Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
11 Ekim 2024
Haber
Anket
Türkiye’de gemi adamı enflasyonu var !
Türkiye’de 180 bin gemi adamı var. Bu rakam ile Türkiye, dünyada Çin’den sonra en fazla gemi adamına sahip ülke. Ancak bu, bir avantaja dönüşmüş değil.

Türkiye’de 180 bin gemi adamı var. Bu rakamla Türkiye, Çin’den son en fazla gemi adamına sahip ülke. Bu kişiler, gemi adamı olabilmek için üniversite, fakülte, denizcilik meslek okulu, lise ve özel kurslara giderek bu ehliyeti alıyorlar. Bu arada gemi adamı şu demek: Bir iş sözleşmesine dayanarak gemide çalışan kaptan, subay, tayfa vb. Tabii, bu kadar sayıda mezun var ama sayının çokluğu değil niteliği önemli. Yani gerçekten bu kadar mezuna ihtiyaç var mı? Bunca mezun iş bulabiliyor mu? Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ile Türkiye’de denizcilik sektörünü, sektördeki gelişmeleri konuştuk. Bakın, Yusuf Öztürk Türkiye’de gemi adamı mezun sayısı ile ilgili ilginç bir tespit yapıyor. Diyor ki: “Türkiye’de gemi adamı enflasyonu var. 180 bin gemi adamı ile dünyada Çin’den sonra en fazla deniz adamına sahip ülkeyiz. Ancak bu durum bir avantaja dönüşmüş değil.”

Türkiye’de denizcilik eğitimi veren okullardaki öğrencilere staj imkânı bile sunulamazken, denizcilik alanında sürekli yeni okullar açıldığına dikkat çeken Öztürk, “Kamuoyunda denizcilikle ilgili ücret ve iş garantisi spekülasyonları da durumu körüklüyor. Çocuklarımız denizcilik okullarına hücum ediyor.
Maalesef adeta ‘stok için gemi adamı üretimi’ yapıyoruz. Oysa denizcilik eğitimi çok pahalı bir süreç olduğundan, depoya kaldırıp zamanı gelince çıkartacağımız bir üretim değildir” şeklinde konuşuyor.

Stoka üretim yapıyoruz

Denizcilik sektörünün, işin niteliği gereği uzmanlığa yönelmiş yüksek kaliteli eğitimi zorunlu kıldığını anlatan Öztürk, “Türkiye’nin sayıca çok elemana değil, uluslararası alanda hizmet verecek nitelikli, iyi yetişmiş denizciye ihtiyacı var. Her eğitim kurumu için yüksek maliyetli altyapı ve donanım ihtiyacı var. Fakat, gerekli fizibilite ve kapasite çalışması yapmadan alınan simülatörler, amaca hizmet etmekten uzak olup, simülatör bazlı eğitim için yeterli donanıma sahip eğiticiler de bulunamıyor” ifadelerini kullanıyor. Denizcilik eğitiminde yaşanan sorunlara, zaman kaybetmeden çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Öztürk, “Öğrencilerin gemi stajı eğitimleri ciddi sorun. Bölgesel Akademi Modeli (Kümelenme Modeli) oluşturulabilir. Bölgedeki tüm denizcilik öğrencilerinin ara sınıfl arda temel denizcilik ve özellikle gemicilik eğitimleri için ortak olarak kullanacakları özellikle ‘yelkenli’ okul gemisi ideal ve gereklidir” diyor. Akademi öğrencilerinin, son sınıf uzun stajlarını ticaret gemilerinde yapmaları gerektiğini anlatan Öztürk, “Gemi işleticilerinin stajyer istihdamı devlet tarafından teşvik edilmeli. Örneğin; istihdam edilen stajyer öğrenci adedi bazında liman sağlık, fener, kılavuzluk, römorkaj v.s ücretlerden indirimler yapılabilir” ifadelerini kullanıyor. Öztürk, artık niceliğe değil niteliği odaklanıp Türkiye’nin gemi adamı ihracına başlaması gerektiğinin altını çiziyor.

‘DENİZDE KALMA SÜRESİ UZAMALI’

Denizci eğiticilerin ücret, özlük haklar ve akademik kariyer sorunları yüzünden sürdürülebilir istihdamlarının sağlanması zor olduğunu söyleyen Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Sadece ders veren eğiticilerin de akademik kariyer yükselmeleri sağlanmalı. Özellikle zabitlerin denizde ortalama çalışma süreleri 4 yıla kadar düştü. Tam tecrübe kazanıp katma değerleri artarken karaya geçmektedirler. Denizcilik Akademileri’nde parasız yatılı okutulacak öğrencilere okudukları her yıl karşılığı 2 yıl gemilerde mecburi hizmet uygulaması geçmişte Türkiye’de uygulandığı gibi geri getirilebilir” önerisinde bulunuyor.

MESLEK LİSELERİNİN SEÇİM KRİTERLERİ YENİDEN BELİRLENMELİ’

Denizcilik Akademileri’nin ve meslek liselerinin öğrenci seçim kriterlerinin tekrar belirlenmesi gerektiğini belirten Yusuf Öztürk, “Deniz hayatına daha kolay uyum sağlayabilecek, gençler seçilmeli ve okullara alınmalı. Akademi ve meslek liseleri özerk ve münhasır sınav ve seçim yöntemleri uygulamalı. Mevcut sistem uygun değil. Örneğin kıyı il ve ilçelerinde doğmuş ve büyümüş, ailelerinde denizci olan (özellikle de balıkçı çocukları), yelken-sörf-yüzme gibi su sporları ile uğraşmış çocuklara ve gençlere öncelik tanınmalı” diyor.

‘DENİZCİ ÜLKE’ OLABİLİRİZ AMA…

Türkiye’nin sayısal olarak çok değil nitelikli, iyi yetişmiş, çok iyi İngilizce bilen denizcilere ihtiyacının olduğunu anlatan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Kaliteli denizci yetiştirmenin yolu kaliteli eğitim vermekten geçiyor. Vakit kaybetmeden eğitim sisteminde yapılacak reformlar, bizi 'denizci ülke' olma hedefine yaklaştıracaktır” ifadelerini kullanıyor.



Kaynak: Dünya
Eklenme tarihi: 12.12.2016




Share |




YORUMLARINIZ


Zabitlerin yılgınlıgı
Zabitligi bayrak devletimizin liyakatsız bürokratları armatörlere peşkeş çekmiştir.Net olmayan denetlenmeyen koşullar şartlar maaşlar,itibarı kaybedilmiş ve egitimden çok fotokopi kagıdına dönüşmüş yeterlilikler,amacı dışındaki istekler bakımsız gemiler, yetkin olmayan kurumlara kişilere verilen yetkiler görevler.Zabitlik tanımını kavramını yitirmiştir,iş kur gibi devasa kamu kuruluşunda adam gibi bir ilan bulunmamasının sebebini anlamış degilim.Düşük maaşlar ilkel koşullar bakımsız ve denetimsiz gemiler bitmez ama nereye kadar hep birlikte görecegiz.

Yazan: ANAFOR - 5.02.2024 01:41:00


katılıyorum..
Maaşlar Düşük==bencede bizdede avrupada oldugu gibi..maaşların.. Gündelik ile hesaplanması.. Mesela: Gündelik=100 dolar----Gündelik=200 dolar----Gündelik=300 dolar~~~400 dolar gibi olması gerekir..Bu nedenle türk denizciler yabancı gemilere kaçıyorlar.maaşlar düşük.
Yazan: Ahmet Yılmaz - 18.01.2021 11:33:43


Maaşlar Düşük
1--Maaşlar Düşük 2--kontratlar uzun 3---4 ay olması gerekir. 3--gemide 4,üncü çarkçı olmayınca,,bu iş başkalarına kaptırıyorlar... 4-- 4 yağcı olması gereken gemide ..2 yağcı var. 5--sigorta her gemide önmesi gerekiyor---veya tekrar SSK ,da gemici sigortalarının kabul edilmesi gerekiyor.
Yazan: Adem AVCI - 8.01.2021 11:05:26


‘DENİZDE KALMA SÜRESİ UZAMALI’
Neden gemi adamları denizde uzun süre çalışamıyor ? - Kontrat süreleri uzun. - Çalışma koşulları kalitesiz. - Uluslararası sözleşmelerle getirilen kurallara (ILO/MLC) uyulmuyor. O kürsüde konuşan insanlardan kaç tanesi bu işi 4 sene ve üzeri bugünki şartlarla yapabilir ?
Yazan: Kpt. Erman Türkyılmaz - 9.08.2019 15:41:54


sizlere
iyiden iyiye sacmalamissiniz. 180bin personelin egitimli oldugunu iddia etmissiniz hemde mesleki lise duzeyinde en azindan... okuma yazma bilmeyen yada bildigini zanneden, her isle birebir karsi karsiya kalan, gram denizcilik egitim almamis ve hakkinda en ufak fikre bile sahip olmayan, tamamen para karsiligi egitim verebilecek kapasitesi ve niteligi bile bulunmayan kurslardan olusturdugunuz tayfa sinifi birakin bir sri lanka li kadar ingilizce konusmayi anadili olan Turkce yi bile konusabilecek zeka kapasitesi ve egitime haiz olmadigindan size bizide siz yetistirdiniz hemde egitim vermeden diyemiyor ve haliyle sizde burada genis genis bu makaleyi olusturabiliyosunuz. valla iyi be :) bakalim bu hamur daha ne kadar su cekicek.
Yazan: aferin - 21.03.2018 14:47:59


Işsizlik
Merhaba Arkadaşlar, Bu kriz ne kadar sürer bilgisi olan var mı? Belgeleri Çıkardım ama bir gemiye gidemedim henüz.
Yazan: Fatih Danış - 10.02.2017 18:54:23


DÜŞÜNCE
GEMİLERDEKİ SİSTEM DEGİŞİRKEN BUNU BAHANE EDİP KÜÇÜLMEYE GİDİCAZ DİYE ONLARCA YAGCI.GEMİCİ.KAMAROT,DÖRDÜNCÜ ÇARKCI İŞDEN ÇIKARILDI.YIGILMA ARTTI.MAAŞLAR DÜŞTÜ.ZAVALLI ARMATÖRLERİMİZ DAHA FAZLA KAZANMAK İÇİN YAPTI BUNU
Yazan: GÖKAY AKSELGİL - 15.12.2016 10:33:29




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TRUVA Denizcilik
 MORGÜL Denizcilik
 AE Medya Turizm İ..
 APEKS Denizcilik
 ALTINTAŞ Gemi Ace..
 ÖZPINAR Denizcili..
 ERLER denizcilik ..
 ALFA tanker & ACM..
 ATLAS Gözetim ve ..
 ALFEKS ALESTA Den..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim