Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Çin, Pakistan limanı üzerinden ticaret yapmaya başladı
Ortadoğu ve Afrika'ya ihraç edilecek Çin mallarını Pakistan'ın Gvadar Limanı'ndan taşıyan ilk gemi düzenlenen törenle yola çıktı.

Yeni inşa edilen Gvadar Limanı'nda düzenlenen törene, Pakistan'dan üst düzey sivil ve askeri liderler, çeşitli ülke diplomatları ve çok sayıda davetli katıldı. Tören öncesinde yoğun güvenlik önlemleri altında Çin'den Pakistan'a gelen tır konvoyundaki mallar, Çin bandıralı gemiye yüklendi. Geminin yola çıkmasıyla, Çin, Gvadar Limanı üzerinden Ortadoğu ve Afrika'ya mal ihracatı yapmaya başlamış oldu.



Törende konuşan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, uluslararası ticaret için Çin destekli limanı kullanmaları halinde, yabancı yatırımcılara en üst düzey güvenliği sağlayacaklarını ifade etti.

Çinli Overseas Port Holding Şirketi (COPHC), 2013'te Gvadar Limanı'nın işletmesini 40 yıllığına satın aldı. Hedef ise 2015'in sonunda bu limanı tam kapasiteyle faaliyete geçirmekti. Bu kapsamda, Çin ile Pakistan arasında 46 milyar dolarlık enerji ve altyapı anlaşmaları imzalandı. Çin, 3 bin kilometrelik yol inşa ederek, Gvadar ile Kaşgar'ı birbirine bağlamayı amaçlıyor. Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) olarak adlandırılan bu projeyle aynı güzergah üzerine tren yolları ve gaz-petrol boru hatları da inşa edilmesi planlanıyor.

Pakistan'ın Gvadar limanı bölgenin kaderini belirleyecek jeostratejik ve jeopolitik öneme sahip. Liman, dünyanın petrol rezervlerinin üçte ikisine sahip olan ve günde ortalama 17 milyar varil ham petrolün taşındığı Hürmüz Boğazı ağzında bulunuyor. Bu limanın tam olarak faaliyete geçmesi halinde deniz yolu taşımacılığı konusunda bölgede rekabet alevlenecek.

Uluslararası deniz taşımacılığı ve petrol ticaretinin önemli kesişme noktasında bulunan Gvadar Limanı, Orta Asya, Güney Asya ve Ortadoğu'yu birbirine bağlayan bir noktada yer alıyor. Bunun ötesinde söz konusu limanın Hint Okyanusu'na direkt ulaşıma imkan vermesi de ekonomik ve stratejik değerini artırıyor. Hint Okyanusu'ndan yılda 100 bin gemi geçtiği ve dünya petrol ticaretinin yüzde 70'inin bu güzergahtan yapıldığı tahmin ediliyor.


Kaynak: Akşam
Eklenme tarihi: 14.11.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LAMIA Yat İşletme..
 INTERGLOBAL Deniz..
 KARADENİZ Ro-Ro T..
 VİLLA Denizcilik ..
 ISKOMARINE Denizc..
 KOPUZ Denizcilik
 KILIÇ Deniz Ürünl..
 MEHTAP Denizcilik
 ERDOĞDU Denizcili..
 ALZE Turizm
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim