Gemicinin Hukuku !....
Yeterliğiniz ne olursa olsun gemide çalışanların tümü GEMİCİDİR ve iş kanunu kapsamında deniz iş kanununa tabi olarak çalışır. Ancak unutulmaması ve iyi bilinmesi gereken, bu kanunlar dışında, yeri geldiğinde bu kanunlardan daha fazla yaptırım gücü olan deniz örf, adet ve teamülleri de vardır. Bu işe gönül vermiş olmanın bir parçası da bunları öğrenmek ve davranışlarımızı bunlara göre yönlendirmektir.
Değişik ülkeler ve insanlar görmek, imkanlar nispetinde yiyip içip eğlenmek bu işin önemsiz, macera yanıdır. Esas olan; az yada çok, anlaşmış olduğunuz aylık ücreti hak ederek kazanmak, gerekli tasarrufu ve birikimi sağlamak, mesleki bilgi ve becerileri geliştirerek zamanı geldiğinde bir üst derecedeki yeterliği almaktır.
Birinci derecede insan ve sonra gemici olmanın bilinci ile kendinize hedef saptamanız, bu hedefe ulaşmak için de dürüst, çalışkan, araştırmacı, öğrenme ve kendini geliştirme gayreti içinde olmanız gerekir. Bu özellikler size onur, saygı, güven, kariyer ve zaman içinde maddi olanaklar sağlayacaktır.
Unutmayınız, korkmayınız yada endişe etmeyiniz, ümitsizliğe kapılmayınız, bu kısa yazıdaki hususlara, yapacağınız iş sözleşmelerine dikkat ediniz, karşılıklı saygı içerisinde olunuz, hepimiz için yeterli olan iş hukukumuzun gereklerini yerine getiriniz ve haklarınız kapsamında eksiklikler varsa yöneticilerinizden deniz iş kanunu, örf, adet ve teamülleri, imzalamış olduğunuz iş sözleşmesi doğrultusunda talep ediniz.
GÜNÜN HER ANI DENİZDE,
BELKİ RASTLARSIN YİNE YALNIZ BİRİNE,
YALNIZ KALPLER, YALNIZ ALLAH BİZİMLE,
GÜN DOĞARKEN GÜMÜŞ, BATARKEN ALTIN RENGİ DENİZDE.
GÜNEŞİN ŞAVKI VURMUŞSA SUYA, NE VAR GERİSİNDE AYDINLIĞIN,
AYIN ŞAVKI VURMUŞSA SUYA, NE VAR GERİSİNDE KARANLIĞIN.
UYKPT/Yaşar DERİN
Yaşar Derin
Eklenme tarihi: 13.05.2011
Bu yazı 4305 kez okunmuştur
|
Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
YORUMLARINIZ