Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemi nakliyesine destek geliyor ihracatçı malı daha ucuza taşıyacak
Hükümet, uluslararası pazarlarda rekabette zorlanan ihracatçılara navlun desteğine hazırlanıyor. Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın hazırladığı düzenlemeyle, Güney Amerika, Uzakdoğu vePasifik ülkelerine gemiyle mal taşıyan işletmelerin maliyetinin bir kısmının karşılanması planlanıyor.

Küresel krizin etkisiyle yurtdışına mal satmakta zorlanan ihracatçılara müjdeli bir haber geldi. Hükümet, başta Çin olmak üzere dünyanın birçok ülkesi ile rekabet eden firmalara navlun (gemilerde taşıma bedeli) desteği sağlamak için çalışmalara başladı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na getirecek. Düzenleme ile Güney Amerika, Uzakdoğu ve Pasifik ülkelerine ge- mi ile mal taşıyan işletmelerin maliyetinin bir kısmının karşılanması planlanıyor.

Düzenleme, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'ndan sonra Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak. Üzerinde çalışmaların devam ettiği düzenlemeyle uzak coğrafyalara mal satan firmalara taşıma desteği üzerinde duruluyor. Çin'in navlun desteği sayesinde çok ucuz ve rahat mal satabildiğini aktaran Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, belirli miktarda destek verilmesi halinde Türk firmalarının daha ucuza mal satarak rekabette bir adım öne geçeceğini belirtiyor. İhracatçılar ise Bakan Zafer Çağlayan'a "Çinli bir firmanın cebinden herhangi bir mesafe için ne kadar para çıkıyorsa bizden de o kadar çıksın. Üzerinde bir fiyat olursa bu konuda aradaki fark devlet desteği ile karşılansın." önerisinde bulundu. Navlunun otomotiv başta olmak üzere birçok sektörde ciddi önem taşıdığına dikkat çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kriz döneminde taşıma desteği sağlanmasının firmaları büyük oranda rahatlatacağını kaydetti. Büyükekşi, "Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına aykırı olmayan bir destek programı uygulanabilir. Böyle olursa Güney Amerika, Afrika ve Pasifik ülkelerine daha rahat mal satma imkanına kavuşabiliriz." dedi. Büyükekşi, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal zamanında verilen Eximbank desteklerinin karşılığının fazlasıyla alındığına işaret etti.

İhracatçıların yeni pazarlar bulmak için dünyanın farklı ülkelerine mal sattığına dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi, hükümetin yanı sıra bankacılık sektöründen de destek istedi. Hem özel hem de kamu bankalarının yurtdışındaki şube ağını genişletmelerinin kendilerini rahatlatacağını vurgulayan Büyükekşi, "Özellikle Irak, Suriye, İran ve Afrika ülkelerine açılacak banka şubeleri ihracata önemli miktarda katkı sağlar. Biz bunun örneğini Türk Hava Yolları'nda yaşadık. THY'nin sefer başlattığı birçok ülke ile olan ticaretimiz kısa sürede arttı." değerlendirmesinde bulundu.

500 milyar dolar ihracat hedefinin şifresi; 23 Ali, 50 İsmail, 127 Tahsin

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, krize rağmen 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde ısrarlı. 14 yıl için 2013 ve 2018 stratejileri hazırlandığını aktaran Çağlayan, her sektörün yol haritasının çıkarılacağını söyledi. Artık ihracatçı birlikleri başkanlıklarına hedef olarak konulan rakamları anlatan '23 Ali', '50 İsmail' ve '127 Tahsin' gibi isimlerle hitap ediliyor. 23 Ali, İstanbul Maden İhracatçıları Birlikleri (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu; 50 İsmail, İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birlikleri (İTKİB) Başkanı İsmail Gülle; 127 Tahsin ise İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birlikleri Başkanı Tahsin Öztiryaki'yi ifade ediyor.

Kaynak: zaman
Eklenme tarihi: 21.07.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BERRGANİ Denizcil..
 H M Denizcilik
 GRANDE Ship Manag..
 GENÇ KAPTAN DENİZ..
 ATLANTİK Deniz ve..
 YILMAR Denizcilik..
 MS Denizcilik ve ..
 İSTANBUL34 Vap. H..
 GÖKALP Denizcilik
 GÜNEŞLİ Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim