Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Aliağalı balıkçılar rahatsız
Kasım ayı itibariyle serbest bırakılan deniz patlıcanı avcılığı için diğer bölgelerden Aliağa Körfezi’ne gelen balıkçı tekneleri, ilçe balıkçılığını tehdit ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sınırsız toplama izni verilen deniz patlıcanı avcılığı için Aliağa Körfezi’ne gelen balıkçı tekneleri, bölgedeki balıkçıların bir numaralı sorunu haline geldi. Tayvan, Hong Kong, Singapur, Çin ve Kore gibi Uzakdoğu ülke mutfaklarında kullanılan deniz patlıcanları deniz dibini ağır metallerden arındırması özelliği ile doğal deniz süpürgesi olarak biliniyor. Tek bir deniz patlıcanı günde ortalama 350 kilogram deniz kumunu temizleyebiliyor.

Deniz patlıcanlarının sınırsız ve düzensiz toplanmasının Aliağa’da balıkçılığı olumsuz etkileyeceğini öne süren ALDER (Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği) Başkanı Naci Biçer “Şu an yasada bulunan boşluktan dolayı deniz patlıcanı avcılığı serbest. Deniz patlıcanı çipuranın yemidir. Deniz patlıcanı olmazsa, körfezde balık da olmaz. Bu gelenler sadece deniz patlıcanı değil, onun yanı sıra ahtapot ve diğer eklembacaklıları da topluyorlar. Körfeze deniz patlıcanı avcılığı için İstanbul’dan gelen tekneler bile var.” şeklinde konuştu. Biçer, Aliağa Körfezi’nin aynı zamanda bölgedeki limanlara gelen gemilerin manevra alanı olduğuna da dikkat çekerek “Bizim bir sıkıntımız da şu; avcıların dalış yaptığı yerler aynı zamanda gemi manevra bölgesi. Limanlara gelen gemiler Aliağa Körfezi’nde manevra yapıyor. Buna karşı hiçbir önlem almadan dalış yapıyorlar. Aşağıda dalgıç var, kayığa bir bayrak asılmamış, dalgıcın sırtında şamandıra yok. Yüz metre hortumla dibe dalıyorlar. Bu şekilde çok büyük tehlike saçıyorlar.” dedi. Durumla ilgili Kaymakamlık’a, Sahil Güvenlik’e, İlçe Tarım Müdürlüğü’ne civardaki balıkçı dernekleri ve kooperatif başkanlarıyla birlikte başvurarak durumu anlattıklarını belirten Biçer, Kaymakamlık tarafından Sahil Güvenlik’e talimat verildiğini ancak teknelerin yasal izinleri olduğu için bir şey yapılamadığını ifade etti.

Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz da Aliağa Körfezi’nin hassas bir konuma sahip olduğunu belirterek “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu seneki kararlarda açık denizlerde deniz patlıcanı avcılığını serbest bıraktı. Ancak iç sularda ve tatlı su ağızlarında, özellikle Aliağa Körfezi gemi manevra alanı olduğu için, durumun kontrol altına alınması için ben İlçe Tarım ve Sahil Güvenlik birimlerine gerekli talimatları verdim. Avlanmak demek tamamen talan etmek, başıboş davranmak demek değildir. Mevzuat kapsamında gerekli yetkileri kullanmaları için Sahil Güvenlik ekiplerimiz çalışmalar yapıyorlar. Gelen her türlü ihbarda yasal gerekliliği yerine getiriliyor. Bu Türkiye’de tüketilen bir şey değil. Avcılık için Ayvalık’tan, İstanbul’dan gelen tekneler dahi var. Aliağa kıyıları ve liman bölgesi hassas bir bölgedir. Yüzlerce ticari gemi ve büyük tankerlerin girip çıktığı bir yer. Burada avlanmak can ve mal güvenliği açısından son derece tehlikelidir. Biz burada avlanmaya gelenlere ‘deniz trafiğini tehlikeye sokmak’ gerekçesiyle işlem yapıyoruz. Ancak izin belgesi olanlara maalesef müdahale edemiyoruz” şeklinde konuştu.




Kaynak: Aliağaekspres
Eklenme tarihi: 20.12.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇAVANOZ Motor
 SANOVEL İlaç
 RABİA Denizcilik
 PİRANA Dalış Ltd...
 EŞMELER Tarım Ltd..
 ÇETİNKAYA Denizci..
 ADAMOĞLU Denizcil..
 DOĞRUYOL KARDEŞLE..
 PACMAR Denizcilik..
 ETA Petrol A.Ş.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim