Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İZDENİZ grevinde TUGS etkisi !
2016 yılında yolcu gemilerini ve arabalı vapurları Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne (TUGS) kaydettirerek, gemi personelinin vergiden muaf olmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu durumu fırsata çevirerek İZDENİZ çalışanlarına yüzde sıfır zam verdi. 16 gündür grev yapan İZDENİZ çalışanları ve sendika temsilcileri, Kocaoğlu’nun oyununu anlattı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, İZDENİZ'deki gemi personeline 'yüzde sıfır zam' teklifinin altından TUGS (Türk Uluslararası Gemi Sicili) gerçeği çıktı. 2016 yılında yolcu gemilerini ve arabalı vapurları, Türk Uluslararası Gemi Sicili'ne kaydettirip personelin vergiden muaf olmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, devletin gemicilere sağladığı bu fırsatı kendi lehine çevirdi.



GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Devletin gelir vergisinden muaf tuttuğu TUGS sicilli gemilerde çalışan personele yüzde sıfır zam teklif eden Büyükşehir Belediyesi'nin oyununu sendika temsilcileri anlattı. İstanbul ve Çanakkale'deki gemilerin de TUGS sicilli olmasına rağmen işçilerine yüksek oranda zamlar yapıldığını belirten Türkiye Denizciler Sendikası Mali Şube Sekreteri Selim Çilli, "Sayın Kocaoğlu, TUGS sicilli gemilerde çalışan kaptanların vergiden muaf olmasını, kendi lehine çevirip yüzde sıfır zam teklif ediyor. Halbuki bu gemiler vergiden muaf olmasaydı zaten Maliye Bakanlığı'na gelir vergisini ödemek zorunda kalacaktı. Ama şimdi hem vergi ödemiyor hem de işçiye zam yapmıyor" diye konuştu. Böylece Başkan Aziz Kocaoğlu'nun yüzde sıfır zam teklifinin nedeni anlaşıldı.

BÜYÜK UYANIKLIK

Büyükşehir Belediyesi'ne ait yolcu gemileriyle arabalı vapurlar, Türk Uluslararası Gemi Sicili'ne kayıt oldu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın, Türk amatörlerine kolaylık sağlanması ve dünya denizciliğiyle rekabet edebilmesi için sağladığı bu imkandan İstanbul ve Çanakkale'deki yolcu gemileri gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi de faydalandı. Böylece İzmir Büyükşehir Belediyesi, gemilerde çalışan kaptanlar ve işçiler için her ay gelir vergisi ödemekten muaf oldu. 2017 yılının başındaki toplu sözleşmelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi bu fırsatı kendi lehine çevirdi. Her ay gemi işçileri için ödediği vergi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kasasında kaldı. Vergi ödemekten kurtulan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kasasında kalan bu paradan yüzde 14 sigorta payı, yüzde 1 damga vergisi ve yüzde 1 işsizlik vergisini keserek daha önce vergi olarak ödediği parayı işçilere geri verdi. Devletin gemi işçileri için sağladığı bu imkanı zam yerine sayan Büyükşehir Belediyesi, vergi muafiyetini gerekçe göstererek gemi işçilerine yüzde sıfır zam önerisinde bulundu. Zam teklifi karşısında şok olan Türkiye Denizciler Sendikası üyesi işçiler ise bunun kabul edilemez olduğunu söyleyerek grev kararı aldı.

İZMİR'E ZULMEDİYOR

16 gündür İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir şekilde uzlaşmaya yanaşmadığını ve kendileriyle görüşerek masaya bile oturmadığını anlatan Türkiye Denizciler Sendikası Mali Sekreteri Selim Çilli, "Bu zulmü bize değil, İzmir'de yaşayan insanlara yapıyor. Kendisine oy vermiş insanların bunu hak etmediğini düşünüyorum. Bu insanlar hizmet ediyor. 16 gündür en azından bizimle masaya oturup uzlaşmaya yanaşması lazımdı. Sayın Kocaoğlu, hiçbir şekilde uzlaşmaya yanaşmak için gayret göstermedi. Bu kadar duyarsızlık olabilir mi?" dedi.

İLK GÜNDE 10 BİN İMZA TOPLANDI

İZDENİZ'de çalışan sendikalı işçiler, Konak YKM önü ve Karşıyaka Çarşı girişinde imza kampanyası başlattı. İşçilerin zam taleplerini yerine getirerek grevin sona ermesi için başlatılan kampanyada daha ilk günden 10 bin imza toplandı. Gemilerin bir an önce faaliyete geçmesi ve grevin sona ermesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni göreve çağıran vatandaşlar, sendika işçilerine destek verdi.


**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- İZDENİZ'deki grevin 10 günlük maliyeti 2 milyon TL
- İZDENİZ'de grev devam ediyor
- İZDENİZ'de grev başladı





Kaynak: YeniAsır
Eklenme tarihi: 27.07.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AYANOĞLU Denizcil..
 GESTAŞ Deniz Ulaş..
 ALYANS Denizcilik
 CK Shipping
 KARADENİZ Ro-Ro T..
 BÜYÜKHANLI KARDEŞ..
 APM Denizcilik Na..
 DİZMAN Denizcilik
 UMDE Denizcilik
 MERİDYEN Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim