Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Denizcilikte iflas dalgası geliyor uyarısı
Krizin ikinci dalgasının başladığını işaret eden New York'lu ekonomi danışmanı ve uzmanı Mark Friedman 'Bankalara olan borçların yeniden yapılandırılması için müracaatlar artacak, bazı tersaneler kapanacak' dedi.

Tanınmış New York'lu ekonomi danışmanı ve uzmanı Mark Friedman çok ciddi bir ekonomik çöküş dalgasının yaklaşmakta olduğunu belirterek, denizcilik şirketlerinin bazılarının iflaslarla karşılaşacağını, bazı şirketlerin birleşmelerinin kaçınılmaz hale geleceğini, bazı denizcilik şirketlerinin ise silineceğini ileri sürdü.

New York'da yapılan Marine Money Konferansı'nda konuşma yapan Mark Friedman, bazı şirketlerin İflas Dosyalarını ll'inci maddeye göre hazırlayarak kredi veren finansörleri ve tersaneleri zorlayacaklarını da hatırlattı.

Uzlaşmaya yanaşmayacak bazı tersaneler ile sıkışık durumda kalan bazı bankaların bu koşulları kabul etmekten başka çareleri kalmayacağını da işaret eden Friedman "Bu sanayideki sıkıntılar yükseliyor ve ikinci şıkkı kabul etmekten başka çare kalmamaktadır" dedi.

Bankalar geç kaldı

Birinci dalgada bankaların ekonomik sıkıntılarla karşılaşan firmalara cömert davrandıklarını belirten Friedman, bu bankaların çok yavaş hareket ettiklerini ve gerçekleri farketmekte geç kaldıklarını söyledi.
"Bu çok zor yükü daha ne kadar taşıyabiliriz?" diyen Friedman "Sıkıntılar anlaşılmalı. Ama nasıl? Şirketlerin değerleri, hisselerin kıymetleri düşüyor. Nakit akışı dramatik olarak azalıyor ve kiralama sözleşmelerinden doğan anlaşmazlıkları ciddi boyutlarda artıyor. Hakkından vazgeçenler henüz çok az sayıdalar" dedi.

Kuru dökmeyük sektörü ile bilhassa konteyner gemilerinin kiralama kontratlarında görülen çatışmalar, vazgeçmeler derin olumsuzluklar yaratırken, enflasyonist gemi inşa siparişlerinin şimdi herkesin başının üzerinde düşmeye hazır bir tehlike olarak durduğunu ve bu siparişlerin mevcut deniz ticaret filosunun yüzde 48'i gibi müthiş bir hacim meydana getirdiğini hatırlatan Friedman 300 milyar dolara ulaşmış gemi inşa siparişlerinin önemli bir kısmının kredi garantisi olmadığını, bunun genelde iflas tehlikesini daha ciddi ve daha kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi.

İkinci dalga başladı

Felaketin ikinci dalgasının başladığını işaret eden Friedman, bu dönemin birbirine eşzamanlı üç safhada devam edeceğini vurgulayarak; "Bankalara olan borçların yeniden yapılandırılması için müracaatlar artacaktır, bazı tersaneler kapanacaktır, hisse senetleri çıkartarak veya hisseleri yükseltmek suretiyle daha fazla sermaye artırımı çareleri aranacaktır. Bankacılar ve tersaneler daha fazla kendi yollarında gidemezler. Şirketler iflas durumu nedeniyle sığındıkları 11. Madde hükmü doğrultusunda kredi mekanizmalarına karşı ve tersanelerle olan sözleşmelerini hukuken iptal için hareket etmekten başka çözüm bulamayacaklardır" dedi.

Kaynak: Referans
Eklenme tarihi: 24.10.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GÜRDENİZ Deniz na..
 BEŞERLER Denizcil..
 KEVSER Denizcilik
 INSPEKTOR Marıne ..
 ORSA Tanker İşlet..
 KANLAR Denizcilik
 PLUTO Dalış Merk.
 İMTRANS Denizcili..
 UĞUR Den. San. Lt..
 DUMAN Gemicilik v..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim