Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Nisan 2024
Haber
Anket
ESDK denizcilik için toplanacak
TOBB, denizcilik sektörünün sorunlarını değerlendirmek üzere Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu’nu (ESDK) toplantıya çağırdı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konsey toplantısında sektörün sorunlarını ele almak üzere Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu’nun toplanması kararlaştırıldı. 4 kasım 2004 de TOBB’da basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya ilişkin yayımlanan ortak bildiride, Türk denizcilik sektörünün, uluslararası konjonktürün de olumlu gelişmesiyle son 2 yılda büyük bir atılım gerçekleştirdiği belirtilerek, “Sektörün ekonomiye katkısı 2004 yılında rekor bir seviyeye yükselerek, 12 milyar dolara ulaşmıştır. 2005 yılında 15 milyar dolara ulaşılması hedeflenmektedir. Halen Türk tersaneleri tam dolulukla çalışmakta ve 2.4 milyar dolar değerinde 220 adet inşa projesi gerçekleştirilmektedir. Büyük yat inşaatında dünyada üçüncü sıraya yükselmiştir” denildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki toplantıya Devlet Bakanı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz, Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanı Gündüz Kaptanoğlu da katıldı.

MEVZUATIN İYİLEŞTİRİLMESİ YETERLİ DEĞİL
Türk denizcilik sektörünün hızlı gelişme temposunu yakalamasında mevzuat alanında yapılan iyileştirmelere de yer verilen bildiride, önümüzdeki dönemde denizcilik sektörünün ekonomiye katkısının daha da artırılması için şu konulara çözüm getirilmesi istendi:
  • Büyük ekonomik değer yaratan bir marina yatırımının sadece başlaması için gereken iznin alınması, 16 ayrı onay mekanizması ve 21 nüshalı projeler neticesinde 5 yıl sürmektedir. Yatırıma ise ancak, izin alınması halinde, bu süreden sonra başlanabilmektedir. Böylece bir marina yatırımı en erken 7 yılda tamamlanabilmektedir. Akdeniz sahilindeki diğer ülkelerde bulunmayan bu tür uzun bürokratik mekanizmalar yatırımcıları caydırmaktadır. Bu konu Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu kapsamına alınmasına rağmen 1 yıldır hiçbir ilerleme sağlanamamıştır. İlgili kamu kurumları, yetkilerini kaybetmemek için tasarıya olumlu bakmamış ve çalışmalar sürüncemede kalmıştır.
  • Kamu İhale Kanunu’nun 63. maddesine göre, aynı ihaleye yerli veya yabancıların talip olması durumunda, yerli istekli lehine yüzde 15’e kadar fiyat avantajı uygulanması imkanı bulunmaktadır. Kamu ve kuruluşlarının, yurtdışından ithal ettikleri malların taşınmasında, yerli armatörler lehine yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması (veya aynı fiyatların verilmesi halinde Türk gemisinin tercih edilmesi) bir Bakanlar Kurulu kararıyla sağlanmalıdır.
  • Belediyelerin, denize atık dökmelerinin, arıtmadan geçirmeden kanalizasyon bağlamasının önüne geçilmeli, sahil belediyelerindeki kolektörler tamamlanmalıdır.
  • Kruvaziyer turizmin önündeki bir başka bürokratik engel olan ve karşılığında hiç bir hizmetin verilmediği ama ilave maddi yük getiren “sağlık resmi” ödenmesi uygulaması kaldırılmalıdır.
  • Deniz turizminde büyük öneme sahip yatların limana gelişlerinde, liman, gümrük, polis gibi ayrı ayrı otoritelerle muhatap olmaları yerine, tek bir otoriteyle muhatap olmalarının temin edilmelidir.
  • Gemi inşasında amortisman oranının yüzde 20’den, yüzde 5.5’e indirilmesi, gemi inşa sanayiinin fon akım yapısında ciddi problem yaratmıştır. Diğer ulaşım araçlarının imalinde amortisman oranı aynen korunurken, gemi inşasında düşürülmesi, haksız rekabete yol açmıştır. Eski amortisman uygulamasına geri dönülmelidir.
  • Gemi alım-satım işlemleri hızlandırılarak, geminin Türkiye’ye gelmesine gerek bile kalmadan tamamlanması sağlanmalıdır. Bir başka deyişle işlemler öyle hızlı tamamlanabilmeli ki, “sabah alınan bir gemi akşama tekrar satılabilmeli.”
  • Açıklamada, yapılan bu değerlendirmelerden sonra sorunların çözümü için Coşkun’un koordinatörlüğünde, sektör temsilcileri ve ilgili bakanlar olan Babacan, Yıldırım ve Mumcu’nun katılımıyla denizcilik sektörünü ele almak üzere Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu’nun toplanmasının kararlaştırıldığı bildirildi.


    Kaynak: Ntvmsnbc.com
    Eklenme tarihi: 10.11.2004




    Share |




    YORUMLARINIZ




    Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


    Adınız Soyadınız:
    Başlık:
    YORUMUNUZ:
  • Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
    Çok güzel
    Mecbur kalınca yapılacak bir iş
    Zabit için iyi alt personel için kötü
    Kesinlikle yapılmaz

    Önceki Anketler
    Kurumsal Üyelerimiz
     ÇETİNKAYA Denizci..
     TEXPERT Teknoloji..
     RASİM KAPTAN 1 Ge..
     MARDES Gemi
     ATLANTİS Deniz Na..
     TSC Denizcilik
     ÜTOPİK Rekreasyon..
     LAGON Shipping De..
     MARMARA Deniz Taş..
     TRANSAL Denizcili..
    ...


    www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim