Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Mersin'de 5 bin yıllık deniz yolu keşfedildi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Su altı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Mersin'in Silifke ilçesi kıyılarında yürüttüğü arkeolojik çalışmalarında 5 bin yıllık deniz yolu güzergahı keşfedildi.

SÜ Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, dünyada ilk denizciliğin ve en erken limanların ortaya çıktığı Doğu Akdeniz'in odak noktasında bulunan Mersin kıyılarını inceledi.

"Selçuk-1 Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi" ile Silifke Müzesi denetiminde yapılan çalışmalar, bu yıl Silifke kıyılarında devam ettirildi. Mersin Turizmi Geliştirme ve Altyapı Birliği ile Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından desteklenen çalışmaya, Türkiye Su altı Arkeolojisi Vakfı ile Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Enstitüsü de katkıda bulundu.

- Silifke kıyılarında 5 bin yıllık deniz yolu

Merkezin Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Mersin kıyılarında denizin altında bulunan arkeolojik kalıntıların tespiti için çalışma başlatıldığını söyledi.

Çalışmanın, SÜ Su altı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı ekibi tarafından yürütüldüğünü aktaran Öniz, araştırmayla Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar kullanılmış önemli kültür miraslarının ortaya çıktığını, demirleme yerleri, antik gemi batıkları ve su altında kalmış antik gemi tersanelerinin tespit edildiğini bildirdi.

Öniz, araştırmada, Selçuk-1 gemisinde yer alan yüksek çözünürlüklü Sonar sistemlerinin kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Dört farklı sonar sisteminin aynı anda kullanılabildiği bu teknolojiyle deniz dibinin haritası çıkartıldı. Elde edilen deniz yüzeyi incelemelerinde bulunan arkeolojik kalıntılara dalışlar yapılarak, bilimsel tespitler gerçekleştirildi. Kültür Bakanlığının envanter sistemine kaydedilen arkeolojik kalıntılar üzerinde uluslararası sempozyumlarda sunulmak üzere bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Çalışmalarla elde edilen batıklar ve gemi çapalarına göre Silifke kıyılarında en az 5 bin senedir deniz yolu kullanıldığı, Kıbrıs'tan, Mısır 'dan, Rodos'tan, Knidos'tan, İtalya ve Doğu Akdeniz kıyılarının tamamından gemilerin gelip gittiği belirlendi."

Her yıl en az 100 gemi yapılmış

Çalışmalarda milattan önce 8. yüzyıldan itibaren bölgede tersanelerin kurulduğunun ortaya çıktığını ifade eden Öniz, şunları kaydetti:
"Toros dağlarında yetişen sedir ağaçlarının, antik çağda bölgenin en önemli ihraç malzemesi olduğu bilinmektedir. Ancak yeni bilgiler, bölgede yetişen sedir ağaçları kullanılarak geniş bir tersane sistemiyle her yıl en az 100 geminin yapıldığını ortaya koymuştur. Söz konusu tersaneler, gemilerin karaya rahatlıkla alınabileceği doğal eğimli kayalık zeminli alanlar üzerinde kayalara oyularak kurulmuştur. Su altı çalışmalarında, tersane yapılarının depremler sonucu denizin içinde kalmış bölümleri tespit edilmiştir. Bazı çekek yerleri ise dönemlerinin mühendislik yöntemleriyle deniz içinde kalacak şekilde inşa edilmiştir."



Kaynak: Radikal
Eklenme tarihi: 09.09.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GEMAK
 EVRİM 1 Tur Tekne..
 TEAM SHIP Crew
 MSAM Denizcilik
 NEGMAR Denizcilik..
 AKUA GROUP Su Ürü..
 ANKA Denizcilik
 ICM Havacılık A.Ş
 ONURHAN Denizcili..
 AYSA Denizcilik A..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim