Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Batık İnebolu 84 yıl sonra bulundu
Mersin-İstanbul seferini yaparken Urla yakınlarında fırtına yüzünden batan yolcu ve yük gemisi İnebolu, yıllar sonra 42 metre derinlikte görüntülendi.

İzmir’de sürdürülen yüzülebilir körfez çalışmaları sırasında, o günlerde tüm Türkiye’yi yasa boğan deniz facialarından birinin yaşandığı İnebolu gemisinin batığı bulundu. Milliyet'ten Gökhan Karakuş'un haberine göre; Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Muhammet Duman ve bilim ekibi, yüksek çözünürlüklü sonar ve hassas sismik sistemler ile 42 metre derinlikte yatan İnebolu’yu görüntüledi.



Türk denizciliğinin en acı deniz kazalarından biri olarak tarihe geçen S/S İnebolu, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yolcu ve yük vapuruydu.

122 kişi kurtarıldı

103 yolcu ve 38 mürettebat ile birlikte Mersin-İzmir-İstanbul seferini yaptığı 11 Kasım 1935 gecesi Urla ile Kilizman arasında fırtınaya yakalanan gemi, su alarak batmıştı. AntalyaLimanı’ndan kalktığından beri yaşadığı denge sorunu yüzünden batarak sulara gömülen gemiden 122 kişi kurtarılırken, 2’si mürettebat 19 kişi hayatını kaybetmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü yüzülebilir körfez çalışmaları sırasında denizin derinliklerinde araştırma yapan bilim insanları, 84 yıl sonra bu önemli tarihi gerçeği ortaya çıkaran bir keşfe imza attılar.

Çalışmalara, kılavuz kaptan Uluç Hanhan da katkı sağladı. Çalışmalar bir araya getirilince batığın İnebolu’ya ait olduğu ortaya çıktı. Keşfin cumhuriyet tarihi denizciliği için çok önemli olduğunu ve elde edilecek verilerin o günlere ışık tutacağını söyleyen Prof. Dr. Muhammet Duman, “Tamamen sonar ve sismik verilerine dayalı olarak yapılmış bu tahminin, görsel açıdan da kanıtlanması gerekmekte. Umarım bu keşif deniz bilimlerinin geleceği için yeni adımlar atılmasına sebep olur. Derin su dalgıçlarının görüntülemesiyle İnebolu gemisinin tarihi aydınlanacak” dedi.

Kaptan Uluç Hanhan ise, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin o yıllarda oldukça kısıtlı olanaklarıyla satın aldığı İnebolu gemisinin yıllar sonra keşfinin tarihsel değerlerimize sahip çıkmak adına önemli olduğunu belirtti.




Kaynak: finansgündem
Eklenme tarihi: 22.05.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ERŞEN Denizcilik
 DOLPHİN Scuba Tea..
 İMDAT Gemicilik S..
 IDE Yachting
 UNİTED Maritime
 EKŞİOĞLU Denizcil..
 ADAMAR Denizcilik
 SUNSAİL
 DOĞRU Denizcilik
 GEMPO
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim