Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Samsun Rusya arası gemi ticareti tekrar başlıyor
Samsun ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Samsunport Limanı, Rusya krizinin aşılmasının ardından eski günlerine kavuşmak için geri sayıma başladı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan uçak krizinden sonra Rusya’nın yılbaşı itibariyle uyguladığı ambargo birçok sektörü dolaylı olarak olumsuz yönde etkilemişti. Türkiye’nin Rusya’ya açılan kapısı olan ve denizcilik sektöründe önemli rolü olan Samsunport Limanı da bu uçak krizinin ardından büyük yara aldı. Krizin ardından hem yaş sebze ve meyve yetiştirenlerin hem de ihracatçı firmaların büyük darbe aldıkları kaydedildi.

BAYRAMDAN SONRA GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

Rusya krizi ihracata olumsuz yönde yansırken, yaş sebze ve meyve dışarıya satıştan çok pazarda tüketilmeye başlandı. Yaş sebze ve meyvede pazar arayışına girilmesi ve istenilen fiyata ürünlerin satılmamasından dolayı üretici zarar ederken, iç piyasada bir süre ürünlerin ucuza satılmasıyla vatandaş adeta bayram etmişti. Rusya ile sürdürülen diplomatik görüşmeler Ramazan Bayramı öncesinde sonuç verirken, bayram sonrasında Rusya arasındaki ticari bağların eski halini alması için görüşmelerin devam edeceği kaydedildi.

RUSLAR AKIN EDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in ağustos ayında Soçi'de görüşebileceğini belirtilirken, bu görüşmelerin öncesinde ise turizm ve inşaat sektöründe adımlar atılmaya başlandı. Putin’in uçak krizinden sonra vatandaşlarına tatil için Türkiye’ye gitmeyin uyarısı yapmış ve turizm sektörü büyük yara almıştı. Krizin aşılması ile birlikte önümüzdeki günlerde ilk Rus turist kafilesinin de Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

GERİ SAYIM BAŞLADI

Krizin aşılması Samsun’da da sevinçle karşılanırken özellikle işlem hacminde büyük oranda düşüş yaşayan Samsunport Limanı’nın da eski günlerine kavuşacağı kaydedildi. Türkiye’nin Rusya’ya deniz ticaretinin açılan kapısı olan Samsunport Limanı’ndaki iş yoğunluğu krizin sonrasında büyük oranda dururken, krizin aşılması ile iş yoğunluğunun artacağı belirtildi. İç Anadolu, Akdeniz ve Ege’den gelen yaş sebze ve meyvenin Rusya’ya gönderilmesinde kullanılan Samsunport Limanı’nın işlem hacmi yarı yarıya düşmüştü. İhracatçı firmaların gemilerini park etmek için kullandığı liman şimdilerde eski günlerine kavuşmak için geri sayıma başladı.

SAMSUN’DA HAREKETLİLİK OLACAK

Samsunport liman yetkilileri, “Krizin ardından en fazla iş yoğunluğu olan yaş sebze ve meyve ihracatının durması ile limandaki işlem hacminde de büyük oranda düşüş yaşanmıştı. Hükümetin ve diplomatların görüşmeleri ile birlikte aşılan krizin ilk meyvelerini önümüzdeki günlerde ülke olarak almayı hedefliyoruz. Özellikle Samsun ekonomisine de her alanda katkı sağlayan Samsunport Limanı’nı eski günlerine dönmesi ile Samsun’da da hareketlilik olacağına inanıyoruz” dediler.

İHRACAT YÜZDE 50 DÜŞMÜŞTÜ

Rusya’ya yapılan ihracatta geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 oranında bir düşüş yaşandığını kaydeden Kalyoncu Grup Samsun Bölge Müdürü Ahmet Yılmaz, “Geçtiğimiz yılın ilk 5 ayı ile bu yılın ilk 5 ayı arasında Rusya’ya yapılan ihracatta yüzde 50 oranında bir düşüş yaşandığı görülmekte. 2015 yılının ilk 5 aylık diliminde 26 milyon 125 bin dolar ihracat yapılırken, 2016 yılının ilk 5 aylık diliminde ise 13 milyon 380 bin dolarlık ihracat yapılmış. Yaşanan krizin ardından ihracat rakamlarında büyük oranda düşüş yaşandığı gözlenmekte. Bu rakamların düşmesi ile Samsun’da birçok sektör etkilendiği gibi bu krizden dolayı yaklaşık bin kişi işten çıkartıldı” diye belirtmişti.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Krizin aşılmasının ardından görüştüğümüz Yılmaz, “Krizin aşılması için yapılan görüşmelerin olumlu sonuç vermesi ile birlikte olumlu gelişmeler yaşandı ve ilk etapta turizm sektöründeki ambargo kaldırıldı. İki haftaya kadar da yaş sebze ve meyvenin Rusya pazarında yer alması bekleniyor. Şu an için mevsimsel olarak Türkiye’deki ürünler kısıtlı sayıda. Şeftali ve kiraz bitmek üzere. 8 Ağustos ile birlikte yaş sebze ve meyvede sultani ürün ticareti ile başlayacak. Ağustos öncesinde anlaşmaya varılması bizleri memnun etmiştir. Daha büyük krizlerin yaşanmadan AK Parti hükümetinin ve Türk diplomatların başarılı çalışmaları sonrası krizin aşılması ülke ekonomisi açısından da olumlu olmuştur” dedi.



Eklenme tarihi: 11.07.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MAKSİMUM Denizcil..
 SARIOĞLU Denizcil..
 DİTAŞ Deniz işlet..
 İS-BİR Denizcilik..
 MED MARİNE HOLDİN..
 AKIN AKSU Yat
 BEYTUR Turizm
 AKDEN Denizcilik ..
 SELİNDA Boat
 ATLANTİK Deniz ve..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim