Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Kum hırsızı gemiler suçüstü yakalandı
Dün güvenlik güçlerinin gözleri önünde Boğaz'dan geçerek Riva açıklarından kum hırsızlığı yapan 4 gemi gece saatlerinde Sahil Güvenlik Ekipleri'nce suçüstü yapılarak müsadere altına alındı.



Devlete ait kum rezerv alanlarına dadanan kum hırsızları dün gece yine mesaideydi. Dün öğle saatlerinde Boğaz'dan geçerek Karadeniz'e açılan Kumdaş, Kumdaş2, Karmete ve İmamoğlu isimli gemiler, ruhsatlı sahalarına dadanan hırsızları an be an takip eden RA Madencilik'in ısrarlı şikayetleri sonucunda gece saatlerinde suçüstü yakalandı. Gemi takip cihazlarında oynama yaparak ruhsatlı alan dışından kum alıyor gibi gösteren hırsızların oyununu gece saatlerinde baskın yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 74 numaralı botu bozdu. AİS cihazlarında yapılan usülsüzlük tutanakla savcılığa intikal ettirildi.

HIRSIZLARI KİM KORUYOR

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince işlem yapılan ve el konulan 4 gemi Sarıyerbüyükdere'deki demirleme alanına götürüldü. Ancak gemilere maden hırsızlığı, devletin ve milletin malını çalma yerine "ruhsatsız alan dışından kum çıkarma" suçundan işlemi yapılması yine hırsızların ekmeğine yağ sürdü. 2017 yılında 60 ayrı işlem yapılmasına rağmen hırsızlığa engel olunamamasının sebebinin de kum hırsızlarına hırsızlık suçundan işlem yapılmaması olduğuna dikkat çekiliyor.

KALICI ÇÖZÜM BULUNSUN

Riva'da RA Madencilik’in de aralarında olduğu çeşitli firmalara ait kum çıkarma sahalarından haksız kazanç sağlamak isteyen firmaların yasadışı yollara başvurarak yapmış olduğu işlemlere yönelik bugüne kadar binlerce dilekçe verilmesine rağmen soruna kalıcı bir çözüm bulunmadığı öğrenildi. RA Madencilik yetkilileri, hırsızlık yapan gemilerin tüm koordinatlarının güvenlik birimlerinin radarlarında olduğunu, kendilerinin de söz konusu bilgileri sürekli olarak bildirdiklerini vurguluyor. RA Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Rafi Altınok, "80 milyonluk ülke ve şahsımızın nasıl istismar edildiğini görmek isteyen Riva'da yapılan hırsızlığa baksın." diyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Kum hırsızları yakalandıktan sonra yakalanan mal devlete ait olduğu için Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın müzadeyede yapması gerekiyor. Ancak önce çalınan cinsinin ve değerinin belirlenmesi gerekiyor. Bunun için de İstanbul Liman Başkanlığı'ndan uzman çağırılıyor. Eksper tarafından kum miktarı belirlendikten sonra kumun bir yediemine teslim edilmesi gerekiyor. Gemi sahipleri de önceden ayarladıkları yediemini çağırıp kumun ona teslim edilmesini sağlıyor. Yediemin kağıt üzerinde kumu teslim alıyor ve bu kez kumların hırsızlık için kullanılan gemilerde tutulmasını talep ediyor. Kum hırsızları adeta bir şebeke halinde hem çaldıkları hem kendilerine emanet edilen kumu yediemin nezaretinde götürüp satıyor. Yediemine emanet edilmiş bir malın satılması yasak olmasına rağmen herhangi bir işem yapılmaması dikkat çekiyor. 1980 yılına kadar kum olarak adlandırılan kum madeni 1980 yılından itibaren 1A grubu maden olarak adlandırılmaya başlandığını hatırlatan Rafi Altınok, şunları söylüyor: "Elimizdeki ruhsatta 1A grubu maden yazıyor. Kum çalmakla altın çalmak arasında fark yok ama anlatamıyoruz"





Kaynak: Milliyet / Yenişafak
Eklenme tarihi: 08.01.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DEK Shipping
 GÖKALP Denizcilik
 MUÇO Yatçılık San..
 URANUS Denizcilik
 EGE KUMANYA
 MEDITERRA LINE
 BARİKA Denizcilik..
 TUBA Denizcilik
 ADAFARM Su Ürünle..
 TCS Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim