Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Haber
Anket
Türk Kaptan ve Başmühendis çiftin çocukları denizde doğdu büyüdü
Babası uzak yol kaptanı annesi Türkiye'nin ilk kadın uzak yol başmühendisi olan 4 yaşındaki Mercan'ın hayatı denizlerde geçiyor.

1 yaşından beri anne ve babasıyla gemilerde seyahat eden Mercan şimdiden 80 bin kilometre yol yaparken, gemide bidonlardan yapılan salıncaklarda sallanıyor, güvertede kurulan şişme havuzda serinliyor. Turkon Denizcilik'e bağlı gemilerde başmühendis olan Derya Yenice Oflu, "Kızımdan ve mesleğimden ayılmak istemedim. Mercan, gemide neyin tehlikeli olduğunu, nereye dokunmayacağını iyi biliyor. Ama eğitimi için bir süre başka bir yol deneyeceğiz." dedi.



Uzak yol kaptanı Kamil Oflu ise, "Bir ön yargıyı yıktık, eş olarak aynı gemide başarıyla çalıştık. Mercan'ı da seyahatlerimizde yanımıza alarak faklı bir aile yaşamı kurduk. Dünyanın en mutlu insanıyım, evimden uzakta ama ailemle birlikteyim." diye konuştu. Şimdiye kadar 24 sefere çıkaran Mercan, dünyada ilk kez uluslararası bir ticaret gemisinde anne ve babasıyla yaşayan çocuk ünvanını elde ediyor.



GEMİDE BÜYÜYEN BİR ÇOCUK

Mercan'ın hikayesini Milliyet gazetesinden Gökhan Karakaş, Türkiye ile tanıştırdı. Diğer çocuklardan çok farklı olarak denizlerde büyüyor. Annesi ve babası uzak yol deniz çalışanı olunca, Mercan da ticaret gemisinde büyüyen ilk çocuk oldu. Türkiye'nin ilk kadın gemi başmühendisi olan Derya Yenice Oflu ile uzak yol kaptanı Kamil Oflu'nun kızı Mercan, 1 yaşından beri açık denizlerde.



İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra 2011 yılında Türkiye'nin ilk kadın başmühendisi olan Derya Yenice Oflu ile 200 metrelik gemiye kumanda eden uzak yol gemi kaptanı Kamil Oflu'nun kızları Mercan 2012'de doğdu.





Hayli zor ve fedakarlık isteyen bir mesleği yapan ve geminin makine dairesinin tek patronu olan Derya Oflu, hem kızından hem mesleğinden ayrılmak istemeyince eşi uzakyol kaptanı Kamil Oflu ile konuşarak seferlere birlikte gitme kararı aldılar. Çalıştıkları Turkon Denizcilik de güvendiği iki deniz insanının başarısına güvenerek gemide kızlarıyla görev yapmalarını onayladı.

GÜVERTEDE SALINCAK

İlk seferine henüz 1 yaşındayken 185 metrelik Nevzat Kalkavan adlı gemiyle çıkan Mercan, kısa sürede geminin maskotu oldu. 18 kişilik mürettebatın tamamının gözbebeği olan Mercan için geminin güvertesine bidonlardan salıncak kuruldu.



Kısa süre içinde yetişkin insanları bile hasta eden geminin sert dalgalarda sallanmasına alışan Mercan, kıç güvertedeki şişme havuzunda serinledi. Gemiyi hareket ettiren makine dairesinde annesinin yanında oyuncaklarıyla oynayan Mercan; gemi kaptanı babasının bulunduğu köprü üstünde uzak ufuklara bakarak büyüdü.



İstanbul-Lübnan-Mısır-Mersin arasında 6, İstanbul-KKTC-İsrail arasında 12, Hırvatistan-Slovenya-İtalya-Arnavutluk-Yunanistan arasında 6 olmak üzere 24 kez sefere çıkan Mercan, denizde yaklaşık 80 bin km yol yaptı. Yani dünyanın etrafını 2 kez dolaşacak kadar denizde kaldı.



"ANNE OLMAK MESLEĞİME ENGEL OLMADI"

Mercan'ın nereye dokunmayacağını, hangi odaya girmeyeceğini ve güvertede nasıl yürüyeceğini çok iyi bildiğini söyleyen annesi Derya Oflu, "Anne olmak meslek hayatıma engel olmadı, ama en büyük desteği eşimden gördüm. Ticaret gemisinde çocuklarıyla çalışan ilk çiftiz. Her yaşına uygun olarak bidonlardan keserek yaptığımız salıncak ve güvertenin kıç tarafındaki şişme havuz Mercan'a yetiyor.



ence önemli olanın kadının anne olunca mesleğinden kopmaması ve kadınlara fırsat verilmesi. Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yok. Erkek egemen bir meslekte olmamıza rağmen önemli bir ön yargıyı Mercan ile birlikte yıktık." diye konuştu.



"EVİMDEN UZAKTA AİLEMİN YANINDAYIM"

Tecrübeli uzak yol kaptanı Kamil Oflu ise; gemide eşine mürettebatı rahatsız edecek hiçbir toleransı tanımadığını belitti. Oflu; "Gemide ilişkilerimiz her zaman mesafeli. O makine dairesinde çalışırken Mercan'la ben ilgileniyorum. Derya bana 'Süvari Bey' ben O'na 'Çarkçıbaşım' derim. Evimden uzaktayım ama çok sevdiğim ailem yanımda. Ben dünyanın en mutlu ve şanslı kaptanıyım, işimi severek yapıyorum." dedi.



MERCAN ARTIK 2. KAPTAN SEVİYESİNDE

Denizde 80 bin km bulunarak 2. Kaptan tecrübesini elde eden Mercan'ın sempatisi ve güzelliği pek çok ilginç olayın yaşanmasına da neden oldu. Nevzat Kalkavan, Orkun Kalkavan, Berra K. gemilerinde anne babasıyla yol alan Mercan, en zor denetimlerin limanlarında gemiye yardımcı bile olmuş.



Kamil Oflu, "Yunanistan'da liman denetimindeydik. Gelen yetkili Mercan'ı görüp bizim kızımız olduğunu anlayınca 'Çok sorgulamamıza gerek yok çocuk varsa siz zaten her şeyin en doğrusunu yapmışsınızdır.' dedi. Mısır'da ise kontrol sorumlusu ağlamaklı olarak bize çocuklarının fotoğraflarını gösterdi ve onları çok özlediğini söyledi." dedi.



Mercan'ın eğitimi için bir süre karada çalışabileceğini belirten Derya Oflu ise; "Kısa süreliğine gemiden ayrılan Mercan'ın tekrar gelirken 'Benim kontratım bitti yenileyelim' demesi gemiye ne kadar alıştığını gösteriyor. Çocuğun kadının meslek hayatından kopartmayacağını her yerde anlatmalıyız." diye konuştu.





Kaynak: Haberler.com (Milliyet)
Eklenme tarihi: 26.01.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HDR Denizcilik
 MİNERAL den. san ..
 BEYKİM Petrolcülü..
 POYRAZ Denizcilik
 MARMARA RoRo
 NUR Denizcilik
 SOTRAMP Denizcili..
 CHISIEL Dış Ticar..
 SEA JOGGERS
 ATLANTİS Deniz Na..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim