Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
Yerli teknolojiyle denizler daha güvenli
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ile bir savunma sanayi şirketinin yürüttüğü proje ile denizlerde düşman unsurlarını iki kat daha uzak mesafeden algılayabilen "hidrofon" geliştirildi.

AYBÜ Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihangir Duran yaptığı açıklamada, üniversite sanayi iş birliği ile hayata geçirdikleri projeyle 5 kişilik ekibin, Türkiye'nin ilk ve tek kristal "piezoseramik hidrofonu"nu ürettiğini bildirdi.



Duran, su altındaki ses dalgalarının tespitini yapan hidrofonların, dünyada ABD, Çin ve Singapur'da üretilebildiğini, testleri tamamlanan yerli hidrofon ile bu alanda bir adım öne geçtiklerini ifade etti.

Denizaltı ve gemilerde kullanılan teknoloji sayesinde savunma sanayinde önemli bir üstünlüğün ele geçirildiğine işaret eden Duran, "Türkiye'nin su altı akustik konusunda rekabet gücünü artırabilmesi için yeni nesil tasarımların kullanımına ihtiyaç vardı. Tek kristal piezoseramiklerin yurt dışından temininde sınırlayıcı durumlar var çünkü her ülke öncelikli kendi ülkelerinin askeri anlamda üstünlüğünü korumayı hedefliyor. Ülkemizin jeopolitik konumundan dolayı da bu ürünler satın alınamamaktadır. Meteksan yetkilileriyle birlikte 5 kişilik bir ekip oluşturduk. Çalışma sonucu ilk yerli tek kristal piezoseramik hidrofonu geliştirdik. Ürün Meteksan'daki testlerden başarıyla geçti." dedi.

Yerli hidrofon sayesinde deniz kuvvetlerinin düşman unsurlarını çok daha uzun mesafeden tespit edeceğini aktaran Duran, savunma sanayinde dışa bağımlılığın azaltılmasının yanında askeri üstünlük sağlama konusunda da örnek bir çalışmayı tamamladıklarını dile getirdi.

Geliştirdikleri teknolojinin çok yakında tüm askeri gemiler ve denizaltılarda kullanılmaya başlanacağını ifade eden Duran, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan yeni nesil hidrofon, düşman unsurlarının çok daha uzun mesafeden tespit edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu teknoloji kullanılarak yeni nesil su altı akustik sistemler yapılmaktadır. Özellikle de sonoboy adı verilen yüzer platform konum tespit sistemi, torpido sistemleri, mayın tarama gibi birçok uygulamada hacimsel sınırlamalar olduğu için daha küçük fakat performansı daha yüksek cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Geliştirilen bu teknolojinin en önemli avantajı, mevcut sistemden yaklaşık iki kat daha uzun mesafeden unsurları algılamasıdır. Bu teknoloji sayesinde Deniz Kuvvetlerimizin rekabet gücü artacaktır. Tek kristal seramikler dünyada sadece ileri teknolojiye sahip sınırlı sayıda ülkelerde üretilmektedir. Öncelikli hedefimiz Deniz Kuvvetlerimizin güçlenmesi ancak gelecekte bu teknolojiyi taşıyan sistemlerin ihracatı da yapılabilir."

Prof. Dr. Duran, AYBÜ olarak yeni bir üniversite olmalarına rağmen teknoloji alanında özel çalışmalar yaptıklarını, özellikle bir sanayi kuruluşuyla iş birliği yaparak yeni bir teknolojiye imza atmanın kendilerini sevindirdiğini sözlerine ekledi.




Kaynak: Haber7
Eklenme tarihi: 15.03.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MEFES Denizcilik
 V.SHIPS Inc. Turk..
 ERDUR Denizcilik
 GRUP İSTANBUL
 BEYA Denizcilik
 MOBYDİCK Yat
 YILMAR Denizcilik..
 AKASYA DENİZCİLİK
 ECA Ship Trade Co..
 GMARİN
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim