Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Vatandaş palamuta doyacak
Denizde av yasağının bitmesine sayılı günler kala son hazırlıklarını tamamlayan balıkçıların yüzünü bu yıl palamut güldürecek. Ancak artan maliyetler kaptanların sırtında bir yük haline geldi. Balıkçılar “Denizde bu yıl palamut çok, çinekop az görünüyor. Sezon bereketli geçecek, ancak mazot fiyatları iki katını geçti” dedi.



Denizde av yasağının bitmesine sayılı günler kala balıkçı limanlarında hummalı çalışmalar başladı. 1 Eylül’de ‘vira bismillah’ demeye hazırlanan balıkçılar günler öncesinden teknelerini boyadı, motorlarını kontrol etti. Güverte reisleri ise teknelerde çalışacak balıkçıları toplayarak limanlara getirdi. Son iş olarak teknedeki ağlar onarılmaya başlandı.

Balıkçılar, çalışacakları teknelerdeki ağları sabah saatlerinde limanda onarmaya çalışırken, bir yandan eski günleri yad etti, diğer taraftan geçim zorluklarını konuştu. İstanbul’un en büyük balıkçı limanlarından biri olan Rumeli Feneri’nde ‘vira bismillah’ demek için bekleyen kaptanlar, bu yıl hem umutlu, hem de maliyetlerin yükselmesinden dertli. Kaptanlar, geçen yıl sezon boyunca ortalama 2 liradan yakıt aldıklarını belirtirken, fiyatların bu yıl 4.75 kuruşu çıktığını söyledi. Diğer taraftan ise bu yıl Marmara ve Karadeniz’de palamut bolluğu bekleniyor. İstanbulluların bu yıl palamuda doyacağını söyleyen kaptanlar, kazançlarının da artmasını umuyor.

BALIKÇININ UMUDU BOL BALIK

Kaptanların en çok şikayet ettiği konu ise balıkta taban ve tavan fiyatlarının belirlenmemesi. Balığın bol olduğu dönemde, taban fiyatı olmadığı için, fiyatların çok düştüğünü söyleyen kaptanlar, kabzımalların (aracı) ise fiyatları sürekli aşağıya çekmesinden şikayetçi. İstanbul’da 34 yıldır denizcilik yapan kaptan Uğur Yalçın (46) belediyenin taban fiyat belirleyerek kabzımallık sistemini kaldırması gerektiğini belirterek “Bu yıl teknemde 15 denizci çalışacak. Her birinin sezonluk maliyeti 30 bin lira civarında. Teknem büyük olduğu için sezonluk 100 ton mazot yakıyorum. Yakıt fiyatları iki katına çıktığı için masraflarımız çoğaldı. Bunun yanında boya, ağ ve tahta fiyatları da dolara endeksli. Geçtiğimiz yıl 100 liraya aldığımız boyayı şimdi 300 liraya alıyoruz. Ancak bunun yanında bu yıl deniz bol görünüyor. Vatandaş bu yıl palamuda doyacak. Bol balıkla masraflarımızı çıkarmayı umuyoruz. Balık vatandaşın sofrasına gittiği zaman fiyatı dörde katlanıyor. Biz üç liraya satıyoruz, kabzımal bu fiyatı ikiye katlıyor. Belediyenin kabzımallık sistemin el atması gerekiyor. Bir taban ve tavan fiyat belirlenmelidir. Çünkü bolluk olduğunda fiyatlar çok düşüyor. Biz de zararımızı çıkaramıyoruz” dedi.



“PALAMUT AKINI VAR”

Baba mesleği denizciliği 8 yıldır yapan 25 yaşındaki genç kaptan Emre Engin ise yaptığı açıklamada “Bu yıl denizlerde bolluk var, palamudun çok olduğu bilgisini aldık. Geçtiğimiz yıl deniz suyu geç ısındı. Böyle olunca denizdeki yumurtadan balığın çıkması uzun sürdü ve balıklar çok büyümeden toplandı. Yani balıklar küçük olduğu için değeri düştü. Geçen yıl bizim için çok kötü geçti. Zararımızı bile çıkarmadık. Ancak bu yıl denizler iyi olacak gibi görünüyor. Palamut akını var. Ancak bu yıl da masraflarımız çoğaldı. Geçtiğimiz yıl mazotun litresini 2 liradan alıyorduk. Şimdi 4.75 civarında. Balıkçılar ÖTV indirimli yakıt alıyor. Ancak buna rağmen fiyatlar çok yükseldi. Geçtiğimiz yıl tekneye 8 işçi almıştım. Bu yıl sayıyı 6 işçiye düşürdük. Geçtiğimiz sezon yaklaşık 50 ton yakıt kullandık, 110 bin lira para verdik mazota. Bu yıl yine 50 ton kullanacağız, ancak fiyatı iki katına çıktı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Denizde bolluk var, maliyet de yükseldi” dedi.








Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 30.08.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CREWMEDITERRENIAN..
 ALEV Deniz Taşıma..
 BERGEN Denizcilik
 KINAY Denizcilik
 DERPINA Denizcili..
 GRUP Denizcilik S..
 METE KARDEŞLER De..
 ÖZLER İskele Ltd...
 GÜRMAR Denizcilik..
 MED MARİNE HOLDİN..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim