Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Bazı gemiler ‘Açık deniz’ cezaevi
Gemi adamarı, çalıştıkları gemilere gelen el koyma kararları sonrası adeta ‘açık deniz’ cezaevlerinde yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye Denizciler Sendikası son 1 yılda 85 denizciyi tutsaklıktan kurtardı...



Gemide mağdur kalarak yardım talep eden bir gemicinin mektubu;

“İyi günler! Adım G.C., ben ‘Navaho’ gemisinin 4. makine mühendisiyim. Bundan 1 ay önce geminin adı ‘Gora’ idi ve Yunan şirketi MFS’ye aitti. Gemi şu anda Hopa’da, tüm mürettebat Ukraynalı. Çok büyük sorunlarımız var: Yiyeceğimiz yok, suyumuz yok, yakıt yok ve dizel Jeneratör için dizel yağı yok, elektrik enerjisi yok, gece kamaralar soğuk ve başka sorunlar. Kaptan hiçbir şey yapmıyor. Lütfen bana yardım edin. Yardımınıza ihtiyacımız var. SOS”...

Bu cümleler, kendi tabirleriyle ‘açık deniz’ cezaevlerinde ailelerinden ve sevdiklerinden binlerce kilometre uzaktaki denizcilerden sadece birine ait. Kimisinin çalıştığı gemiye haciz geliyor, kimisi ise evrak eksiklikleri nedeniyle bulunduğu ülkede durduruluyor. Ancak hepsinin ortak noktası gemilerde tutsak kalmaları.

‘85 denizci kurtardık’

Yasal işlem başlatılan gemilerde kısıtlı erzak ve eşyayla karaya çıkmaları yasaklanan gemi adamları, çareyi meslek örgütlerinden yardım talep etmekte arıyor. Son dönemde, Türkiye’de gemi adamlarının örgütlü olduğu en büyük sendika olan Türkiye Denizciler Sendikası’na bu ve benzeri talepler ise sıklıkla geliyor. Sadece 2015 yılında, dünyanın çeşitli limanlarında demirli gemilerde mahsur kalan yaklaşık 270 gemi adamı sendikadan yardım talebinde bulundu. Sendika başkanı HASAN Pekdemir ise, mürettabatların adeta cezaevi koşullarında ailelerinden uzakta kaldığını belirterek, “2015 yılında sendika olarak 6 farklı gemide hukuki destek sağlayarak 85 denizciyi özgürlüklerine kavuşturduk” dedi. Gemi adamlarının alacaklarıyla ilgili de sorunlar yaşadığını belirten Pekdemir, 2015’te 158 denizciye ait toplamda 930 bin doları tahsil ederek kendilerine verdiklerini söyledi.

Mağdurlar için fon gündemde

Sendika, gemi adamlarının sorunlarını kökten çözecek bir proje de hazırladı. Geçtiğimiz haftalarda Başbakan Binali Yıldırım ile de görüşen Pekdemir, “Limana yanaşan her gemi belli bir harç ödüyor. Biz bunun yanında bir de ‘Mağdur Denizciler Fonu’na aktarılacak bir miktar para alınmasını öneriyoruz. Türk bayraklı olsun yabancı bayraklı olsun her geminin yanaşmada kalkışta cüzzi miktarda bir para ödemesi gerektiğini belirtiyoruz. Bu fonla, yurtdışında mağdur olmuş bir denizciye uçak bileti alınabilir eğer gemide kumanyası yoksa bu alınabilir” dedi. Önerinin kabul gördüğünü belirten Pekdemir, yakın zamanda yasal düzenlemelerin hazırlanabileceğini söyledi.



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 30.05.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SİMPLYDİVİNG
 SAFİR Gemi Tasima..
 BANDIRA Maritime ..
 CİNER Marine Ters..
 GEMPO
 METEAR Deniz İşle..
 MARMARA RoRo
 GESTAŞ Deniz Ulaş..
 İDÇ Denizcilik
 TUR YAT SAN
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim