Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Akdeniz'de tehlike çanları
Rum Yönetimi, Ruslar tatbikat yapacak diye Akdeniz’i Türk gemilerine 3 gün süreyle kapattı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un adayı ziyareti öncesinde yayımladığı Navtex ile Akdeniz’i 3 gün süreyle Türk gemilerine kapattı. Bölgede bulunan Rus savaş gemilerinin tatbikat yapacakları gerekçesiyle yayımlanan Navtex’e göre; Karpaz Burnu’ndan, 20 mil yukarıya kadar olan bölgeyi, neredeyse Türkiye sınırına kadar kapatmış oldu.

Rum Yönetimi kendi karasuları olarak kabul ettiği, KKTC karasuları içerisinde yayımladığı Navtex ile Türkiye’nin Akdeniz’deki gemi ticaretini neredeyse durma noktasına getirdi.

İkinci kez yayımlanan Navtex dün akşam son bulurken, bunun süresiz bir şekle dönüştürülmesi durumunda Türkiye’nin KKTC, Lübnan, İsrail, Mısır ve Akama’ya giden ticari gemilerine seyahat şansı tanınmayacak!



Tatbikat yapılacak bahanesi

Rum Yönetimi, 29 Kasım 2015 tarihinde Warning and Notams ismiyle bir Navtex yayımladı. Bu Navtex ile Rumlar kendilerinin olduğunu iddia ettikleri karasularında Ruslara tatbikat yapma hakkı tanıdı.

Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre Rus Savaş Gemisi de bölge ye geldi. Navtexe göre Ruslar Akdeniz’de tatbikat yapma gerekçesiyle Karpaz Burnu’ndan yaklaşık 20 mil yukarıya yani neredeyse Türkiye sınırına kadar karasuları kapattı.

Diğer yandan Mağusa Körfezi’nin 5 mil açığına kadar bir geçiş yeri bırakıldı.

Navtex’in sınırı Mağusa körfezinin içerisine kadar yayılıyor. Yani Rumlar Navtex ile neredeyse Mağusa girişini bile kontrolü altına almış durumda.

Yeni Navtex yayınlanacak mı?

Navtex’in etki alanı Lübnan’ın sınırına kadar uzanıyor… Bu da Kıbrıs’tan Suriye’ye kadar olan bölgenin gemilere kapanması anlamına geliyor.

İkincisi yayınlanan Navteks dün gece yarısı son buldu. Ancak yeni bir navtexin yayınlanıp yayınlanmayacağı belli değil.

Türk gemiciler rahatsız

İlk yayınlanan Navtex ile 3 gün boyunca bu hatlar gemi trafiğine kapatıldı. İkinci navtex yayınlanan kadar bir çok gemi aralığı fırsat bilerek seferlerini gerçekleştirdi. Ancak ikinci kez ayni Navtex’in yayınlanması Türk gemicilerini rahatsız etti

İkinci Navtex’in süresi dün akşam doldu. Gemi şirketleri bunu fırsat bilerek yine sefere çıktılar ancak bu Navtex’in Türkiye ile Rusya’nın ilişkileri çerçevesinde süresiz bir şekle dönüşmesi kaygısı var. Bu gerçekleşirse Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle yapılan ticaretinin son bulması riski bulunuyor.

Bu da Türkiye’nin ekonomisi için kötü bir gelişmeyi işaret ediyor. Ayni zamanda bu ticareti sağlayan Kıbrıslı Türk firmaları da var. Navtex’in yayınlanması durumunda bu şirketler de büyük ekonomik zarar görecek.

Diyalog’a konuşan bir uzman, “Burada en büyük zararı Türkiye görecek. Çünkü Türkiye’nin İskenderun üzerinden yaş meyve sebzesini körfez ülkelerine gönderiyor. Şimdi bu hat kesilmek isteniyor. Bu ciddi bir tehlike” dedi.

Bu arada yaşanan bu sıkıntı önce KKTC yetkililerine onlar aracılığıyla da Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği üzerinden ilgili noktalara iletildi. Şimdi Türkiye’nin nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor.



Kaynak: Diyaloggazetesi
Eklenme tarihi: 03.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UNIMARIN Denizcil..
 ERDEMLER Denizcil..
 SEAHORSE Shipping..
 MASTER Petrol
 GOKTAS Yatcilik L..
 ELİT Denizcilik S..
 AFRICA MARINE COM..
 TGS Shipping Serv..
 KDE Marine
 İMTRANS Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim