Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
'Yenikapı 12' denizle buluşacak
"Dünyanın en büyük batık gemi koleksiyonu" kabul edilen 37 eserden "Yenikapı 12" adlı teknenin replikası, mart ayında düzenlenecek törenle denize indirilecek.

Marmaray ve Metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı'da bulunan ve "Dünyanın en büyük batık gemi koleksiyonu" kabul edilen 37 eserden "Yenikapı 12" adlı teknenin replikası yapıldı.



Rekonstrüksiyon çalışmalarına göre 9,20 metre uzunluğunda ve 2,50 metre genişliğinde olduğu hesaplanan teknenin benzeri yapımı mart ayında denizle buluşacak. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Işıl Kocabaş, Yenikapı'da 2004 yılında başlayan kazılarda binlerce eserin yanı sıra 37 adet ahşap tekne ve gemi kalıntısının bulunduğunu anımsattı.

Yenikapı'da keşfedilen tekne ve gemilerin yaklaşık 600 yıllık bir periyotta farklı zamanlarda battığını vurgulayan Kocabaş, MS 9. yüzyıla tarihlenen Yenikapı 12 teknesinin, taşıdığı amfora yükünün yanı sıra ahşap elemanlarının, bütünlüğü bozulmadan orijinal yerlerinde günümüze ulaşmış olması nedeniyle gövde biçimi, tasarımı ve döneminin gemi inşa yöntemi hakkında eşsiz bilgileri barındırdığını kaydetti.

Yenikapı 12'nin tek direkli, Latin yelkenli, kıyı denizciliği yapan küçük bir ticaret teknesi olduğunu belirten Kocabaş, teknenin düz dipli gövde yapısının sığ limanlara ve koylara girebilmesini sağladığını, baş kısmının daha geniş inşa edilmesinin güçlü dalgalarda kullanılma kabiliyetini arttırdığını ve gövde şeklinin kapasitesine göre tasarlandığını aktararak, replikanın 2018 yılında gerçekleştirilecek olan 15. Uluslararası Gemi ve Tekne Arkeolojisi Sempozyumu sırasında Marsilya'da sergilenmesi için davet aldıklarını ama öncelikle İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergileneceğini sözlerine ekledi.



Kaynak: Türkiyegazetesi
Eklenme tarihi: 09.01.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TRAMOLA Deniz Taş..
 FEYZ Denizcilik L..
 İMDAT Gemicilik S..
 FAAL Denizcilik
 CEVAHİR Kara ve D..
 CK Shipping
 TEB Denizcilik
 ADA YATCILIK ve T..
 DİPMAR Gemi Kurta..
 CANAS Petrol ve G..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim