum hırsızlığı yapan gemiler, İl Özel İdaresi'ne ait yaklaşık 6 bin hektarlık alandan kum çıkarılamadığı için aynı bölgede RA Madencilik'e ait Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından rezerv ve kalite tesbiti yapılmış işletmeye açık ve açılmak üzere olan ruhsat sınırları ve koordinatları içerisinden kum çalıyor.

SUÇ TUTANAĞINA RAĞMEN HIRSIZLIK

Kum hırsızları, bağlı bulundukları liman başkanlıklarına İl Özel İdaresi'ne ait sahaya gittiklerini beyan etmelerine rağmen rotalarının dışına çıkıyor. Bu hırsızlık Sahil Güvenlik komutanlığı denetimlerinde de gemilerin rotaları dışında seyrettiği ve RA Madencilik'e ait ruhsatlı sahalardan mal aldığı resmi tutanaklarda ayrıntılı olarak yazıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bu konuda 40 ayrı denetimden 30'unda suç üstü tutanağı tutmasına rağmen hırsızlık devam ediyor.

KAPALI İSKELEDEN AKTARIYORLAR

Korsan gemilerin, İstanbul Boğazı'ndan çıkarken AİS olarak adlandırılan radar cihazını kapatarak takipleri engelledikleri, boğaza geri döndüklerinde tekrar açtıkları yine Sahil Güvenlik tutanaklarında yer alıyor. Riva'dan çıkarılan kumlar İstanbul boğazı kullanılarak Kartal'da İstanbul Valiliği, Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce 2011'de kullanıma kapatılmış iskelelerden tahliye ediliyor. Kartal Kumcular Kooperatifi marifetiyle gerçekleştirildiği öğrenilen bu tahliye sonrası kumlar koopiretiflerce satılıyor, Hem kaçak kum çıkaranlar hem de kumları pazarlamaya aracılık edenler, bu kumu satın alan firmalar, devletin milyarlarca lira vergi kaybına sebep oluyor.

RA MADENCİLİK: "ŞİKAYETLERİMİZ SONUÇ VERMİYOR"

Karadeniz bölgesinde kum çıkarma yetki belgesi sahibi olan firmalardan Ra Medencilik yetkilileri, her yıl devlete sahip oldukları ruhsatlar nedeniyle yaklaşık 300 Bin TL'ye yakın ruhsat harcı ödediklerini, ayrıca diğer vergilerle birlikte devlete senelik 500 bin TL'ye yakın ödeme yaptıklarına dikkat çekiyor. Kum hırsızlığı yapan 5 gemi tespit ettiklerini bu 5 gemiden ikisinin Kartal Kumcular Kooperatifi üyelerine ait olduğunu, diğer gemilerin muhtelif şahısların üzerine kayıtlı göründüğünü dile getiren RA Madencilik yetkilileri, ilgili kurumları gereğini yapmaya davet ediyor.

Devletin kaybı büyük

İşletme yetkisi bulunan firmalar yasal olarak kum çıkardıklarında satış birim fiyatından binde 4 devlet payı, vergi ve Katma Değer Vergisi ödüyor. İstanbul 1. Denizcilik İhtisas Mahkemesi'ne sunulan 2012 tarihli Bilirkişi Raporu'nda Kumdaş, Kumdaş2, Akel, Şengül K, ve Kaan Sonay isimli gemilerin RA Madencilik'e ait ruhsatlı sahalarda yasa dışı kum çıkarma faaliyeti sırasında suçüstü yakalandığına ilişkin tespitlere yer veriliyor.



Kaynak: Akşam
Eklenme tarihi: 03.09.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MAKSİMUM Denizcil..
 İZMİR DENİZ NAKLİ..
 AGS Union İnşaat ..
 TUR YAT SAN
 ESENYALI Gemi İşl..
 LORİ Denizcilik
 BOCA Denizcilik v..
 AKIN AKSU Yat
 TEB Denizcilik
 KARYAT Karadeniz ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim