Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Makaleler
Türkiye’nin ilk Uçak Gemisi hakkında

Geçen yılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Leon Panetta, "ABD 10 yıllık savaş defterini kapatıyor" demişti. 2011'de savunmaya harcadığı 700 milyar dolar, bu alanda onu takip eden 13 ülkenin toplamından fazla olan ABD, önümüzdeki 10 yılda bu harcamalardan 450 milyar dolar kesinti yapmayı planlıyordu. Ama bu aleme bir kere girince kolay çıkılmıyor, dünya düzeni savaştan kolayca sıyrılmaya izin vermiyor. Zira Asya-Pasifik'in tek süper deniz gücü olan ABD; Çin, Japonya ve Güney Kore'nin artan askeri güçleri karşısında donanmasının yüzde 60'ını Pasifik'te mevzilendiriyor. Dolayısıyla Pasifik'taki köşe kapmacanın aktörleri olan 10 binlerce tonluk uçak gemilerine, dünyanın en büyük okyanusu artık dar geliyor; gözden düşmeleri mümkün görünmüyor. Dahası, artık uçak gemisine sahip ülkeler kervanına Türkiye de katılıyor.

Görünen manzarada Türkiye'nin Pasifik Okyanusu'nda herhangi bir hak iddiası yok elbette. Ancak uçak gemisi sahibi olmanın okyanuslara hükmetmekten daha derin bir anlamı var. İngiliz Kraliyet Donanması'ndan Amiral Sir Mark Stanhope, bu durumu şöyle özetliyor: "Uluslararası stratejik kararlarda etki gücüne sahip olmak isteyen ülkelerin uçak gemileri vardır."

UÇAK GEMİSİ YAPMAK MÜMKÜN

Dünyada 11 ülke, uçak gemisi sahibi olarak ulusal gururlarını pekiştirmiş durumda. Başta ABD olmak üzere Avustralya, Brezilya, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, İtalya, Japonya, Rusya, İspanya, Güney Kore ve Tayland... Ve dediğimiz gibi sırada Türkiye var.
Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerden sadece İspanya, Fransa ve İtalya'nın uçak gemileri var. Yerli üretimle donanmaya eklenecek Türk uçak gemisinin 28 bin ton ağırlığında, 200-240 metre uzunluğunda ve 35-40 metre genişliğinde olması öngörülüyor. 180 metre uzunluğunda pistin bulunacağı gemi, 12 uçak ve büyüklüğüne göre 6 ila 8 helikopter taşıyabilecek. Üzerinde 1200 asker bulunacak. Dolayısıyla İtalyan ve İspanyol uçak gemilerinin bir benzeri olacak.

3 milyar dolara mal edilmesi planlanan uçak gemisini hangi firmanın inşa edeceği henüz netlik kazanmadı. Ancak Türkiye'nin kendi imkânlarıyla bir uçak gemisi imâl etmesinin mümkün olduğunu yaklaşık 2 yıl önce belirten Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 6-7 yıl içinde bir uçak gemisi sahibi olmayı hedefliyor. Hedeflerin arasında dünya savunma sanayi piyasasında ilk 10'a girmek de var. Bu kapsamda donanmaya yerli savaş gemisi ve denizaltılar da eklenecek, TSK'nın ihtiyaçlarının çoğunluğu yerli üretimle sağlanacak. Böylece Türkiye yeni nesil gemilerine yeni nesil mürettebatlar yetiştirecek. Peki ilk yerli uçak gemisinde Türk personel neler görecek, nasıl yaşayacak? Bir uçak gemisinde neler yaşanır, hayat nasıl akar merak uyandırıcı bir konu. Henüz tecrübe etmediğimize göre, başkalarının gemilerindeki hayatlara göz atmak gerek...

"GEORGE WASHINGTON" UÇAK GEMİSİ

Dünyadaki ilk uçak gemisini 1 asır önce suya indiren ABD'de, yüzer savaş karargâhlarından 11 adet bulunuyor. Dolayısıyla bu devasa metal yığınlarında nasıl bir hayat yaşandığını Amerikalılardan dinlemekte fayda var. Londra ve Zürih merkezli Monocle Dergisi'nin Asya sorumlusu Trefor Moss, Hong Kong'taki Victoria Limanı'nda bulunan 70'ten fazla uçak ve helikopter kapasiteli, 330 metre uzunluğundaki ve 100 bin ton ağırlığındaki George Washington uçak gemisinin karadan gri bir ada gibi göründüğünü söylüyor.




Nimitz tipi 20 yaşındaki gemi, enerjisini 2 nükleer reaktörden sağlıyor. Enerji takviyesi almadan 25 yıl yol alabiliyor. Gemi 2-3 ayda bir gıda takviyesi almak amacıyla seyre ara verdiğinden, 20'li yaşlardaki 5500 asker için demir atmak yılda bir gelen bayramlarla eşdeğer. Zira mesai günde 19 saati bulabiliyor. George Washington uçuş güvertesi itfaiye ekibinden Raymond Tan'a göre gemide yaşadıkları hayat "Okyanusun ortasına bir grup adamla mahsur kalmak gibi". Teknisyen Situ Rui ise "Aylarca tek gördüğünüz su ve gökyüzü" diye anlatıyor.

19 YAŞINDAKİ ÇOCUK KULLANIYOR

Mürettebatın başındaki komutan David Lausman da "Gördüğünüz bu metal yığını, mürettebatın uzmanlığı olmadan bir işe yaramaz" diyor ve ekliyor: "Oğluma otomobilimi kullanması için bile izin vermem ama bu 8 milyar dolarlık gemiyi 19 yaşındaki bir çocuk kullanıyor."

GEMİDE HER YIL 100 AMELİYAT

Bu yüzen şehirde kendine has şifreli bir dil konuşuluyor. Haliyle kendine has kuralları da olan geminin duvarları acil uyarı levhalarıyla dolu. 300 kişi sadece gemideki 2 nükleer reaktörün bakımından sorumlu. Zaten denizcilerin arasında nükleer teknisyenlerle beraber yüzlerce mühendis, pilot ve aşçıbaşı var. Mutfağından günde 18 bin porsiyon yemek çıkan geminin sağlık departmanı yılda ortalama 10 bin hastalık raporu veriyor, 100 ameliyat yapıyor.
Araştırması sırasında, limandan şehre giriş yapan gençleri gören Trefor Moss, "Hepsi biraradayken kolej partisi veren gençler gibi görünüyorlar" diyor. George Washington'daki bu hareketli hayatın 2042'de sona ermesi planlanıyor. Devasa gemiyi baştan aşağı kolaçan eden İngiliz muhabir ise, Çin ve ABD yeni nesil uzay gemilerini çoktan tasarlamaya başlamışken George Washington'ın planlanandan daha kısa sürede müzeye kaldırılacağını söylüyor. Bu arada böylesi gemileri karaya çekmenin maliyeti bile 750 ile 900 milyon dolar arasında değişiyor...

****************************************

TÜRK UÇAK GEMİSİ İÇİN ÖRNEK "JUAN CARLOS"

İspanya'ya ait 2009'da denize indirilen “Juan Carlos” uçak gemisi, Türkiye'nin üreteceği yerli uçak gemisine en yakın örneklerden biri.





Genel özellikler
* Uzunluk 230.8 metre
* Genişlik 29.5 metre
* Maksimum hız 21 knot
* Mürettebat 1443 kişi

Teçhizat
* 4 adet 20 mm'lik top
* 4 adet 12.7 mm'lik mitralyöz
* Gemiye gelecekte bir füze savunma sistemi kurulabilir.

Hız
* İtiş gücü sistemi sayesinde 21 knot'luk hıza ulaşıyor.

Amfibi harekâtlar
* Geminin iç bölümünde 46 Leopard tipi tank ve 77 hafif araç da taşınabiliyor.
* Amfibi harekâtlar için kullanılan 70 m uzunluğunda ve 17 m genişliğindeki gemi havuzu.

Taşıma kapasitesi
* 4 çıkarma gemisi
* 4-6 lastik bot
* 1 paletli araç

****************************************

İLK TÜRK UÇAK GEMİSİ’NİN MUHTEMEL ÖZELLİKLERİ

Savunma ve saldırı kapasitesi
* Gemideki hava kuvvetleri sayesinde savunma ve saldırı eylem yarı çapı 1200 km'ye varıyor.
* İki torpido yüklü Sea King uçağının savunma menzili 200 km.
* Sea King uçaklarının saldırı menzili 1000 km'ye kadar ulaşabiliyor.
* Matador uçağı 1100 km'ye kadar saldırı yapabiliyor.

Yüklenmiş hava üniteleri
* Hava harekâtlarında kilit rol oynayan gemide, Sea King ve Matador tipi uçaklarla birlikte Chinook tipi helikopterler bulunuyor.
* Araçlar için kullanılan garaj da dahil edildiğinde hava filosuna 30 uçak daha ilave edilebilir.

Uçuş Pisti
* Zıplama pisti 12 derece eğimli bir rampayla son buluyor.

Güverte
* 239.8 metre uzunluğunda 29.5 metre genişliğinde

****************************************

Firma henüz belli değil
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında geçen perşembe günü toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi, Deniz Kuvvetleri için uçak gemisi üretecek olan Türk firmasının seçimini erteledi.

Üç firma yarışıyor
Yerli uçak gemisi projesinde Koç Grubu'na ait RMK Marine, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'na ait Desan ile Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'a ait Sedef Tersanesi yarışıyor.

Maliyeti 3 milyar dolar
Geminin, 27 amfibi zırhlı hücum aracı, 4 çıkarma aracı, 2 araç ve personel çıkarma aracı, 1 şişirilebilir bot ile birlikte maliyetinin 3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Yerli gemiye yerli silah
Gemi, top atış kontrol sistemi, 2 yakın savunma sistemi, 3 Aselsan üretimi makineli tüfek platformu ile donatılacak. 90 ila 100 adet tekerlekli ve paletli araç taşıyacak.

Süper uçak gemisi yolda
ABD'nin yeni nesil süper uçak gemilerinden, uzunluğu 300 metreyi geçen Nimitz sınıfı uçak gemisi Gerald R. Ford'un 2015'te suya indirilmesi ve en az 50 sene görev yapması bekleniyor.

Bazen de umut oluyor
Asya-Pasifik'in stratejik dengesinde kilit oyuncu rolündeki George Washington, gücün sembolü olduğu gibi kimi zaman insanlığın umudu da olabiliyor. Zira 2011 yılındaki Japonya depreminin ardından bölgeye epey yardım ulaştırdı.

www.gemipersoneli.com


Eklenme tarihi: 9.01.2013




Share |
Bu yazı 18625 kez okunmuştur


Aşağıdaki bölüme makale ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:


YORUMLARINIZ


gemi
çok güzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel

Yazan: drkrntrp - 15.02.2016 13:28:47


ülkem canımdan da degerli
ya el insaf bu kadarmı vatan hainisiniz daha 13 sene önceye kadar cebinizde beş kuruş yoktu ülke uctu siz hala karalamaya devam ediyorsunuz ama alışmışsınız fakir düşünmeye siz gidin bakırköy akıl hastahanesinize sizin gibiler için yeni bir bölüm var kapıda sorun size sizin gibilerin oldugu bölümü gösterirler iyleşsenizde hasta olmaya devam etsenizde artık sizin istediğiniz zavallı türkiye yok ASLAN GİBİ CUMHUR BAŞKANI SARAYLAR SARAYI OLAN HALKINA GÖNÜL VERMİŞ HİZMET İÇİN ÇALIŞAN DEVLETİMİZ VAR BAŞIMIZDADA USTAMIZ VAR dede anladınız yok anlamadınız zaten o kapasitede sizde olmaz
Yazan: ahmet dal - 29.10.2015 01:49:55


TEKNOLOJİ VE SANAYİ
Türkiye gibi bir ülkenin uçak gemisi.savaş uçağı yapmak istemesinin anlamı artık TÜRKİYEMİZİN teknoloji ve sanayi de nerelere geldiğinin bir göstergesidir.Bu güne kadar sanayisi tekstilden ve küçük sanayiden ileri gidemeyen bir sanayimiz vardı.Şimdi ise uçak gemisi.savaş uçakları.uydu.ihalar gibi bir çok şeyi yapabilecek bir sanayisinin olduğunun kanıtıdır.Sırf düşencelerimiz uymuyor diye yapılan her şeyi küçümsemek yadırgamak eleştirmek yerine Sezarın hakkını Sezara vermek en uygun davranış olması gerekir.Aşağıdaki yazıları çok dikkatlice okudum ve çok üzüldüm ne kadar dar görüşlü belki art niyetli olduklarını düşündüm bu iktidar benimde fikir ve düşüncelerimi yansıtmıyor ama şuda bir gerçek sialah sanayimiz oldukça ilerledi bir örnek vermek istiyorum bu güne kadar hep ABD isterse F16 ları kilitler bir uçak kaldıramayız diye yakınmadıkmı bu güne kadar bu silahları ABD ve diğer ülkelerden bedavamı aldık küçücük İsrail bile silah sanayisi almış başını gidiyor israildan aldığımız predatörleri uçurduğumuzda bizim gördüklerimizi israilde görmüyormuydu yada İsraillin görmek istediklerini bize göstermiyormuydu bu ülkenin kaynaklarının israf edildiğini söyleyenler var yazılarında bu kadarmı dar bakış olur bu silah sanayi 1 milyar harcarsın amma 10 milyar kazandırır bu işin raconu budur bunulada kalmaz bu gibi silahları yapmak o ülkenin prestijini arttırır.caydırıcılığını artırır bir çok şey söylenebilir bu konuda asıl bunları yapınca TSK dünyanın sayılı ordusu olduğunu perçinlemiş olur.Teknoloji özürlü bir millet değiliz daha çok şey yazabilirim ama bu kadar yeterli bence yukarıda belirttiğim gibi bu iktidar beninmde görüşümden değil ama sırf bunun için kötü ve olumsuz eleştirmem yapılanları eleştiririm ama Sezarın hakkını Sezara vererek yaparım.bu kafaları değiştirin bükemediğinz eli öpeceksin......
Yazan: mehmet mumcu - 15.01.2015 20:13:26


yorma kafanı
senın kafanın alacagı ısler degıl kocum yorma kafanı..gudulmeye alısık olanlar bu ıslerı anlamaz
Yazan: irfan özdenci - 3.01.2015 23:45:35


AD
SÖZ KONUSU UÇAK GEMİSİNE NE AD DÜŞÜNDÜLER ACABA? GERÇİ DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA DON BİÇMEK PEK DOĞRU DEĞİL AMA BİR AD DÜŞÜNMÜŞ OLMALILAR.BENİMKİ DE MERAK İŞTE.
Yazan: Cemal KIYAK - 5.02.2014 16:09:45


ucak gemisi uretimi
aymazlik ve aptallikdegilse ucak gemisi yapmak dusuncesi hainlikle es anlamlidir.Sayisiz ve cozumu yillarca ustun yetenekli kadrolarla calismak kosulu ile cozulmesi mumkun sorunlari olan bu garip ulke birde bu geminiin isletme maliyetleri ile iyice cokertilecek.blimiyenler ocin soyluyorum paul kenedinin buyuk guclerin yukselisi ve cokusu adli bir kitabi okunulmasi gerekiyor,bizim gibi ulkelerin askeri giderleri ne anlama geliyor?biz ana yurdumuzu cevreleyen denizleri ve ana karamizi koruyacak askeri yeteneklerimizi geliitirmeli buu yaparken en az maliyetlere kasin en etkin gucu kurmaliyiz. belki hayal olacak ama ucak gemisi yapmayi dusunen dangalaklara karsi nukleer denizalti ve ona yerlestirilecek nu8kleer bonbalari oneriyorum ,buna gayret etmeli muaffak olursak eger askeri harcamari kismaliyiz.P.Kenedinin kitabina donecek olursak kalkinma durursa cokus kacinilmazdir!AZDAOLSATASARRUFLARIMIZI KALKINMAMIZA AYIRMALI YIZ .DENIZ ALTILARIMIZIN SAYISINI ARTTIRMAYI NEDEN DUSUNMUYORUZ?
Yazan: nihat sayit bayazitoglu - 2.02.2014 18:04:58







Makaleler ana sayfasına geri dön >>



www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim