Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Denizsiz şehrin kaptanları
Denizsiz kent Ankara’da bugüne kadar 5 binden fazla kaptan yetiştiren Anadolu Denizcilik Kulübü, ‘Amatör Denizci’ ve ‘Kısa Mesafe Deniz Telsizi’ seminerleri ile yeni kaptanlar yetiştirmeye devam ediyor. Kulüp Başkanı Ruhi Maviengin, Başkent’in 8 bini aşkın kaptan ile İstanbul’un ardından en çok amatör denizcinin bulunduğu şehir olduğunu söyledi. Ankaralıların denize olan ilgisinin sahil kentlerinden daha fazla olduğunu belirten Maviengin, teoriğin yanı sıra Marmaris, Göcek ve Fethiye’ye giderek pratik yaptıklarını kaydetti.



TATİL DÖNÜŞÜ İLGİ ARTIYOR

Kaptanlık eğitimine eylül ve ekim aylarında büyük ilgi olduğunu belirten Maviengin şöyle konuştu:
“Ankara denizi olmamasına rağmen 8 bin kaptanla nüfusa göre en çok amatör denizciye sahip şehirlerden biri. Seminerlere ilgi yoğun. İnsanlar tatilde tekne turlarına katıldıktan sonra bu alana ilgi duymaya başlıyor. Tatil dönüşü de yoğun talep oluyor. Denizcilik terminolojisi, demirleme, yanaşma, manevralar navigasyon gibi birçok farklı konuda bilgi veriyoruz. Denizin de trafik kuralları var, kursiyerlerle bunları paylaşıyoruz. Eğitimden sonra kaptan adayları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın sınavlarına girerek Amatör Denizci ve KMT belgelerini alıyor. Ardından uygulamalı iğitim alyorlar. Bürokratlar iş adamları siyasiyer doktorlar mühendisler her meslek grubundan insanlar geliyor. Belge alma yaşı 14’e düştü, gençler de ilgi gösteriyor. Amatör denizcilik belgesi ile 2,5 metre ile 24 metre arasındaki özel tekneleri kullanabiliyorlar.”

PATRONLAR TEKNEDE TEMİZLİK YAPIYOR

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kendilerine büyük bir destek verdiğini ifade eden Anadolu Denizcilik Kulübü Yönetim Kurulu Mehmet Gediközer ise şunları söyledi: “20 yılda 5 bine yakın kişiyi mezun ettik. Eğitimler hafta sonları gerçekleştiriliyor. Kaptan adaylarının ortalama yaşı 30. Bugün iş dünyasından birçok kişi ekip ruhu ve başarı için denizcilik eğitimi almak gerektiğini ifade ediyor. CEO’lar bile yelken eğitimine gidiyor. Denizde yardımlaşma esastır. Karada bu yardımlaşmayı göremezsiniz. Sanayici gelip, teknede temizlik yapıyor. Kaptan sadece dümen simidini tutan değil, tekneyle tümüyle ilgilenen kişidir.”

EN GENÇ KAPTAN ADAYI 16 YAŞINDA

Ankara’daki kaptan adayları arasında her yaştan ve her meslekten kişiler yer alıyor. İkisi de doktor olan Ozan Altıntaş ve Azerbaycanlı Hayyam Masiyev mavi sulara açılmak için gün sayıyor. Denizciliğe uzun süredir ilgi duyduğunu belirten, Altuntaş, “Küçük kamaranlarla açılıyorduk. Eğitime katılıp sertifika almak istedik” dedi. Kursiyerlerin en genci olan 16 yaşındaki ODTÜ Koleji öğrencisi Batuhan Öztürk ise şunları söyledi:
“Ailede hiç kaptan yok. Onları denize çıkarmak için kursa katıldım. Yelkeni de spor olarak yapmak istiyorum” Amatör Denizci belgesi olan arkadaşıyla tekne yolculuğuna çıkmayı hedeflediğini belirten Kimya Mühendisi İrem Deniz Rençber, “Tekne kiralayıp seyahat edelim’ dedik. Böyle bir planımız var. Belgeyi aldıktan sonra hayalimizi gerçekleştirmeyi istiyoruz” diye konuştu.



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 05.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SEA JOGGERS
 NARAL Denizcilik
 İDÇ Denizcilik
 AKMAR Denizcilik
 DOGRUYOL Gemi İşl..
 ASPET Gemi
 DOLFİN Denizcilik..
 TRİO Denizcilik
 MİRA Denizcilik
 DENTA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim