Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Makaleler
Rakamlarla Fatsa MYO Denizcilik Programları - 2008 Yılından Günümüze

Fatsa MYO Denizcilik Programları
Deniz Ulaştırma ve İşletme
Gemi Makineleri İşletme

2008 Yılından İtibaren Günümüze Kadar

Fatsa Meslek Yüksekokulu 2007-2008 öğretim yılından itibaren eğitim öğretim faaliyetlerini başarı ile sürdürmektedir. 2009 Haziran itibariyle ilk mezunlarını veren Yüksekokul’da Deniz Ulaştırma ve İşletme (Örgün ve İkinci Öğretim), Gemi Makineleri İşletme (Örgün ve İkinci Öğretim), programlarında öğrenim gören 482 öğrenci bulunmaktadır. Yüksekokulumuzdan 2012 Yılı Ağustos ayı itibariyle toplam 257 öğrenci mezun olmuştur.



Her yıl DUİ Örgün ve İkinci Öğretim (100 öğrenci) ve GMİ Örgün ve İkinci Öğretim (120 öğrenci) Programlarına toplam 220 adet öğrenci alınmaktadır. Alımlar LYS ile gerçekleştirilmektedir ve programlara yerleşen öğrenciler mülakat ve beden yeterliliği sınavına alınmaktadırlar. Durumları uygun olan öğrenciler kayıt hakkı kazanarak kayıtlarını yapmaktadırlar. Uygun olmayan öğrenciler ise ÖSYM’ye bildirilerek tercih ettiği başka bir programa yerleştirilmeleri yapılmaktadır.



Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), TC Denizcilik Müsteşarlığı (DM) ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) öncülüğünde ve denetimlerinde olan kurumumuz gerekli yeterliliklere sahiptir. Ülkemizde denizcilik eğitimi veren her kurum gibi Fatsa MYO Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Deniz Ulaştırma ve İşletme, Gemi Makineleri İşletme Programları da gelişmek isteği ve hevesi ile yoluna devam etmektedir. Programlarımız Türk denizciliğinin hak ettiği yerlere gelmesi amacına hizmet etmektedir. Bu sebeple sahip olduğu ve genişlemekte olan öğretim elemanı kadrosu ile henüz çok yeni olan okul en son teknolojik laboratuarlar ve dersliklerle donatılmaktadır.

Deniz Ulaştırma ve İşletme (DUİ) ve Gemi Makineleri İşletme (GMİ) Programlarının mevcut laboratuarları ve uygulama merkezleri şu şekildedir.
• Seyir
• Elektronik Seyir
• Vardiya Tutma
• Meteoroloji
• Gemi Kullanma
• Gemi Yapısı ve Dengesi
• Yük Elleçleme ve Yük İstif
• Yangın Önleme
• Can Kurtarma Araçları
• Sağlık Bilgisi
• Denizde Haberleşme
• Fizik
• Deniz Kimyası
• Termodinamik
• Elektroteknik
• Teknik Resim
• Gemi Makineleri
• Atölye
• Otomatik Kontrol
• Köprüüstü Simülatörü
• GMDSS Simülatörü
• Yangın Eğitim Uygulama Merkezi




Belirli zamanlarda limanlara gelen gemiler ziyaret edilmekte ve öğrencilerin birebir meslek sahiplerine sorular sorması sağlanarak merak ettiklerinin cevaplarını doğrudan almaları sağlanmaktadır. Mesleğin yerinde görülebilmesi için ticaret gemilerinin ziyaretine öğretim elemanlarımız da ayrıca katılmaktadır.



DUİ ve GMİ programlarında öğrenim gören öğrencilerimiz sırasıyla 12 ay ve 6 aylık (Yeni düzenlemeyle 12 ay olacak) süreli açık deniz stajlarını tamamladıktan sonra hem tecrübeleri hem de bilgi seviyeleri artmaktadır. Stajını tamamlayan öğrencilerimiz bütün eksikliklerini tamamlamış ve tam anlamıyla birer denizciye dönüşmüş olarak geri dönmektedirler. Pek çok denizde ve farklı gemilerde staj yapan öğrencilerimiz uzun nehir ve kanal tecrübelerini de edinmiş olarak hayatlarında başka hiçbir şekilde edinemeyecekleri tecrübeleri bizimle ve arkadaşlarıyla paylaşmaktan büyük mutluluk duymaktadırlar.




Meslek Yüksekokulu Denizcilik Programları Türkiye’de eşi olmayan pek çok yeniliğe imza atmaktadır ve bu durum devam edecektir. Diğer denizcilik eğitimi veren kurumlardan farklı olarak bölgesel ve ticari anlamda da önemli bir dil olması münasebetiyle Öğrencilere Rusça dersleri mesleki düzeyde verilmektedir. Mezunlar stajlarında ve meslek hayatlarında artık İngilizce'nin yanında bir de Rusça dil bilgisi ile mezun olarak özellikle Karadeniz'de ihtiyaç duyulan çok önemli bir eksikliği gidermektedir. Okulumuzda öğrenim gören DUİ ve GMİ programları öğrencilerimizden Fatsa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan Rusça Kursunu da tamamlayarak bilgilerini pekiştirmeleri, öğrencilerin MEB onaylı sertifikalarını da almaları özendiriliyor ve hem kurumumuzdan hem de Halk Eğitim Merkezi’nden alınan eğitim ile Rusça bilgileri güçlendiriliyor, sağlamlaştırılıyor. Bahsi geçen öğrencilerin bazıları Türk Armatörlü Rus veya Ukrayna vatandaşlığı olan gemi personeli ile donatılmış yabancı bayraklı gemilerde Rusça bilgilerinden dolayı tatminkar ücretle staj bulmuşlardır. Bu tür gelişmeler yüksekokul için memnuniyet vericidir. Öğrencilerimiz kısa bir süre içerisinde büyük bir ticaret hacmine sahip olan Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde de farklı pozisyonlarda iş fırsatlarını yakalayacaklar ve tercih edilir duruma geleceklerdir.



Fatsa Meslek Yüksekokulu Fatsa Limanı içerisinde deniz kıyısında bulunmaktadır. Bu hususta Liman operasyonlarını canlı izleyebilme ve tanık olma şansına sahiptir öğrenciler. Boş zamanlarında Ordu ili Fatsa ilçesinin yeşil bitki örtüsünden de yararlanan öğrenciler yaz ayları yaklaştığında denize girme fırsatını da değerlendirmektedirler.

Öğrencilerimiz Piknik Yaparken





DUİ ve GMİ Programı Öğrencileri yoğun bir ders ve sınav sürecinden geçmektedirler. Konusunda uzman olan öğretim elemanları ile mesleki hayata atılmaları için gereken özen ve caba hassasiyetle gösterilmektedir.



DUİ ve GMİ programlarında diğer bazı okullarda uygulanan üniforma giyilmesi zorunlu değildir. Bu sebeple öğrenciler mezuniyet törenleri hariç üniforma giymeden eğitim alırlar.



Henüz dördüncü yılında olan Fatsa MYO’nda yapılan çalışmalar gelecekte yapılacak olanlara işaret etmektedir. Büyük bir güven ile öğrenciler okulumuzu tercih edebilmektedirler ve denizcilik mesleğini Ordu Üniversitesi Fatsa Meslek Yüksekokulunda tamamlamaktadırlar.

Gemi Makineleri Tamamlama Eğitimini alarak Vardiya Mühendisi yeterliliğini almaya hak kazanan öğrenciler de denizcilik mesleğini yapma yolunda çok önemli bir adımı başarmışlardır. Toplam üç dönem açılan tamamlama kursunda yaklaşık 110 öğrenci belgelerini okulumuzdan almışlardır.



Son Olarak;

Fatsa Meslek Yüksekokulu Denizcilik Programlarına yenilerini katma yolunda çalışmalarına hızla devam etmektedir. Bu amaçla 2013-2014 yılından itibaren öğrenci almak amacıyla Gemi İnşaatı (Ön Lisans) Örgün Programını açmıştır. Hızla gemi inşa atölyeleri ve laboratuarları oluşturulmuştur. Fatsa MYO gelecekte daha güzel ve geleceği parlak meslek kollarında programlar açmaya devam edecektir. Henüz çok genç bir okul olmamıza rağmen büyük yollar kat ettiğimizi düşünüyoruz. Okulumuz ve imkanları bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve genç arkadaşlara sonuna kadar açıktır.

Ayrıca yurt dışından öğrenci alınması, İngilizce hazırlık programının uygulanması, dikey geçiş sınavında danışmanlık ve yönlendirme, Tamamlama eğitimlerini almak isteyen denizcilere danışmanlık ve yardımcı olmak için ciddi ve disiplinli bir mücadele içerisindedir. Amacımız Türk Denizciliğinin kalitesini çok daha üst düzeylere taşımaktır. Bütün denizci olmak isteyen gençleri okulumuza davet ediyoruz. Elimizden gelen her ne varsa bütün imkanlarımızla hizmetinizdeyiz.

İş ve kariyer çalışmalarımız 2012-2013 öğretim yılından itibaren hem yerli firmalar için hem de yabancı bayraklı firmalar için başlayacaktır. Denizcilik Kulübümüz ve çalışmaları da aktif olarak yeni dönemde başlayacaktır. En iyi olmak yolunda istekli ve azimli olma iradesindeyiz.

Günden güne büyüyen ve sektörde etkin olan okulumuz tüm denizcilik mesleğini tercih etmek isteyen adayları beklemektedir.





Zeki YAŞAR
yasarzeki@hotmail.com

Eklenme tarihi: 22.09.2012




Share |
Bu yazı 9184 kez okunmuştur


Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:


YORUMLARINIZ







Makaleler ana sayfasına geri dön >>



www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim