Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
TÜBİTAK'ın geliştirdiği sistemle Boğaz'da gemi kazaları önlenecek
Bakan Veysel Eroğlu'nun uykularını kaçıran gemi kazası korkusu bitiyor. TÜBİTAK'ın geliştirdiği projeyle Boğaz'a yerleştirilecek sensörlerle kaza riski en aza iniyor.

İstanbul Boğazı'nda gemi kazalarına karşı TÜBİTAK yeni bir proje geliştirdi. "Boğaz'da gemi kazası olacak mı diye geceleri kabus görüyorum" diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıkladığı projeyle, boğazda deniz altına yerleştirilecek sensörlerle tanker geçişleri kontrol altında tutulacak.

İstanbul Boğazı'nda meydana gelmesi muhtemel gemi kazalarına karşı yeni önlemler alınıyor. Yılda yaklaşık 10 bini petrol tankeri olmak üzere, 55 bine yakın geminin geçtiği Boğaz'dan ortalama 150 milyon ton yük taşınıyor.

15 deniz mili uzunluğundaki boğazda tehlikeli olabilecek 90 derece açılı 8 kritik nokta bulunuyor. Bunların 6'sına "Akustik Doppler Akıntı Algılayıcı Sistemi" kuruluyor. Vatan'ın haberine göre, TÜBİTAK’ın geliştirdiği projede Boğaz’ın altına yerleştirilen sensörler Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi’ne entegre edilerek veri aktarımı sağlanacak. Alt ve üst akıntı hızları, bölgesel değişiklikler ölçülerek gemilere yön verilecek. Kaza riski en aza indirilecek.



ANLIK VERİ PAYLAŞIMI YAPILACAK

Kazalar özellikle, gemilerin tonajları nedeniyle motor güçlerinin Boğaz’ın bazı bölgelerinde akıntıyla baş edememesi nedeniyle yaşanıyor. Yeni sistemle gemilerin kapasiteleri ve akıntı hızları anlık veriler ile değerlendirilerek, ya geçiş izni verilecek ya da bekletilecek. Kurulan sistemle akıntılar ses dalgalarıyla saptanacak, durum gemilere bildirilecek.

TÜBİTAK Marmara Araştırmaları Merkezi tarafından geliştirilen Akustik Doppler Akıntı Algılayıcı Sistemi, İstanbul Boğazı’nda işletilecek. Su altına kurulan sensörler sayesinde ses dalgaları kullanılarak deniz tabanında ve yüzeyindeki akıntı şiddeti bölgesel farklılıklar ve diğer etkenler de hesaba katılarak ölçülebilecek. Veriler deniz tabanına serilen kablolar vasıtasıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı Gemi Trafik Hizmetleri Sistemine aktarılacak. Sistemin kurulumu için sensörlerin Boğaz’a yerleştirilmesi işi 25 Ocak’ta başladı. Özel bir şirkete ait iki gemi Boğaz’da akıntı algılayıcı sensörler yerleştirme başlandı. İki gemi sensörlerin veri aktarımı için kabloların deniz tabanına serilimi işini de üstleniyor. Sensörlerin ve kabloların serimi için çalışmaların 15 Şubat’a kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

YALILAR KORUMAYA ALINACAK

Sistem ile İstanbul Boğazı’nda sık sık yaşanan kuru yük gemilerinin Boğazdaki bir yalıya çarpma görüntüleri ve dümeninin kilitlenerek sürüklenmesi görüntülerinin de geçilmeye çalışılıyor. Kazalarda bazı gemilerin tonajları nedeniyle motor güçlerinin boğazın bazı bölgelerinde akıntıyla baş edememesi yaşandığı biliniyor. Yeni sistem ile gemilerin kapasiteleri ve akıntı hızları anlık veriler ile değerlendirilerek gemilere geçiş izni verilecek ya da geçiş için akıntı hızının düşmesi beklenecek.



Kaynak: HaberTürk
Eklenme tarihi: 09.02.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EMEK MARIN Ltd. S..
 DİNÇ denizcilik
 CoShip
 TOPKAPI GROUP
 ORTAKS Shipping c..
 AB Denizcilik
 CİHAN Gemi Elektr..
 GİRİT Yatcilik
 MİLENYUM Denizcil..
 CLUP CHERRY
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim