Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi faciasında ihmaller zinciri
Geçtiğimiz hafta Şile'de batan ve 7 kişinin hayatını kaybettiği "Bilal Bal" isimli yük gemisi, bir kez daha adeta ölüm makinesine dönüşen yaşlı koster filosunun yenilenmesinin ne kadar elzem olduğunu acı bir bilanço ile gözler önüne serdi. Batan gemi 43 yaşındaydı. Avrupa'da bu yaşta bir gemi ile sefere çıkma şansınız sıfır! Çünkü bu yaşta bir geminin hurdaya gitme yaşı gelmiş de çoktan geçmiş bile... Bu yetmiyormuş gibi 3 bin tonun altında yük taşıma kapasitesi olan bir gemiye 3 bin 80 tonluk yük konuluyor. Yani kısacası bu gemi diğer birçok örnekte olduğu gibi büyük bir risk alınarak kaderine terk ediliyor. Ve belki de en akıl almaz olanı bu gemi kaptansız ve baş mühendissiz Boğaz'dan geçiyor. 10 mürettebatlı gemide kaptan, makinist ve yağcı gemiden indiği halde gemi sefere devam ediyor.

Peki bu kadar yaşlı bir gemi nasıl hala denizde dolaşabiliyor. Hele ki kaptansız nasıl sefer yapabiliyor? Kimler buna göz yumuyor? Bu kadar mı kuralsız, denetimsiz bir ülkeyiz? Burada kimlerin hatası var? Elbette hepimizin! Yeterli denetimleri yapmayan kamunun, bu gemileri sefere çıkaran armatörlerin, gemiyi terk eden kaptanın, bu konuda yetirince kamuoyu oluşturmayan STK’lar ve biz basın mensuplarının... Günledir aklımdan çıkmayan ve yakın takipte olduğum bu konuyu kılavuz kaptanından armatöre, gemi inşacısından denizcilik müsteşarına birçok uzmanla konuştum. Burada vereceğim birkaç görüş durumu özetleyecektir sanıyorum:

? Standart altı bu gemilerin sefere çıkmadan önce mutlaka denetimlerinin yapılması gerekiyor. Hele ki bu yaşta bir geminin bir dalgıç tarafından kaynak yerlerine bakılması gerekiyor. Denetim yapmayan idarenin hatası büyük.

? Türk armatöre ait olan ve yurtdışına çıkmayacak olan birçok gemiye denetim yapılmıyor. Tüm eksikliklerine rağmen sefere çıkmasına göz yumuluyor. Kara listeye geçmemek için yurtdışına giden gemilere yapılan denetimler kabotaj hattındaki gemilere de aynı şekilde yapılmalı. Bu son faciadan sonra kamunun denetimler konusunda daha hassas davranacağını umuyorum.

? Geminin 43 yaşında olduğu halde sefere çıkması yetmiyormuş gibi bir de gemide kaptan ve baş mühendis yok. Bunu dünyaya nasıl anlatacağız? Sektör temsilcileri bu konuda artık sesini çok daha yükseltmeli. Bir daha böyle bir kaza yaşanmaması için daha temel sebepleri bulmak ve gerekli önlemleri almak gerekiyor.

? Yaşlı koster filosunda 200'den fazla gemi 30 yaşından büyük. En başta can güvenliği için bu gemilerin acilen yenilenmesi gerekiyor. Teşvik kanunu çıkmasına rağmen finansman sıkıntısı nedeniyle 3 yıldır hayata geçirilemeyen koster yenileme projesi acilen tekrar gözden geçirilmeli. Projenin hayata geçmesi için sektörün düşük öz kaynaklı, uzun vadeli düşük maliyetli finansmana ihtiyacı karşılanmalı.

Evet, bu acı olay bir kez daha koster filosunun yenilenmesi projesinin ne kadar acil bir konu olduğunu ortaya koydu. Daha kaç geminin batması, kaç canımızı yitirmemiz gerekiyor bu filonun yenilenmesi için? Bata bata mı yenilenecek bu filo? Artık herkes elini taşın altına koymalı.

Dünyanın LNG ile çalışan ilk römorkörünü bir Türk tersanesi yaptı. Yine aynı tersane ilk uzaktan kumandalı geminin inşasını gerçekleştirdi. Balıkçı gemisi, nehir tipi gemiler, platform destek gemisi, enerji gemileri, araştırma destek gemileri gibi projelerde Avrupalı armatörlerin tercihi olan Türk tersaneleri, geleceğin trendi olarak görülen deniz içi rüzgar tribünü destek gemisi ihalesinde de dünya devlerini geride bırakarak, teknolojisiyle örnek oldu. Bir yandan bu başarılara imza atan Türk denizcilik sektörü, öte yandan hala 'Şile faciası' gibi tamamen ihmalden kaynaklanan gemi kazalarıyla gündeme geliyor.

Umarım Ekonomi Bakanlığı'nın da bu konuda devreye girmiş olması süreci hızlandırır, filomuz bir an önce yenilenir ve biz bir daha böylesi acı haberler almayız.

**************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
- Denizciler yeni bir Şile faciası olmasın diye Ankara yolunda
- Batan geminin kayıp mürettebatından 4'üncü kişinin de cesedine ulaşıldı
- Batan geminin kayıp mürettebatına ulaşılamadı
- Şile'de kayıp mürettebatı arama çalışmalarında 6. gün
- 'Ölen kaptanların cüzdanıyla sefer yapıldı'
- Batan geminin yetki belgesi 6 yıl önce iptal edilmiş
- Şile'de batan gemide kaptan yokmuş !
- Batan geminin kayıp 11 personelinden 2 kişinin cesedine ulaşıldı
- Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi, ilk operasyonunu gerçekleştirdi
- Liman Yetkilisi: 'Bizim geminin batması ile hiç bir ilgimiz yok'
- 'Bilal Bal' gemisi battı: Gemi personeli kayıp






Kaynak: Dünya (Aysel Yücel)
Eklenme tarihi: 09.11.2017




Share |




YORUMLARINIZ


.....
Ekmek peşinde koşan emekci denizcilere başi sagolsun. Karada ofıste dura armator dur sorumlu. Kişi. En iyisi mezarda yatanıdır. Onun .........

Yazan: Recep şahin - 10.11.2017 15:26:54


oneri
Bilal bal gemisinde hayatını kaybeden ikinci kaptan Cüneyd yedican in kardeşiyim teşvikle gemileri yenileyecegiz peki ehliyeti ancak o tonajlarda yeten ve bu eski gemilere hayatını koyarak senelerce gemide çalışmış ve çalışan ailelerine bakan bu kadar deniz emekcisi nerde is bulacak okulu bitirip imtahana girememis olup mesleğini Türk bayrakli bu gemilerde onuru ile yapanlar ne olacak yada bir haftalık uydurma kurslarla yabancı ehliyet mi alıp yabancı bayrak gemilerdemi çalışacağız bu işi yapan kaptanlarinda ehliyetini en az 3000 grt a çıkarılması uygun olur armator ve oğlunun bile içinde battığı çaresizlik birseylere mecbur olusumuzdandir artık ehliyetlerimizin buyutulmesi şart olmuştur saygilarimla tüm deniz emekcilerinin pruvalari neta olsun
Yazan: Berat yedican - 9.11.2017 20:27:04




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ADATEPE Denizcili..
 PACMAR Denizcilik..
 ATLANTİS Deniz Na..
 KOPUZ Denizcilik
 LORİ Denizcilik
 DALYA-H Shipping
 MERİDYEN Denizcil..
 EŞMELER Tarım Ltd..
 YÜTEK Denizcilik
 EMİR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim