Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Vizesiz Avrupa yolu açıldı
Avrupa Adalet Divanı (ATAD), bugün aldığı karar ile 48 milyon Türk vatandaşına Avrupa ülkelerine vizesiz gidebilmenin yolunu açtı.

AB'ye üye ülkelerin en son ve en büyük yargı mercii olan ATAD, Türk tır şoförü Mehmet Soysal'ın Almanya'nın haksız vize uygulamasının durdurulması için açtığı davayı karara bağladı. Vizenin haksız bir uygulama olduğu, 1973 öncesindeki düzenlemeye geri dönülmesi gerektiği görüşü kabul edildi.

ATAD'ın aldığı karar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, "1995 yılından bugüne kadar vermiş olduğumuz 14 yıllık uğraşı, istediğimiz şekilde sonuçlandı. Görüşlerimiz ATAD'ın bugünkü kararıyla teyit edilmiş oldu. ATAD 29 yıldır bizim savunduğumuz tez doğrultusunda vizenin hukuksuzluğunu kabul etti ve kaldırdı." dedi.

ATAD'ın aldığı karar ile yapılan siyasi baskılara boyun eğmediğini ve Avrupa'da hukukun üstünlüğünü teyit ettiğini savunan Gümrükçü, "Bu şu anlama geliyor. Avrupa Topluluğu Adalet Divanı, Lüksemburg'da hakimlerin var olduğunu gösterdi ve AB'ye vizesiz giriş hakkımızın önünü açtı." şeklinde konuştu.

ATAD'ın aldığı son kararın tüm AB ülkelerini bağlayıcı olduğunu ifade eden Gümrükçü, "1973'teki hukuki durum neyse, o tarihten sonraki tüm kötüleştirmeler ortadan kalkmıştır. Sadece vize değil, AB nezdindeki tüm haklarımızın hayata geçirilmesiyle karşı karşıyayız. Vize belki de en önemsizi ama en popüler olanı. Türkiye Cumhuriyeti bir komisyon kurarak 1973'ten 2009'a kadar AB üye ülkeleri hangi alanlarda kötüleştirme yapmıştır bunları tespit etmelidir. Avrupa Komisyonu'na başvurarak, bu alanların uygulamadan kaldırılması lazımdır. 27 ülkenin tüm yasalarının tek tek gözden geçirilerek 1973'teki durumla kıyaslanması ve kötüleşme varsa, bunların hepsinin kalkması gerekir." diye konuştu.

AB üye ülkelerin, ulusal mevzuatlarında Türkiye ve Türkler aleyhine getirdikleri tüm kötüleştirmeleri kaldırmak zorunda olduğunun altını çizen Gümrükçü, Almanya'daki yabancılar yasasının da önemli ölçüde geçerliliğini kaybettiğini savundu.

ÖNCELİK İŞ VE AKADEMİ DÜNYASI İLE HİZMET SEKTÖRÜ

ATAD kararının 73 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını ilgilendirmesine karşın ilk olarak iş ve akademi dünyası ile hizmet sektörünün önünü açtığını kaydeden Gümrükçü, "48 milyonun önü açılmıştır. İşverenlerimiz, üniversite hocaları, gazeteciler, hizmet sektöründe çalışan berberden, dansöze herkes bu gruba giriyor. Bu 48 milyona tekabül ediyor." dedi. Tüm AB kurum ve kuruluşlarını bağlayıcı nitelikteki ATAD kararının uygulanmaması halinde tazminat hakkının doğacağını ifade eden Gümrükçü, "Cebinizde geçerli pasaportunuz varsa, paranız varsa yarın uçağa binin gidin. Bu kararla yüzde 80 AB'ye girmiş sayılırız." biçiminde konuştu.

Kararın en önemli etkisinin Türk işverenlerine yönelik olacağını söyleyen Gümrükçü, şöyle devam etti: "Türk işverenlerinin AB üye ülkeleri ile yaptıkları ticarette önleri açıldı. Türk işverenlerin hizmet sunumu ve alımına getirilen tüm engeller kalkmaktadır. Karar çerçevesinde 200 bin Türk'ün sınır dışı kararının hukuki olmadığı ortaya çıkacaktır. Ankara yeniden reorganize olmak durumundadır. Bu karar AB ile Türkiye ilişkilerini iyileştirmiştir. Hukuki bir temele oturtmuştur ve daha da sağlamlaştırmıştır. Çoklu vatandaşlık yolu açılabilir. AB üye ülkelerinde yaşayan 5 milyon Türkün seçme ve seçilme hakkı, en az yerel bazda doğabilir."

Harun Gümrükçü, bir gazetecinin kararın emsal teşkil edip etmediğini sorması üzerine ise şu cevabı verdi: "Avrupa'da bu kararı da kısmen doğru, kısmen yanlış yorumlayacaklardır. Bu kararı 11 Mayıs 2001'de kazanmıştık. Bu dördüncü karar ve son karar olabilir. Bu karar dava açan kişileri değil, herkesi kapsıyor. 73 milyonu kapsıyor." Gümrükçü, Türkiye'ye Avrupa yolunu garibanların açtığını sözlerine ekledi.

Eklenme tarihi: 19.02.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SARP Yat İmalat S..
 SDS Denizcilik ve..
 BORA Denizcilik S..
 DOLFİN Denizcilik..
 GMARİN
 ARTI Gemi Kiralam..
 FORSA Uluslararas..
 AR Shipping
 KİRAZOĞLU Denizci..
 ZİRVE Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim