Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Ruslar, Türk gemilerine ve Türk gemicilere eziyet ediyor
Rusya, Türkiye'ye karşı uyguladığı ekonomik yaptırımların yanında Türk şirketlerine ve Türk bandıralı gemilere adeta zulmediyor.

Rusya, Türkiye ile yaşanan krizi tırmandırmaya devam ederken, Türk şirketleri ve çalışanlarına yönelik de kötü niyetli uygulamalarını devreye soktu. Türk şirketlerine operasyonlar yapılırken, Türkiye'ye ulaşan bir diğer çarpıcı rapor ise Rus yetkililerin, Türk bandıralı gemilere karşı uyguladığı zulüm niteliğindeki uygulamalar...

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, yaptığı açıklamada, Türk bayraklı veya yabancı bayrakta olup Türk sahipli olan veya personeli Türk olan bütün gemilerin Rus kıyılarında zor durumda olduğunu açıkladı.

Çakır, özellikle Türk personelin Rus limanlarında zor durumda olduğunu belirterek, "Rusya ile Suriye sınırında yaşanan gerginlik ve sonrasında yaşananlar herkesin malumudur. Bu gerginliğin ilk günlerinden itibaren, Rus makamlarının resmi olarak ticari faaliyetleri zorlaştırıcı bir önlem uygulaması duyurmamasına rağmen, Rusya çıkışlı veya Rusya varışlı taşımalarda Türk bayraklı ve Türk sahipli gemilere taşıtılacak yüklerin onayları verilmemektedir. Türk bayraklı ve Türk sahipli gemilerin Rus limanlarına girişleri veya kalkışları Rus makamları tarafından suni gerekçelerle zorlaştırılmakta, gemiler seferden alıkonulmakta ve ciddi mali külfetler yaratılmaktadır. Türkiye’ye ihraç edilecek malları veya Türkiye’den ithal edilen malların gümrük prosedürleri zorlaştırılmaktadır. Bayrağı/bandırası ne olursa olsun Türk gemi personeline düşmanca tavır takınılmakta ve tarih sayfalarında kaldığı zannedilen Sovyetler Birliği paranoyasıyla küçük düşürücü uygulamalar gerçekleştirilmektedir" dedi.

KÖTÜ NİYETLİ UYGULAMALARIN HEDEFİNDEYİZ

Türk gemilerine adeta zulüm yapıldığını söyleyen Çakır, "Rus tüccarlar da bu gibi uygulamaların etkisiyle potansiyel bir zarar yaşamamak için Türkiye ile ticari faaliyetleri askıya almaya başlamışlardır. Genel itibariyle Türk bayraklı veya yabancı bayrakta olup Türk sahipli olan veya personeli Türk olan bütün gemiler bu kötü niyetli uygulamanın hedefinde olup, Rus mercileri bir geminin armatörü veya işletmecisi hakkındaki bu bilgilere liman acenteleri vasıtasıyla kolaylıkla ulaşmaktadırlar" diye konuştu.

HÜKÜMETİMİZDEN YARDIM BEKLİYORUZ

Çakır, Türk yetkililerden yardım isteyerek, "Türk deniz ticaret filosunun bölgede ve Türkiye’nin dış ticaretinde aldığı bir pay olduğu gibi Rus bayraklı ve Rus sahipli gemilerin de Türk limanlarına sıklıkla uğrak yaptığı ve Türk boğazlarından geçiş yaptığı bilinen bir gerçektir. Bu konuyla da ilgili olarak denizcilikte mütekabiliyet prensibiyle bu gemilere yaptırım kararı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin yüksek takdiri dahilinde olup, KOSDER olarak bu konuda atılacak adımlara da saygılı olacağımızı ifade etmek isteriz. Bu ve benzeri sıkıntıların çözülmesi için gereğinin yapılmasını yetkili Türk mercilerine ileterek yardım bekliyoruz" dedi.

İşte Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır'ın paylaştığı o raporlar;

- 30 Kasım 2015, Pazartesi günü Taganrog limanında (Azak Denizi içinde) Panama Bayraklı bir gemide bulunan Türk personel için uygulanan prosedürlerde, personelin ifadesiyle Rus istihbarat yetkilileri pek çok ekipman eşliğinde gemiye gelerek parmak izi kontrolünden geçirilmiş ve sorguya alınmıştır. Gemiye yapılan kontrol 2 saatte bir tekrar edilmiş ve mürettebata bu konuda hiçbir bilgi verilme gereği görülmemiştir.

- 1 Aralık 2015 Salı günü, Novorossisk Limanı’na gelen 30.000 DWT'lik Türk bayraklı gemi aynı gün liman devleti denetimi (Port State Control) sonucu seferden alıkonulmuştur. Gemide en son denetim 27.10.2015’te yapılmış olmasına rağmen gemiye gelen 2 PSC memuru, şirketin iddiasına göre gemi kaptanına gemiyi tutuklayacaklarını önden belirtmiş, 3’ü tutuklama sebebi olan 16 eksik tespit etmiştir. Yine şirketin iddiasına göre bu memurlar gemiye kendileri hasar vererek bu eksikleri oluşturmuşlardır.

- 2 Aralık 2015 Çarşamba günü yine Novorossisk Limanı’na gelen, soğutmalı konteyner taşıyan bir gemideki Türk personelin aktardığına göre, daha önce karşılaşılmayan bir muameleyle önce yükün kabul edilmeyeceği söylenmiş, sonra köpeklerle yapılan abartılı kamara aramalarından ve personelin ev adreslerine kadar detaylı sorgulamalardan sonra yük kabul edilmeyip gemi demire çıkartılmıştır. Geminin limandan çıkışı da verilmemekte, liman devleti denetimi (Port State Control) için beklemektedir.

- Yine 2 Aralık 2015 Çarşamba günü ve yine Novorossisk limanında 7.800 DWT’lik bir gemiye denetleme yapılmış, geminin Türk bayraklı ve Türk Loydu klası altında olduğu bilindiği ve Türk vatandaşlarının Rusya’ya girişi zorlaştırıldığı halde, Türk bayrak devleti ve klas surveyi gemiye çağırılarak, gemi adeta orada beklemeye mahkum edilmiştir.

KOSDER olarak konuyla ilgili başta Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetkili mercileriyle temasa geçilmiştir ve bilgiler sürekli aktarılmaktadır.



Kaynak: Haber7
Eklenme tarihi: 03.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ISKOMARINE Denizc..
 ALGEM Denizcilik
 ALERİA Denizcilik..
 ATLAS GRUP Denizc..
 YALOVA Sualtı Su ..
 SEALİON Shipping
 SOLAR Gemi Kurtar..
 SÜVARİ Gemi Kiral..
 DEK Shipping
 MARDES Gemi
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim