Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Rusya ile Boğaz krizi !
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ankara ziyaretiyle aynı günlerde, Londra’da Dünya Denizcilik Örgütü’nde Rusya’nın boğazlar nedeniyle Türkiye’yi şikayeti görüşülecek. Türkiye’yi 30 kişilik heyet savunacak.

Rusya, gemilerinin Türk boğazlarından geçişte bekletildiği gerekçesiyle Dünya Denizcilik Örgütü’ne (IMO) Türkiye’yi şikayet etti. Şikayet IMO’nun Londra’da dün başlayan toplantısının gündemine alındı. Türkiye 30 kişilik bir heyetle İstanbul ve Çanakkale boğazlarını savunacak.

1-10 Aralık günlerini kapsayacak toplantı sürecinde 6-7 Aralık günlerinde Rusya’nın Türk boğazları şikayeti görüşülecek. Bu görüşme Rusya Lideri Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretiyle aynı zamana rastlayacak. İki ülkenin Türk Boğazlarını by-pass edecek alternatif boru hattı üzerinde çalışıyor olması da krize yeni bir boyut ekledi.

Kriz Rusya’nın bir yıl önce IMO’nun 77’nci toplantısında Türkiye’yi yazılı şikayet etmesi ile başladı. Gemilerinin Türk boğazlarında bekletildiğini öne süren Rusya, buna örnekler de sundu. Şikayeti 78’inci toplantıda görüşmeyen IMO, dün başlayan 79’uncu toplantı gündemine aldı. Ülkeler tarafından verilen kağıtlar her toplantıda yenilenmesine karşın Rusya yenileme yapmayarak bu aşamaya kadar şikayetini sürdürdü.

160 MİLYON TON

Geçen yıl boğazlardan 134 milyon ton petrol türevi, yanıcı-patlayıcı madde taşıyan gemi geçtiğini belirtecek olan Türkiye heyeti, bu yıl rakamın 150’yi bulduğunu, yıl sonu itibariyle de 160 milyon tona ulaşacağını kayıt altına alacak. AB’de, Baltık Cumhuriyetlerinden geçen 3 milyon tonluk akaryakıtın büyük tehlike yarattığı ve önlem alınması gerektiğinin tartışıldığına dikkat çekecek.

TRAFİĞE YETİŞİLMİYOR

Montrö Anlaşması gereği gemilere hiçbir kısıtlamada bulunulmadığını anlatacak olan Türkiye heyeti, yalnızca son plan raporlarının, gemi geleceği limandan çıktığında, 20 gün önceden istenerek trafiğin düzenlendiğini belirtecek. Her gemi arasında 1500 metre mesafe bulunması gerektiğini kaydedecek olan heyet, 17 mil uzunluğundaki İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği yoğun olduğunda beklemenin mecbur olduğunun altını çizecek.

ÜÇ TERS AKINTI

Heyet, İstanbul Boğazı’nın üç ters akıntının bir arada olduğu dünyadaki tek örnek olarak büyük bir felakete uğrayabileceğini de anlatacak.

FÜZE BİLE ÇIKTI

Yetkililer, geçen gemilerin aranmadığının altını çizdi. Pamuk, kereste taşıdığını belirten gemilerden füze çıktığını, ancak bunun gemi karaya oturduğu zaman öğrenildiğini hatırlattılar.

HER 7 DAKİKDA BİR GEMİ GEÇİYOR

BU yılın ilk 8 ayında 35 bin geminin geçtiği boğazlardan 2004’ün sonuna kadar 52 bin geminin geçmiş olacak. Boğazlardan her 7-8 dakikada bir geminin, her 50-55 dakikada tehlikeli yük taşıyan bir tankerin geçtiğini söyleyen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek de, ‘Boğazlarımızda artan ticari trafik, güvenliğin yanı sıra denizde emniyet ve çevrenin korunması açısından ciddi riskleri beraberinde getirmekte ve bizi endişelendirmektedir’ dedi.


Kaynak: Hürriyet / Yelda ATAÇ
Eklenme tarihi: 02.12.2004




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ŞENER Tersanecili..
 NAMAR Denizcilik
 METE KARDEŞLER De..
 HAY Shipping
 SEASON İnşaat Tur..
 TRAMOLA Deniz Taş..
 UND RORO İşletmel..
 OBA Denizcilik
 BEYKİM Petrolcülü..
 ÜSTÜN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim