Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türk denizcilik endüstrisi için acil eylem zirvesi
Bakan Arslan sektörel hassasiyetini bir kez daha göstererek Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya GÖKALP ve Başkan Yardımcısı Özdemir Ataseven’i UDH Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğündeki makamında kabul etti.



Her gelişmenin bir dakika içinde yerini yenisine bıraktığı bu benzeri görülmemiş gündem yoğunluğunda UDH Bakanı Arslan sektörel hassasiyetini bir kez daha göstererek Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp ve Başkan Yardımcısı Özdemir Ataseven’i UDH Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğündeki makamında kabul etti.

Oldukça samimi bir atmosferde gerçekleşen ve sektöre çok büyük bir moral gücü veren görüşme yarınlarına olan inancı göstermesi ve zor günlerin geride bırakılmasında Devlet-Sektör işbirliğinin zaruretinin yinelenmesi açısından da son derece değerli bir görüşme oldu.

Toplantıda; GESAD Başkanı Ziya GÖKALP tarafından Bakan Arslan’a teslim edilen ve sektörel sorunların dünya ölçeğinde analiz edilerek Türkiye özelinde çözümler ve tavsiyeler acil eylem planı gündemi oluşturdu.

Türk gemi sanayisine ezber bozan reçete

“DENİZ ENDÜSTRİ 4.0: Gemi Ekipmanları ve Teknolojileri Genel Müdürlüğü"


Bugün dakikamızın en değerli olduğu dönemdir. Tamamen çözüm odaklı bir anlayışla yeniden yapılanma kaçınılmaz görünüyor. Sektörde bazı ezberler yerleşmiş. Gemi Sanayi ve Denizcilik Endüstrisi dendiğinde ilk akla gelen Tersaneler. Bütün teşvikler, uğraşlar bu yönde sarf ediliyor. Büyük resmi görmek 50 senemizi aldı. Denizcilik yapılanmamızın yeniden tesisi ve organize edilmesinde Avrupa örneği, teknoloji odaklı bir gelişim göstermesi nedeniyle hayati derecede önemlidir.

Söz Gelimi Avrupa bizim yıllardır gemi yan sanayi olarak ifade ettiğimiz ve anlamını kavrayamadığımız Teçhizat Üretimini, Deniz Teknolojileri Endüstrisi başlığında irdeler. Çünkü teknolojik gelişim olmadan denizlerde başarıdan söz edilemez ve bunun anahtarı da Gemi Ekipman Üretimidir.

Söz gelimi 1 Kasım 2015 - 31 Ekim 2016 (12 ay) baz alınan İhracatçılar Birliği Raporlarında Gemi Yan Sanayi başlığıyla ifade olunan, Ülkemiz Gemi Ekipman ihracatı 49 milyon USD civarında gerçekleşirken aynı dönemde Avrupa’nın, Avrupa Bölgesi dışında Gemi Ekipman ihracatı 12 milyar Euro Avrupa içi satışı 35 milyar Euro, toplam üretim değeri ise 47 milyar Euro’ya ulaşmıştır. Aynı dönemde Gemi İnşa tarafında oluşan toplam üretim değeri 35 milyar Euro’dur.

Diğer taraftan son dönemde tüm denizci ülkeler ve ülkemiz için çok önemli bir hedef ifade eden Askeri Gemi İnşa Rakamları da dâhil edildiğinde;
Avrupa Deniz Teknolojileri Endüstrisi 500 binin üzerinde direkt ve kalifiye istihdamın yanı sıra Yıllık 91 Milyar Euro üretim değerine ulaşmış ve yine bu tabloda Gemi Ekipman üretim - değer oranı %66’lara ulaşmıştır.

Gemi Teçhizat Üretimi %66
Ticari Yeni Gemi İnşa %10
Askeri Yeni Gemi İnşa %12
Ticari Tamir Bakım Onarım %3
Askeri Gemi Bakım %5
Mega Yat Yeni İnşa %4

Devrimin anahtarı: gemi ekipman üretimi

Dünya Gemi Ekipman pazarının (125,5 milyar Euro) %52 sini elinde tutan Avrupa Denizcilik Teknolojisi Endüstrisinin Temel Dayanağı ve itici gücü Gemi İnşa değil, sürekli bir gelişim ve teknolojik altyapı gerektiren Gemi Ekipman Üretimi ve ihracatıdır.

Tüm bu manzara bizi, Devlet Politikası haline gelmiş ve yol haritası Kamu eliyle oluşturulmuş rekabetçi, inovatif bir Denizcilik yapılanmasına sevk ediyor. Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde hayata geçirilen SSM örneğinde olduğu gibi, Ulaştırma Bakanlığı bünyesi ve himayesinde kurulacak Gemi Ekipmanları ve Teknolojileri Genel Müdürlüğü ya da eş değer bir Daire Başkanlığı sektöre yepyeni bir rota tayin edecek ve 40-50 milyon USD bandını aşamayan Gemi Ekipman ihracat değerimiz, 500 milyar USD ihracat hedefini realize etmede en büyük katkı kalemi haline gelecektir.

Bu konuda referansımız kendi örneğimiz olmalıdır. Söz gelimi Türkiye’ye Otomobil Sanayi önce girmesine rağmen Otomobil yan sanayi yaklaşık 100 defa daha büyük bir ekonomi ve istihdam yaratmıştır. Aynı gelişimin Gemi Ekipman Üretiminde de kısa sürede oluşacağı mutlak gerçektir.

Üretimin önündeki engellerin kaldırılması ve ihracatın teşviki açısından KDV uygulamasında reform başka bir zorunluluk olarak göze çarpıyor. Deniz Ticaret Odasından Gemi sanayicisi belgesi getiren üretici firmalara bir istisna tanınması, KDV uygulamasının iade şeklinde olmayıp, doğrudan destek şeklinde yapılması, üreticimizin elini güçlendirecek ve dünya ölçeğinde rekabetçi hale gelmesi sağlanabilecektir.

Ülkemiz gemi sanayinin dünya denizcilik endüstrisi içinde hak ettiği yeri ve etkiyi kazanabilmesi, mutlak surette ihtisaslaşmış bir sektörel yetkinliği gerektirmektedir. Hedeflerimizi realize etmenin olmazsa olmazı, Gemi Ekipman üretimi ve ihracat değerini arttıracak katma değeri yüksek ürünler ortaya koymaktır.

Bu anlamda Derneğimiz tarafından 2009 yılında Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çalışmaları başlatılan ve kuruluş çalışmaları büyük bir hızla devam eden Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, ülkemiz için de eşsiz bir kazanç olacaktır. Yalova GİOSB İhtisas Üretim modeliyle Bakanlığımız bünyesinde kurulmasını arzu ettiğimiz Gemi Ekipmanları ve Teknolojileri Genel Müdürlüğü için tam bir teknoloji üssü haline gelebilecektir.

Bakan’ın destek sözü

Toplantıda ayrıca Ziya GÖKALP tarafından dile getirilen ve bir çok sektörel temsilcinin umutla beklediği Kıyı Emniyete olan borçların faizsiz tahsili konusunda Ülkenin mevcut şartlarının da dikkate alınarak kolaylık gösterileceği konusunda Bakan Arslan’ın iyimser tutumu ve uzlaşmacı yaklaşımı sektörün son dönemde aldığı en iyi haberlerden biri olarak kayda geçti. Ayrıca GESAD Başkanı Ziya GÖKALP Yalova GİOSB temel atma töreni için Bakan Ahmet Arslan’dan söz alarak Yalova GİOSB’da hızla sona gelindiğinin de müjdesini verdi.




Kaynak: Virahaber
Eklenme tarihi: 16.12.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SELEN Denizcilik
 GENTA
 UNİTED Maritime
 AYNACI Denizcilik
 GM Denizcilik Kur..
 GEMEK Denizcilik ..
 İSTANBUL MARİNE P..
 ERC Denizcilik Lt..
 KEREMPE Denizcili..
 GÜNEŞLİ Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim