Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Haber
Anket
Feribot davasında Kaptana 5 yıl hapis
Eminönü’nde, feribottan denize düşen araçta Ecesu Yılmaz ve anneannesinin ölümüyle ilgili davada kaptan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gemi çalışanı iki sanık ise beraat etti.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanık feribot kaptanı Erkan Atalay İm ve sanıkların avukatları katıldı. Şikayetlerinden vazgeçen Yılmaz ailesinden Ecesu’nun babası Aydın Yılmaz da duruşmaya katıldı ve izleyicilerin arasından duruşmayı takip etti.

Sanık İm’in avukatı Ahmet Çağlar Coşkunsu, mahkemeye dilekçe ve bilimsel mütalaa verdi. Avukat Coşkunsu dilekçesinde görüntülerin yeniden incelenmesi, gemide keşif yapılması ve yargılamanın genişletilmesi talebinde bulundu.

Mahkeme, görüntülerin incelenmesi, keşif yapılması ve yeniden bilirkişi heyeti oluşturulması taleplerini reddetti.

Mütalaaya karşı savunmasını yapan Avukat Coşkunsu, müvekkilinin kameradan kapakta araç olmadığını görüp diğer gemilerden gelen sireni neta denilen kalkış sesi olarak düşünüp kusuru olmadan kaçınılmaz bir hataya düştüğünü savundu. Gemi harekete başladığında otomobilin henüz iskelede bulunduğunu ve gemiye yaklaşmakta olduğunu söyleyen Coşkunsu, aracın kapağa çıkışının geminin hareketinden sonra olduğunu ifade etti.

Avukatın bu ifadeleri üzerine izleyiciler arasında bulunan baba Aydın Yılmaz, "Şehitleri de PKK öldürmüyor değil mi? PKK da kusurlu değil.” dedi. Bu ifadeleri kullanan baba salondan ayrılmak için ayağa kalktı. Mahkeme başkanı da Yılmaz’ın kim olduğunu ve dışarı çıkarılmasını istedi.

Yılmaz’ın dışarı çıkmasının ardından konuşmasına devam eden Avukat Coşkunsu, Yılmaz’ın Ecesu’nun babası olduğunu ve diyecek bir şeyi olmadığını kaydetti.

Diğer sanıklar ve sürücüde de kusur bulunduğunu ileri süren Coşkunsu, vapur hareket ettiği anda çımacının aracı kontrol noktasından geçirmesi, risk alan sürücünün hızla arabalı vapura girmesi ve buna rağmen yoluna devam etmeyerek kapak üzerinde durması, gemicinin geminin hareketini algılaması gerekirken, algılayamamasının da dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olduğunu iddia etti.



Ailenin tazminat aldıktan sonra davayı takip etmediğini belirten Coşkunsu, müvekkilinin beraatini talep etti. Ceza verilmesi durumunda alt sınırdan verilmesini isteyen Coşkunsu, bu cezanın da adli para cezasına çevrilmesi talebinde bulundu.

Sanık İm de avukatının savunmasına katıldığını belirtti. Son sözü sorulan İm, karar ne olursa olsun ölenlerin acısını ömür boyunca taşıyacağını kaydetti.

Kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Levent Dönmez ve Özay Yaşar’ın kusurları bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine hükmetti.

Kaptan İm’in taksirle 2 kişinin ölümüne 2 kişinin de yaralanmasına neden olmak suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirten mahkeme, önce 6 yıl ceza verdi. Sanığın iyi hali ve cezanın geleceğine olan etkisini göz önüne alan mahkeme cezayı 5 yıla indirdi.

Mahkeme, suçun işleniş şekli ve sanığın kusurunun yoğunluğunu dikkate alarak hapis cezasını para cezasına çevirmedi. Sanığın 2 yıl süreyle gemi kaptanlığı yapması da yasaklandı. Mahkeme salonunun dışında kararı duyan baba Aydın Yılmaz gözyaşlarını tutamadı.

15 Mart 2014 tarihinde Sirkeci’de feribota bindiği sırada feribotun hareket etmesi üzerine Ebru Güleren Yılmaz’ın kullandığı otomobil denize düşmüştü. Olayda Yılmaz’ın kızı Ecesu Yılmaz ve annesi Şaziye Güleren hayatını kaybetmişti.

BİLİRKİŞİ RAPORLARI

Soruşturma sırasında alınan ilk bilirkişi raporunda feribotun kaptanı sanık Erkan Atalay İm, tam kusurlu bulunmuş anne Yılmaz ise kusursuz bulunmuştu. Yargılama sırasında alınan 2. bilirkişi raporunda ise anne Yılmaz bu kez yüzde 45 oranında tali kusurlu gösterilmişti. Anne Yılmaz’ın kazayı önleyebilecek zorunlu hareketleri yapmadığı, tecrübeli bir araç kullanıcısı olmadığı belirtilmişti. Bu raporda Kaptan Erkan Atalay İm ise yüzde 30 oranında tali kusurlu bulunmuştu. Yoğun çalışma nedeniyle zihin sağlığı açısından olumsuz koşullar oluştuğu, olumsuz çalışma koşullarının da kazaya neden olduğu anlatılmıştı. Mahkeme bu iki rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi için 3. bir rapor istemişti. 3. raporda Kaptan İm için, “Göz ile kapakların kapatıldığına, gemisine araç ve yolcuların tamamının bindiğine emin olduktan sonra kalkış manevrasına geçmeliydi.” denildi. İm’in yüzde 70 asli kusurlu olduğu belirtilen raporda diğer sanıklarla birlikte anne Yılmaz’ın ise kusursuz olduğu belirtilmişti. Son raporda İDO’nun ise yüzde 30 ile tali kusurlu olduğu anlatılmıştı.

***********************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:
- Ece Su davasında gemi kaptanına 15 yıla kadar hapis istendi
- Ece Su davasında anne kusurlu bulundu
- Arabalı vapur kazasında aile şikayetinden vazgeçti
- Arabalı Vapur kazasının görüntüleri *****VİDEO
- Gemi kazası ile ilgili İDO'dan açıklama
- Arabalı vapur faciasında savcıdan itiraz
- Kaptana yurt dışına çıkış yasağı
- Arabalı vapurdan denize araç düştü




Kaynak: Haberciniz.biz
Eklenme tarihi: 08.09.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SERAKİ Turizm Ltd..
 FERGÜN Denizcilik
 ER-MAR Denizcilik..
 ANKA Denizcilik
 GAMMA Denizcilik
 APM Denizcilik Na..
 ÇEŞME Balik Turu
 RECA MARMARA Nak...
 BAYRAKTAR Denizci..
 ŞENER Tersanecili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim