Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi inşa sektörüne 15 yılda 2.8 milyar dolar yatırım
Yalova’da konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yalova Altınova Tersanelerinde Kenya için inşa edilen yolcu ve taşıma gemisini denize indirdi. gemi inşa sektörüne 15 yılda 2,8 milyar dolar yatırım yapıldığını söyleyen Bakan Arslan, Tersanelerimizde sağladığımız istihdam bizim 30 bin, yan sanayi ile birlikte 90 bin istihdam sağlıyoruz. Bu 500 bin kişinin bu sektörden geçimini sağlaması demek dedi.



Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Özata Tersanesinde gemi indirme töreni gerçekleştirildi. Özata Tersanesinin Kenya Cumhuriyet için inşa ettiği 'MV Jambo' adlı yolcu ve taşıma gemisi denizle buluşturuldu. Mombasa Limanı'nda hizmet vermesi planlanan gemi tamamen kaynaklı çelik konstrüksiyon malzemeden inşa edildi. 84 metre boyunda 18 metre eninde inşa edilen ve 62 Otomobil taşımak kapasitesine sahip geminin bin 400 kişiyi aynı anda taşıyabilecek kapasitede olduğu öğrenildi.


500 BİN KİŞİYE GEÇİM KAYNAĞI

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, gemi inşa sektörünün yıllık cirosunun 2.5 milyar dolar olduğunu söyleyen Bakan Arslan, Uluslararası bir sektör olan denizcilik, 2008den beri dünya ciddi bir kriz yaşıyorken bu alanda ülkemizde sektörü büyütmeye, yol almaya, istihdam sağlamaya devam ediyor. 2,5 milyar dolarlık bir büyüklükten bahsediyoruz. Buna ihracat dâhil, buna bakım, onarım dâhil, yurtiçi üretim, yan sanayi ve gemi geri dönüşüm sanayi dahil" dedi.

Sektördeki istihdam rakamların çok daha büyük olmasını hedeflediklerini anlatan Arslan, "35-36 tersaneden 79 tersaneye çıktık ama çok daha büyük istihdam, dünyadaki krizden kaynaklı olarak bu sektör beklentimiz üzerindeki büyümeyi sağlayamadı. Son yıllarda bir duraksama dönemine geçti. Dünyadaki krize rağmen bizim yerimizde saymamız dahi bizim için başarıdır, bizim için önemli noktadadır. Bu bölgede sadece direkt istihdam 17 bin. Yan sanayi ve dolaylı istihdamı düşünürseniz çok daha büyük. Dolayısıyla tersanelerimizde sağladığımız istihdam bizim 30 bin, yan sanayi ile birlikte 90 bin istihdam sağlıyoruz. Bu 500 bin kişiye geçim kaynağı demek, 500 bin kişinin bu sektörden geçimini sağlaması demek diye konuştu.

TERSANE SAYISI 35TEN 79A GELDİ

Gemi inşa sektörüne 15 yılda 2,8 milyar dolar yatırım yapıldığını söyleyen Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Memnuniyetle görüyoruz ki sektör kendini yeniliyor, geliştiriyor. Çok farklı üretim türleriyle çok farklı gemi inşa türleriyle dünyadan daha fazla pay almak adına önemli açılımlar, önemli atılımlar yapıyor. Nitekim bugün Kenyaya buradan yapıp ihraç ettiğimiz gemi de bunun için iyi bir örnek. Bu sektörde son 15 yılda yapılan yatırımın miktarı 2,8 milyar dolar. Bu önemli bir rakam. Tersane sayısı 35lerden 79a geldi. 585 adet tekne imal yeri var 700 bin ton yılda çelik işleme kapasitesine sahibiz ve 4,5 milyon dwt yılda gemi inşa etme kapasitesine sahibiz. Yine 2 milyon dwt havuzlama kapasitesine sahip bir ülkeden, Türkiyeden bahsediyoruz. 21 milyon dwt gerçekleşen yıllık bakım onarım kapasitesi var. Kendi garanti fonu kapsamında 10 firmanın 20 gemisine 250 milyon liralık kefalet sağlandı. Yine bu sektör gemi yatırımları 2. Bölge teşviklerinden, 5. Bölge kapsamında alınarak 5. Bölge teşviklerinden yararlanabilir hale getirildi. Gemi yatırımları kredi garanti fonu kapsamında alındı.

Bakan Ahmet Arslar, bu sektörü destekler vermeye devam edeceklerini ve geliştireceklerini sözlerine ekledi.

ALTINOVA BELEDIYESİ'Nİ ZİYARET ETTİ

Konuşmaların ardından geminin indirme töreninde kurdele kesildi. Kurdeleyi Bakan Arslanın yanı sıra Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Özata Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral ve Kenya Ferry Servis Başkanı Ramadan Seif Kajembe birlikte kesti.

Bakan Arslan ardından Altınova Belediyesini ziyaret etti ve yeni hizmet binasının hayırlı olmasını diledi. Bakan Arslana burada Başkan Metin Oral tarafından Hersek Lagünü temalı tablo hediye edildi.




Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 12.06.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BURTRANS Shipping
 NOSA Den. Loj. It..
 ÖZKIRAÇ Ltd.
 AYTRANS Denizcilk..
 V.SHIPS Inc. Turk..
 DESTİNA Deniz Taş..
 CAN Dış Tic. ve L..
 ONUR Deniz Nakliy..
 LİDER Gemi işletm..
 ALUNA ESTATES S.A
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim