Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Yıpranma payı için 4 bin imza toplandı
Aylarca ailelerinden uzakta açık denizlerde çalışan gemi adamları, gasp edilen yıpranma payını geri almak için başlattığı kampanya sonucunda 4 bin imza topladı.

Ayakları karaya basmadan ve ailelerinden kilometrelerce uzakta açık denizlerde aylarca çalışan gemi adamları, 30 yıllık çalışma süresince sadece 60 ay evinde vakit geçirebiliyor. Onlar ne çocuklarının büyüdüğünü görebiliyor ne de her akşam başını koyabilecek bir yastık bulabiliyor. Çoğu zaman emeklerinin karşılığı olan maaşlarını bile alamıyorlar. Yaşadıkları sorunlar okyanus dalgalarını aşmış olsa da onlar sadece 2008 yılında ellerinden alınan yıpranma payı hakkını geri istiyor. Türk-İş’e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası’nın öncülüğünde 29 Aralık 2015 tarihinde başlayan imza kampanyasını sürdüren gemi adamları, örgütlü oldukları yerlerde ve limana yanaşan gemilerdeki çalışanlarla irtibat kurarak imza topluyor. Şu ana kadar 4 bin imza toplandı. Kampanya Şubat ayı sonunda sona erecek. İmzalar Ulaştırma Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı’na ulaştırılacak.



‘KAFASINI YASTIĞA KOYMA ŞANSI YOK’

Aydınlık’a konuşan Türkiye Denizciler Sendikası Armatör Şube Başkanı Fatih Özpınar, yıpranma payı istemelerinin nedenini şöyle anlattı: “Askerlik görevini tamamlamış 21 yaşındaki bir kişi, denizci olarak işe başlasa ve 6 aylık bir sözleşme yapmış olsa, 12 ay çalışmasına karşılık 2 ay evde dinlenmesi gerekir. Bu kişi 30 yıl çalışsa bu süreçte evine gidebildiği süre 5 yıl. Bir denizci ömrü boyunca çalışıyor, vergisini ödüyor, sigortasını ödüyor, ailesine bakıyor ama ömründe ailesinin yanında kaldığı süre 5 sene. Çocuğunun doğduğunu, büyüdüğünü göremiyor, bir yakını vefat ettiğinde ona gidemiyor. Denizci kısaca yıpranıyor. Ama fabrikada çalışan birisi, akşam evine gidiyor, kafasını yastığa koyabiliyor. Bunu yapamayan sadece denizciler var. Denizcinin her akşam ailesini görme şansı yok, kafasını yastığa koyma şansı yok. Denizcilik gerçekten zor bir meslek. Deniz havası, fırtınası, mevcut işin tehlikesi en ufak hatayı affetmeyen bir meslek. Yıpranmayı payı istememizin en büyük sebebi budur.”

GEMİ ADAMI KİME DENİR ?

Türk Ticaret Kanunu’nun 821. maddesindeki tanıma göre gemi adamı; kaptan, gemi zabitleri, tayfalar ve gemide istihdam edilen diğer personellerdir.

YIPRANMA PAYI NEDİR ?

Gemi adamları, 7 yıl önce denizde geçen her 360 gün çalışmaya karşılık 90 gün itibari hizmet süresi kazanıyordu. Yani 12 ay çalışan bir gemi adamının çalışma süresine 3 aylık yıpranma payı eklenerek 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyordu. Gemi adamları böylece kısa sürede emekli olabiliyor, mesleğin verdiği olumsuzlukları da telafi etme olanağı bulabiliyordu. Ancak 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’yla bu hakları gemi adamlarının ellerinden alınmıştı.

**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- Gemiadamları ''yıpranma payı'' hakkını geri istiyor





Kaynak: Aydınlıkgazete
Eklenme tarihi: 21.01.2016




Share |




YORUMLARINIZ


Denizcilerin ağır hizmet hakkidir
Denizcilik boğazda tur atmayla anlasilmaz

Yazan: Şaban gündoğdu - 26.01.2016 12:26:35


fiili hizmet zammi
bundan 3 yıl kadar önce 7000 den fazla imza toplamışmtık ki,,, bu imzalar ülke yönetiminde bulunan yöneticilere en üst basamağından başlıyarak ilgililerine gönderilmişti..... ayrıca akp de yönetimnde bulunan bir arkadaşıma durumu açtım ki,,, kendiside eski bir denizcidir..... bakanlara konuyu açtığında aman ne üzülmüşler... ne üzülmüşler.... kendilerinin durumdan haberleri yokmuş..... olsaymış mış mış... şimdi binali yıldırım yine geldi....adamın bir görevi var.... oda türk denizciliğini bitirmektir.....bunuda gayet iyi yapıyor....beklentim hiç yok.... ayrıca türk bayraklı gemi pek kalmadığı gibi bu haktan en fazla yararlanacak olan kıyı emniyeti,,ido ve şehir hatlarından çalışanşar bize gerekli desteğide vermediler...cılız bir kaç kişi..... gemiler yabancı bayrakta olduklarından ,,,, bu gemilere çalışanlara uygulama imkanı araştırılmalıdır bence.... yapılan yurt dışı borçlanmanın tabani genişletilmeldir.....inşanlah olur....
Yazan: şevket özdemir - 22.01.2016 15:04:53




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 RASİM KAPTAN 1 Ge..
 GRAND OCEAN
 BKT RoRo İşl. A.Ş..
 GEMAK
 BANDIRA Maritime ..
 SAROS Dalgıçlık H..
 NUR Denizcilik
 MEGASTAR Daily Bo..
 DESE Crew Managem..
 GOKTAS Yatcilik L..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim