Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Foça'da denizi kirleten gemi bulundu
İzmir'in Foça ilçesindeki denizi kirliliğine, Aliağa'daki gemi söküm tesislerine getirilen Palau bayraklı "Harrier" isimli bir geminin sebep olduğu tespit edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Foça ilçesinde meydana gelen sızıntıyla ilgili, "Uydu görüntülerinden deniz kirliliği izlenerek ve TÜBİTAK raporlarıyla söz konusu atığın kaynağının Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisi olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu geminin ait olduğu firmaya 1 milyon 644 bin 742 TL idari para cezası kesilmiştir" dedi.



UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE TESPİT EDİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Foça ilçesindeki 2.5 kilometrelik alanda etkili olan fuel-oil sızıntıyla ilgili gemiyi tespit ettiklerini bildirdi. Kurum firmaya, 1 milyon 644 bin 742 TL idari para cezası kesildiğini ifade ederek, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"İzmir ili Aliağa İlçesi Nemrut Körfezi Bölgesinde meydana felen Fuel-Oil kaynaklı deniz kirliliğine sebep olan gemiyi tespit ettik. Denizdeki kirliliği tespit etmek amacıyla bölgede bulunan ve hareket eden gemilerden numuneler alınmış ve analiz yapılması için TÜBİTAK-MAM'a (Marmara Araştırma Merkezi) gönderilmiştir. Uydu görüntülerinden deniz kirliliği izlenerek ve TÜBİTAK raporlarıyla söz konusu atığın kaynağının Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisi olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu geminin ait olduğu firmaya 1 milyon 644 bin 742 TL idari para cezası kesilmiştir."



YURT DIŞINA ÇIKIŞ YAPMIŞLAR

İzmir'in Foça ilçesinde, denizi kirlettiği tespit edilen Harrier isimli kuru yük gemisinin kaptanının da aralarında bulunduğu 18 Hintli mürettebatın, gemiyi Aliağa'ya yanaştırdıktan sonra yurt dışına çıkış yaptığı öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Foça ilçesindeki Fuel-Oil sızıntısının kaynağını, "Uydu görüntülerinden deniz kirliliği izlenerek ve TÜBİTAK raporlarıyla söz konusu atığın kaynağının Palau bayraklı Harrier isimli kuru yük gemisi olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu geminin ait olduğu firmaya 1 milyon 644 bin 742 TL idari para cezası kesilmiştir" sözleriyle açıklamıştı.

1 EYLÜL'DE YURT DIŞINA ÇIKMIŞLAR

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Foça Cumhuriyet Başsavcılığı, Hintli kaptanının da aralarında bulunduğu 18 yabancı mürettebatı ifadeye çağırmıştı. Alınan bilgiye göre, Norveç'den gelen hurda gemiyi Aliağa'daki gemi söküm tesislerine yanaştıran mürettebatın, 1 Eylül tarihinde ise yurt dışına çıktığı öğrenildi.

GEMİYE EL KONULDU

Harrier isimli kuru yük gemisine çevreye verdiği zarar ve kesilen cezaya karşılık savcılık kararınca el konuldu.

Acentesiyle irtibata geçilip geminin uluslararası sigortası olduğu belirlendiği ve bu kapsamda zararın sigortadan karşılanması için işlem başlatıldığı öğrenildi.

Kesilen cezaya ilaveten kirliliği temizleme çalışmaları için harcanan 10 milyon liranın da gemi sahiplerine ödetileceği bildirildi.

Öte yandan, Norveçli liman yetkililerinin de Aliağa ilçesine gelerek gemide tetkik yapıp numuneler alacağı, çıkan sonuçların TÜBİTAK-MAM (Marmara Araştırma Merkezi) sonuçlarıyla eşleşmesi durumunda ülkelerinin isminin böyle bir olaya karışmasından dolayı konuyu uluslararası hukuka taşıyarak ilgili gemiye dava açacakları ileri sürüldü.

FUEL-OİL KALINTILARI İDDİALARI GÜÇLENDİRMİŞTİ

Olayla ilgili başvuran tanığın ise bir balıkçı olduğu ortaya çıkmıştı. Avlanan balıkçının olay sonrası Aliağa Liman Başkanlığı'na geldiği ve yetkililere, "Ben o gün balık tutuyordum. Geminin kıç tarafından denize petrol akarken gördüm" demişti.

Balıkçının bu ifadeleri ve geminin çevresinde bulunan Fuel-Oil kalıntıları, sızıntının Palau bayraklı Harrier adlı gemide gerçekleştiği iddialarını güçlendirmişti.




Eklenme tarihi: 08.09.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MEDITERRA LINE
 KUTUP Denizcilik
 LİMA Turizm Yatçı..
 İSTANBUL34 Vap. H..
 JEDI Yacht
 ÖZKANDEMİR Denizc..
 ALAPINAR Su Ürünl..
 ALASONYA Denizcil..
 HALİKARNAS Denizc..
 DENİZ Destek
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim